Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διεθνής χρηματοπιστωτικός οίκος εδέησε να δημοσιεύσει θετική εκτίμηση για την ελληνική οικονομία: «Οι κινήσεις χαλάρωσης των capital controls θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις» αναφέρει η Moody’s σε έκθεση της αναφερόμενη στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών στις νέες καταθέσεις που θα μπουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Η κίνηση αυτή της Moody’s σημαίνει είτε ότι η ελληνική οικονομία όντως θα παρουσιάσει κάποια έκλαμψη που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια ανάπτυξη είτε ότι απλούστατα οι ΗΠΑ μετά απ΄ότι έγινε στην Τουρκία που όσο ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία η χώρα αποαμερικανοποιείται με τάχιστους ρυθμούς, θέλουν την άμεση ενίσχυση της Ελλάδας ως αντίβαρο στην περιοχή.
«Τα νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά μέρος των χρημάτων που είχαν αποσύρει απ’ το τραπεζικό σύστημα στις ελληνικές τράπεζες.»
«Μία αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA από τον οποίο σήμερα αντλούν ρευστότητα 54,4 δισ. (τέλη Ιουνίου) με κόστος 1,5% ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85% (στοιχεία Μαϊου) κάτι που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης αν καταφέρουν στο ορατό μέλλον να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις.»
«Η μείωση του χρηματοδοτικού κόστους θα βελτιώσει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία και εν τέλει θα στηρίξει την πιστωτική ισχύ των ελληνικών τραπεζών»
Εν ολίγοις αυτό που βλέπει η Moody’s είναι μια νέα «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών αλλά αυτή την φορά με κεφάλαια των καταθετών. Οι τράπεζες θα «ξαναγεμίσουν» και είναι μια θερική καινούρια αρχή.
Το σίγουρο είναι ότι λόγω των παρουσών συγκυριών οι ΗΠΑ θέλουν να συμβεί αυτό αλλά και η Ελλάδα πρέπει να το εκμεταλευθεί άμεσα διότι οι συγκυρίες αλλάζουν συνέχεια και κυρίως ΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΑ.
Καθοριστικό θα είναι το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Εάν αυτό γίνει το τι θα συμβεί στο μέλλον στον Ερντογάν και στην Τουρκία δεν θα έχει και τόση σημασία.