Νέα προειδοποίηση προς την τουρκική κυβέρνηση κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής καθώς «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί», απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Σε ό,τι αφορά το κατά πόσο παραμένει η Τουρκία για την ΕΕ «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε πως η διαδικασία απόρριψης αιτήσεων ασύλου δεν είναι «αυτόματη», αλλά αντίθετα το κάθε αίτημα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ υπάρχουν πολλές «δικλείδες ασφαλείας» συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε έφεση. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας όλες τις ανησυχίες», επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Επιπρόσθετα, ερωτηθείς κατά πόσον οι εξελίξεις στην Τουρκία έχουν επηρεάσει τη διαδικασία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους Τούρκους πολίτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής ανέφερε πως η επιτυχής εξέλιξη της διαδικασίας εξαρτάται από την «πολιτική βούληση όλων των πλευρών», τονίζοντας πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους». Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία και «αναμένει» και «ελπίζει» πως και η Τουρκία θα συνεχίσει αντίστοιχα.
Ωστόσο ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να σχολιάσει τις νέες δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως τα γεγονότα είναι ακόμα πολύ «φρέσκα» για να κρίνει κανείς κατά πόσο το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκία ελήφθη και πως μια πιο «νηφάλια» αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει αργότερα. Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά πόσο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρόκειται να παγώσουν εφόσον η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε στα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και στην «αυστηρή δήλωση» της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι είναι πρόωρο να γίνουν περαιτέρω δηλώσεις. «Διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την επαναφορά της θανατικής ποινής ακόμα και σε υπό ένταξη χώρα», υπογράμμισε ο Μ. Σχοινάς, ξεκαθαρίζοντας ότι «ΕΕ και θανατική ποινή δεν πάνε μαζί, όπως μαζί δεν πάνε ΕΕ και τανκς στους δρόμους».
Ερντογάν: Μια «σημαντική» απόφαση θα ανακοινωθεί
Υπόνοιες περί επαναφοράς της θανατικής ποινής περιέχουν τα όσα είπε χτες αργά τη νύχτα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι θα ανακοινωθεί μία «σημαντική» απόφαση, μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να κατονομάσει την απόφαση αυτή.
«Δεν μπορείτε να παραβλέψετε το λαό και τα αιτήματά του σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου. Εάν ο λαός έχει τέτοιο αίτημα, αυτό μπορεί να συζητηθεί μόνο στο κοινοβούλιο» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Πιστεύω ότι τα κόμματα θα πάρουν την πιο σωστή απόφαση. Και στην περίπτωση αυτή, δηλώνω από τώρα ότι θα εγκρίνω την απόφαση αυτή. Διότι εάν εμείς οι πολιτικοί μείνουμε θεατές σε μια χώρα όπου δολοφονούνται οι νέοι μας με τανκς και βόμβες, τότε δεν θα μπορέσουμε να λογοδοτήσουμε στον αιώνιο κόσμο».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην επαναφορά της θανατικής ποινής σχετικά με την οποία είπε πως αυτή εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου «όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει» και προφανώς αναφερόμενος στην κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία είπε: «Εμείς το υπογράψαμε αυτό, ή μάλλον το υπέγραψαν πριν από μας. Αλλά οι υπογραφές αυτέ μπορούν και να αποσυρθούν. Αρκεί να αποφασίσει το κοινοβούλιό μας».
Όπως φαίνεται, για τα καλά άρχισε να συζητείται από τον πολιτικό κόσμο στην Τουρκία η επαναφορά της ποινής του θανάτου. Μετά τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, σχετικές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους.
Ο Γιλντιρίμ είπε ότι «θα επιβληθεί η πιο βαριά υπάρχουσα ποινή για την φονική αυτή πρωτοβουλία. Κι αν δεν αρκεί η υπάρχουσα ποινή, να είναι ήσυχο το έθνος, δεν θα δυστάσουμε να κάνουμε την αναγκαία ρύθμιση».
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε «ας το φέρουν στη βουλή και θα δούμε», ενώ ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε «αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι έτοιμο για τη θανατική ποινή, είμαστε κι εμείς».