Αγώνας δρόμου για τον εμβολιασμό – Βαρύτητα σε κοπάδια που έρχονται στην Καστοριά από την Ήπειρο

Σε αγώνα δρόμου για τον εμβολιασμό όσο το δυνατόν περισσότερων βοοειδών απέναντι στη νόσο της οζώδους δερματίτιδας, έχει επιδοθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική «ασπίδα προστασίας» και να μην παρουσιαστούν κρούσματα και στην περιοχή μας.

Η νόσος συνεχίζει την επέλασή της, με το πρόβλημα στην παρούσα χρονική περίοδο να είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στον νομό Πέλλας θανατώθηκαν ήδη 700 ζώα και πρόκειται να θανατωθούν άλλα 210, ενώ σε περίπτωση που βρεθεί θετικό ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή, θα θανατωθούν άλλα 500. Στην Ημαθία θανατώθηκαν 228 ζώα και θα θανατωθούν άλλα 400. Στη Θεσσαλονίκη θανατώθηκαν 253 ζώα, στη Χαλκιδική 1115, στις Σέρρες 3017 και στο Κιλκίς 25, ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα, ωστόσο έγιναν εμβολιασμοί.
Οι εμβολιασμοί στην Ήπειρο ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, με έμφαση στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, λόγω της γειτνίασής τους με την Αλβανία και το γεγονός πως κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και στη Μυτιλήνη. Συνολικά, στον νομό Ιωαννίνων έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί 3.500 βοοειδή σε σύνολο 20.000, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί και στον νομό Θεσπρωτίας, που διαθέτει ανάλογο ζωικό κεφάλαιο.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στον εμβολιασμό των βοοειδών των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας να εστιάζεται τόσο στον εμβολιασμό όσων αυτή την περίοδο βρίσκονται εντός των ορίων της Ηπείρου, αλλά και σε κοπάδια κτηνοτρόφων της Ηπείρου, που τα έχουν μετακινήσει προς Φλώρινα και Καστοριά, σε περιοχές δηλαδή που χαρακτηρίζονται μεγίστης επικινδυνότητας. «Εμείς θα επέμβουμε και κατά μήκος της Πίνδου (Μέτσοβο, Τζουμέρκα, Ζαγόρι, Γράμμος) που βρίσκονται μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, γιατί δε θέλουμε να φτάσει στην περιοχή μας το πρόβλημα», τόνισε μιλώντας στον «Η.Α.» ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Το θετικό είναι πως πλέον οι κτηνοτρόφοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σπεύδουν οι ίδιοι να ζητήσουν τον εμβολιασμό, αν και το κόστος των δύο ευρώ ανά ζώο για τον εμβολιασμό δεν είναι ευκαταφρόνητο.
«Αν θέλουμε αύριο να έχουμε ζωικό κεφάλαιο στο θέμα της αγελαδοτροφίας, είτε της ελευθέρας βοσκής, είτε γαλακτοπαραγωγής, πρέπει επειγόντως να τελειώσουμε το θέμα με τα εμβόλια. Ήδη έφτασαν πολύ κοντά τα κρούσματα και ευτυχώς ένα μεγάλο ποσοστό ήρθε και ζητάει να γίνει ο εμβολιασμός. Έχουμε πει πως τα δύο ευρώ θα τα δίνει ο κάθε ιδιοκτήτης για το κάθε ζώο, προσεχώς όμως θα κάνουμε ταμείο, γιατί θα μας δώσει και το υπουργείο κάποια εμβόλια, επειδή το πρόγραμμα θα είναι τριετίας. Θα κοιτάξουμε πως θα βοηθήσουμε όλους», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria