Ενστολοι θα είναι στο εξής οι δασοφύλακες, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει έτοιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο ορίζεται ότι πλέον οι δασικοί υπάλληλοι οι οποίοι προβαίνουν σε εξωτερικούς ελέγχους θα πρέπει να φορούν υπηρεσιακή στολή.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεταβατικό στάδιο, δεδομένου ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία ενιαίου ένστολου σώματος προστασίας της φύσης.
Ο βασικός λόγος που επικαλούνται στελέχη του υπουργείου για την υποχρεωτική στολή των δασοφυλάκων, οι οποίοι πάντως δεν θα οπλοφορούν, είναι τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν ανακύψει ύστερα από τις συχνές επιθέσεις που δέχονται οι δασοφύλακες κατά τη διάρκεια περιπολιών και ελέγχων. Τα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε δύσβατα σημεία πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές κυρίως της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, στις οποίες συχνά οι δασοφύλακες έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με οπλισμένες ομάδες λαθροϋλοτόμων και λαθροθηρών.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι δασικοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν δεχτεί επιθέσεις και ξυλοδαρμούς κατά τη διάρκεια ελέγχων. Στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι η ύπαρξη στολής μπορεί να προσδώσει κύρος στους δασικούς υπαλλήλους και να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι σήμερα, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα σχετικά κρούσματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, το οποίο βρίσκεται στη φάση των τελικών υπογραφών, οι δασικοί υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ Γεωτεχνικών και ΥΕ Δασοφυλάκων που έχουν προανακριτικές αρμοδιότητες κατά τον έλεγχο και κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων υποχρεούνται να φορούν υπηρεσιακή στολή χειμερινή ή θερινή, πηλήκιο με το σήμα της Δασικής Υπηρεσίας και να διαθέτουν υπηρεσιακή ταυτότητα, η οποία θα γίνει ενιαία για όλα τα Δασαρχεία, θα έχει φωτογραφία και τα στοιχεία του κατόχου της και στην οπίσθια όψη το σήμα της Δασικής Υπηρεσίας, την ειδικότητα και την ομάδα αίματος. Διακριτικά της υπηρεσίας τους θα υπάρχουν και στα ρούχα των δασοφυλάκων.
Το κόστος
Το μέτρο, το κόστος του οποίου προϋπολογίζεται σε περίπου 900.000 ευρώ, θα αφορά στους 1.690 εν ενεργεία δασοφύλακες από το σύνολο των περίπου 3.000 δασικών υπαλλήλων.
Στις περιβαλλοντικές παραβάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δασοφύλακες συγκαταλέγονται η λαθροϋλοτομία, η παράνομη συλλογή μανιταριών και αρωματικών φυτών, οι παράνομες εκχερσώσεις κλπ. Αν και μεγάλο μέρος των δασικών υπαλλήλων αντιμετωπίζουν θετικά την ύπαρξη στολής, αρκετοί είναι και εκείνοι που εκφράζουν δυσπιστία τονίζοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει άλλα περισσότερα μείζονα προβλήματα: «Δεν είμαστε αντίθετοι στη στολή αλλά να αφορά σε όλους τους δασικούς υπαλλήλους που προβαίνουν σε ελέγχους στην ύπαιθρο και όχι μόνο στους δασοφύλακες» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος των δασοφυλάκων, Γιώργος Παπαδιάς.
Και συνεχίζει: «Γιατί τα χρήματα αυτά να μη δοθούν στο να πάρουμε υπηρεσιακά οχήματα που δεν έχουμε και οι περισσότεροι αναγκαζόμαστε να περιπολούμε με τα δικά μας αγροτικά; Γιατί να μην επανενεργοποιήσουμε τους ασυρμάτους και να σταματήσουμε να επικοινωνούμε με τα δικά μας κινητά που πληρώνουμε μόνοι μας; Τι πειθώ θα έχω εγώ φορώντας τη στολή μου αλλά περιπολώντας με το αγροτικό μου αυτοκίνητο;».
Από την πλευρά του ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Β. Γκουντούφας κρίνει θετικά το μέτρο σημειώνοντας ότι και οι υπόλοιποι δασικοί υπάλληλοι όταν βγαίνουν για ελέγχους θα φορούν διακριτικό γιλέκο. Την ίδια στιγμή σε σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να δοθεί το προσεχές φθινόπωρο σε δημόσια διαβούλευση όπως έχει ήδη αποκαλύψει το «Εθνος», αναμένεται να καθοριστεί η δημιουργία ενιαίου ένστολου σώματος προστασίας της φύσης, στο οποίο θα συνενωθούν οι δασοφύλακες-δασονόμοι, οι θηροφύλακες (250 άτομα) και οι φύλακες των φορέων διαχείρισης. Το Σώμα αυτό θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιτόπου πρόστιμα, ενώ εξετάζεται να έχει διευρυμένες αρμοδιότητες που θα περιλαμβάνουν αφαίρεση αδειών και ενδεχόμενη δυνατότητα σύλληψης των παραβατών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιθυμεί την άμεση καταστολή με διοικητικά πρόστιμα κλιμακούμενου ύψους ανάλογα με την παράβαση ή ενδεχόμενη υποτροπή, τα οποία θα επιβάλλονται επιτόπου από τους δασικούς υπαλλήλους, τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ή τους ελεγκτές δόμησης, οι αρμοδιότητες των οποίων εξετάζεται να διευρυνθούν. Στόχος είναι η μείωση των δικαστικών υποθέσεων, τα άμεσα ανταποδοτικά έσοδα για το κράτος και η μείωση της εγκληματικότητας.
Αρμοδιότητες
Τα Σώματα των rangers σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Απολύτως οργανωμένες σε σώμα είναι οι δασικές επιτροπές και υπηρεσίες σε χώρες του εξωτερικού. Στις ΗΠΑ οι δασοφύλακες (forest rangers) είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των δασών αλλά και των πολιτών που χρησιμοποιούν τις φυσικές πηγές από κάθε κίνδυνο. Για τις περιπολίες τους χρησιμοποιούν κάθε μέσο, από οχήματα μέχρι βάρκες, ποδήλατα, αεροπλάνα, ακόμα και… snowmobiles. Είναι υποχρεωμένοι να κατοικούν στις περιοχές ευθύνης τους. Το σώμα των rangers αποτελεί ένα ένστολο σώμα που απαρτίζεται από επαγγελματίες και αναλαμβάνει α
κόμα και αποστολές αναζήτησης χαμένων προσώπων ή επιχειρήσεις διάσωσης σε απομακρυσμένες περιοχές. Εχουν αρμοδιότητα να επιβάλλουν το σύνολο των νόμων δίνοντας έμφαση στο περιβαλλοντικό δίκαιο και είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από βασική εκπαίδευση διάρκειας 26 εβδομάδων.
Μεγάλη Βρετανία
Ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο σώμα δίνει και η Μεγάλη Βρετανία. Εκεί η Δασική Επιτροπή διαχειρίζεται περίπου 700.000 εκτάρια γης αποτελώντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο διαχειριστή της χώρας. Στις αρμοδιότητές της συγκαταλέγονται η συντήρηση και η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ είναι υπεύθυνη και για τα ιδιωτικά δάση. Ενστολα είναι και τα αντίστοιχα σώματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία, καθώς επίσης και στην Αυστραλία, τον Καναδά και τη Βραζιλία. Εκτός από τα δάση, στο πεδίο ευθύνης τους βρίσκονται τα εθνικά πάρκα και σε αρκετές περιπτώσεις και άλλες προστατευόμενες περιοχές.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΑΣ ΘΥΜΑ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΩΝ :
Μετά την επίθεση φοβάμαι να βγω βράδυ περιπολία
Αντιμέτωποι με οπλισμένους λαθροϋλοτόμους ή παράνομους συλλέκτες αρωματικών φυτών έρχονται συχνά οι δασικοί υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα. Ο Διαμαντής Ζαφειριάδης είναι δασοφύλακας στο Διδυμότειχο. Περίπου 1,5 χρόνο πριν βρέθηκε στο νοσοκομείο ύστερα από τον ξυλοδαρμό του από δύο άτομα, πατέρα και γιο, τους οποίους σταμάτησε για έλεγχο παράνομης ξυλείας.
«Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Κατά τη διάρκεια υπηρεσίας και σε περίοδο που επιτρεπόταν η μεταφορά ξερών ξύλων είδα ένα τρακτέρ γεμάτο με χλωρά ξύλα. Το σταμάτησα για έλεγχο και άρχισα να εξηγώ τη διαδικασία. Οι δύο επιβαίνοντες μου επιτέθηκαν και άρχισαν να με χτυπούν. Υπηρετώ 50 χιλιόμετρα από το Δασαρχείο, στον Πεντάλοφο, και έχω υπ’ ευθύνη μου 100.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Βράδυ φοβάμαι να βγω για περιπολία» εξηγεί.
Το περιβαλλοντικό πρόβλημα και οι διαστάσεις του είναι γνωστό και στο υπουργείο, με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη, να σημειώνει πως «υπάρχουν καταγγελίες, π.χ. από το δασαρχείο Κόνιτσας, ότι αλλοδαποί, οπλισμένοι σαν αστακοί, εισέρχονται με τα κοπάδια τους στα ελληνικά βοσκοτόπια και απειλούν τους Ελληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι φοβούνται να οδηγήσουν στις συγκεκριμένες περιοχές τα ζώα τους για βόσκηση. Εχουμε εντοπίσει ελληνικά άγρια βότανα να πωλούνται στη γερμανική αγορά ως προϊόν γειτονικής μας χώρας, στην οποία τα συγκεκριμένα είδη δεν φύονται. Είναι εκτεταμένη η παράνομη μανιταροσυλλογή, η λαθροθηρία, η παράνομη απόθεση τοξικών αποβλήτων».