Το ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας κοινοποιεί τις θέσεις της Διοικούσας Επιτροπής του αναφορικά με το θέμα της Βιομηχανικής Κληρονομιάς ύστερα από εισήγηση της σχετικής Ομάδας Εργασίας του με τα συμπεράσματα που προέκυψαν τόσο από τις στοχευμένες συναντήσεις [στη ΔΕΗ, στα γραφεία του ΤΕΕ, επιτόπια επίσκεψη στη μονάδα της ΛΙΠΤΟΛ] όσο και από την ενασχόλησή του διαχρονικά με το θέμα καθώς και με τα συμπεράσματα της BRAU3 που κοινοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2015. Τα συμπεράσματα από τις παραπάνω συναντήσεις και οι θέσεις του ΤΕΕ/τμ. Δυτικής Μακεδονίας δίνονται παρακάτω:
- Ο τρόπος αποτύπωσης και τεκμηρίωσης από τη ΔΕΗ με τους συνεργάτες της είναι άκρως επαγγελματικός και κινείται σε υψηλά επίπεδα, με τα τελικά παραδοθέντα στοιχεία να διαφοροποιούνται και να ενισχύονται ως προς τη προσέγγιση της αποτύπωσης που προτάθηκε από το ΤΕΕ/ΤΔΜ προς τη ΔΕΗ κατά τη συνδιοργάνωση σχετικής ημερίδας με τον Δήμο Εορδαίας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το Δεκέμβριο για τη Βιομηχανική Κληρονομιά στα πλαίσια της BRAU
- Η πρόθεση της ΔΕΗ είναι να καταγράψει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και στην συνέχεια να προχωρήσει στην κατεδάφιση τους, στοχεύοντας στην οικονομική εκμετάλλευση των υφιστάμενων αξιόλογων κοιτασμάτων λιγνίτη σύμφωνα με την εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η αποτύπωση περιλαμβάνει την καταρχήν αξιολόγηση από μέρους της ΔΕΗ του εξοπλισμού του ευρύτερου συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ και πραγματοποιείται ήδη από σχετική Επιτροπή της ΔΕΗ.
- Το συγκρότημα της ΛΙΠΤΟΛ αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο παράδειγμα επεξεργασίας λιγνίτη και παραγωγής ενέργειας τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.Λαμβάνοντας υπόψη τη σπουδαιότητα του συγκροτήματος, το θέμα της διάσωσης και διατήρησης του οφείλει να επεκταθεί και να αποτελέσει σημαντικό και πρώτιστο θέμα συζήτησης και προβληματισμού. Για το λόγο αυτό απαιτείται να πραγματοποιηθεί μια συνολική αξιολόγηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στη ΛΙΠΤΟΛ αλλά και στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, ώστε να αποφανθούν εάν και ποια κτίρια/εξοπλισμός μπορούν να αξιοποιηθούν, με ποιο τρόπο και με ποιο κόστος.
- Το ΤΕΕ/ΤΔΜ είναι διαθέσιμο να συνεισφέρει/συνεργαστεί με τη ΔΕΗ, το Δήμο Εορδαίας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το TICCHI ώστε να πραγματοποιηθεί η δέουσα αξιολόγηση με μοναδικό στόχο τη βέλτιστη λύση τόσο για τη ΔΕΗ, όσον και για την περιοχή και τους κατοίκους της, λαμβάνοντας σοβαρότατα υπόψη αφενός ότι η μεταλιγνιτική περίοδος για την περιοχή μας έχει ξεκινήσει με την προοδευτική μείωση της λιγνιτικής παραγωγής και αφετέρου των αναγκών εξόρυξης για την εύρυθμη λειτουργία της λιγνιτικής παραγωγής.
- Η βιομηχανική κληρονομιά στην ενεργειακή λεκάνη δεν αφορά μόνο το βιομηχανικό και κτιριακό συγκρότημα της ΛΙΠΤΟΛ και του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας αλλά και την ευρύτερη περιοχή συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος της ΑΕΒΑΛ αλλά και των δραστηριοτήτων στους χώρους των ορυχείων.
- Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ολιστικού σχεδίου για τη περιοχή που θα λαμβάνει υπόψη του τις ενεργειακές ανάγκες της ΔΕΗ, τις οικονομοκοινωνικές απαιτήσεις και τις αξίες για διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο. Το σχέδιο αυτό οφείλει να συμπεριλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις προώθησης της επιχειρηματικότητας με ένα πλέγμα δράσεων, κατά αναλογία αντίστοιχων πετυχημένων πρωτοβουλιών σε περιοχές που αντιμετώπισαν αντίστοιχες προκλήσεις. Το σχέδιο αυτό μπορεί να προσεγγιστεί με την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός Ενεργειακού Τεχνολογικού Πάρκου, ενός πολυχώρου γενικότερα, όπου η ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς θα αποτελεί μέρος αυτού, σε ακολουθία αντίστοιχης μελέτης – αλλά με νέα προσέγγιση – που εκπονήθηκε το 2004. Ο τίτλος της μελέτης ήταν «Μελέτη σκοπιμότητας – προμελέτη για τη δημιουργία Ενεργειακού Τεχνολογικού πάρκου στο λεκανοπέδιο Πτολεμαϊδας – Αμυνταίου με στόχο την ανάπτυξη του Βιομηχανικού Τουρισμού». Το συγκεκριμένο σε δράσεις συμφωνημένο σχέδιο θα πρέπει να υλοποιείται από Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον φορέα έναντι ανάληψης – χρηματοδότησης – απόδοσης μελετών και έργων στην τοπική κοινωνία και στην πολιτεία. Έναν φορέα που πρέπει να έχει διασφαλισμένους πόρους και την ισχυρή στήριξη/συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, των Φορέων της Περιφέρειας μας, της ΔΕΗ και ιδιαίτερα της Πολιτείας.