«Χάλκινοι» οι Μάντης και Καγιαλής!

ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αρχική » Αθλητικά » «Χάλκινοι» οι Μάντης και Καγιαλής!

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν μετά από μια συγκλονιστική εμφάνιση στη medal race οι Παναγιώτη Μάντης και Παύλος Καγιαλής στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Ο αγώνας μεταλλίων, που θα έκρινε τις θέσεις στο βάθρο και είχε αναβληθεί χθες λόγω άπνοιας, διεξήχθη κανονικά, κι όλο το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη μάχη του ελληνικού πληρώματος, με τους Αυστραλούς Μπέλτσερ και Ράιαν για το ασημένιο μετάλλιο.

Πριν από τον αγώνα κεφάλι στην κατάταξη είχαν και οι Ολυμπιονίκες τελικά, Φάντελα/Μάρινιτς από την Κροατία με 27β. ποινής, με τους Μάντη/Καγιαλή να είναι 2οι με 38β. ποινής και τους Μπέλτσερ και Ράιαν στην 3η με 40β. ποινής, αντίστοιχα.

Και πράγματι, η «μονομαχία» ήταν συγκλονιστική. Οι Αυστραλοί είχαν το προβάδισμα στο πέρασμα στις δύο πρώτες σημαδούρες (6η, 7η θέση), έναντι των Ελλήνων (7η, 9η) το ελληνικό σκάφος στην επόμενη σημαδούρα παρέμενε στην 9η θέση, με τους Αυστραλούς, όμως να έχουν βρεθεί στην 10η, και να κρατά το ασημένιο.

Όμως, μια άτυχη στιγμή στο πέρασμα της 4ης και τελευταίας σημαδούρας, ήταν καθοριστικό, οι Αυστραλοί προσπέρασαν, τερμάτισαν στην 9η θέση, με το ελληνικό πλήρωμα να ολοκληρώνει τον αγώνα του με τη 10η θέση και να παίρνει στο χάλκινο μετάλλιο.

 
«Χάλκινοι» οι Μάντης και Καγιαλής!

Οι Κροάτες, πήραν το χρυσό μετάλλιο, Αυστραλοί και Έλληνες ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους στα 470 με τους ίδιους βαθμούς ποινής (58), όμως η νίκη των πρώτων στον αγώνα μεταλλίων, τους έδωσε και το ασημένιο μετάλλιο.

Επιστροφή στο βάθρο για την ελληνική ιστιοπλοΐα

H ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την… παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις του στα 470 τον Ιούνιο του 2008 και από τότε αποτελούν το μοναδικό πλήρωμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων με τις περισσότερες συμμετοχές ανά τον κόσμο.

Υπεύθυνος για τη σωστή προετοιμασία των δύο ιστιοπλόων είναι ο προπονητής τους Γεράσιμος Ωρολογάς. Μάντης και Καγιαλής άνοιξαν… πανιά για Ρίο από την πρώτη θέση της ελληνικής κατάταξης και έχοντας στις αποσκευές τους το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 του 2014.

 
«Χάλκινοι» οι Μάντης και Καγιαλής!

Πρόκειται για δύο αθλητές που δεν είχαν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πριν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις τους στην Ολυμπιακή ρεγκάτα του Ρίο. Ωστόσο, μετά την προχθεσινή εξασφάλιση ενός μεταλλίου στα 470 φρόντισαν να καθηλώσουν τους Έλληνες στις οθόνες τους, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σημερινή medal race και να μάθουν την απόχρωση του μεταλλίου, η οποία τελικά ήταν χάλκινη.

Το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο πρόσθεσε το πέμπτο μετάλλιο στην τροπαιοθήκη της ελληνικής αποστολής στο Ρίο, είχε την εξής διαδρομή μέχρι τη σημερινή medal race και την «αναρρίχηση» τους στο τρίτο σκαλί του βάθρου (σ.σ. «έσβησαν» την 13η θέση της 5ης ιστιοδρομίας):

ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΕΣ

1η ιστ.  2η ιστ.  3η ιστ.  4η ιστ.  5η ιστ.  6η ιστ.  7η ιστ.  8η ιστ.  9η ιστ. 10η ιστ.  MEDAL RACE
9η θέση  3η       1η       5η       (13η)    9η       5η       2η       2η      2η            10η

Ποιοί είναι οι δύο Ολυμπιονίκες που έκαναν την Ελλάδα υπερήφανη  

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΤΗΣ

Η ιστιοπλοΐα μπήκε στη ζωή του Παναγιώτη Μάντη στην ηλικία των 8 ετών, με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο των Τζιτζιφιών Καλλιθέας να τον βάζει για πρώτη φορά σε σκάφος, στην κατηγορία των μικρών, όπου κατάφερε να κερδίσει πολλά μετάλλια. Το 1994 πήρε μεταγραφή στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Πειραιώς και μετά την κατηγορία των Optimist ασχολήθηκε με τα 420, με τα οποία στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Το 2001 άρχισε να ασχολείται με την Ολυμπιακή κατηγορία των 470, με τα οποία χάραξε… γραμμή για μία σπουδαία καριέρα πλούσια σε διακρίσεις μέχρι τη σημερινή κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Είχε προηγηθεί βέβαια η τρίτη θέση που είχε καταλάβει μαζί με τον Παύλο Καγιαλή στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2013 και 2014.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ.: 30/9/1981, ΑΘΗΝΑ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.70 – 63κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ι.Ο. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΠΠ Ν.Α. 2001 – 2002 (470), 5ος ΕΠ Ν.Α. 2002 (470), 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΓΙΑΛΗΣ

Το ταλέντο του Παύλου Καγιαλή στην ιστιοπλοΐα έγινε διακριτό στην ηλικία των 7 ετών, όταν και έκανε τα πρώτα του βήματα στο ιστιοπλοϊκό όμιλο του Πόρτο Καρρά στην κατηγορία των Optimist. Γρήγορα ενσωματώθηκε στην Εθνική Ομάδα και συγκεκριμένα στα 12 του χρόνια, έχοντας προχωρήσει στις κατηγορίες των 420 και 470 με τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Θεσσαλονίκης. Οι διακρίσεις ήρθαν γρήγορα και συγκεκριμένα στην κατηγορία των 470 Νέων Ανδρών, ενώ το 2003 μεταπήδησε στην Αθήνα για να έχει πιο έντονες προπονήσεις. Σήμερα ανήκει στον ιστιοπλοϊκό όμιλο Βουλιαγμένης, έχοντας πανηγυρίσει με τον Μάντη τις τρίτες θέσεις στα Παγκόσμια του 2013 και 2014 και φυσικά το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 470
ΗΜ/ΝΙΑ & ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14/7/84, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΥΨΟΣ & ΒΑΡΟΣ: 1.84 – 74κ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ: Ν.Ο. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΩΡΟΛΟΓΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ Ο.Α.: 1 (2016)
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ΤΕΦΑΑ
ΟΙΚ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΑΓΑΜΟΣ
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: 1ος ΕΠ 2010, 2ος ΕΠ 2015, 3ος ΠΠ 2013, 3ος ΠΠ 2014
ΧΟΜΠΙ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΠΟΡ, ΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑ

Το όγδοο Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας 

Το μετάλλιο των δύο Ελλήνων αθλητών είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά την… παύση το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

Αναλυτικά τα μετάλλια της ελληνικής ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες (3 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα):

ΧΡΥΣΑ
ΕΤΟΣ      ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ       ΠΛΗΡΩΜΑ
1960      Dragon          ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γεώργιος Ζαΐμης (πλήρωμα Νηρεύς)
1996      Ιστιοσανίδα     Νίκος Κακλαμανάκης
2004      470 Γυναικών    Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά

ΑΣΗΜΕΝΙΑ
ΕΤΟΣ      ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ       ΠΛΗΡΩΜΑ
1972      Finn            Ηλίας Χατζηπαυλής
2004      Ιστιοσανίδα     Νίκος Κακλαμανάκης

ΧΑΛΚΙΝΑ
ΕΤΟΣ      ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ       ΠΛΗΡΩΜΑ
1980      Soling          Τάσος Μπουντούρης, Αναστάσιος Γαβρίλης, Αριστείδης Ραπανάκης
2008      Yngling         Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη
2016      470 Ανδρών      Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια