Το Brexit είναι γεγονός. Οι Βρετανοί ψήφισαν την έξοδό τους από την Ευρωζώνη και τα παρελκόμενα αυτής της απόφασης άρχισαν να προκύπτουν.
Ένα σοβαρό θέμα που τέθηκε από την Ντανούτα Χούμπνερ, επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ότι η αγγλική γλώσσα, η βασική γλώσσα εργασίας στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί από επίσημη γλώσσα της ΕΕ καθώς η Βρετανία αποχώρησε από την Ένωση
To iThesis www.ithesis.gr με αίσθημα ευθύνης, καταθέτει την παρακάτω πρόταση και ζητά τη συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη αυτής της πρότασης.
Η Ελληνική Γλώσσα να γίνει η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ!!
https://secure.avaaz.org/en/petition/Greek_Language_GREEKK_SHOULD_BECOME_THE_OFFICIAL_LANGUAGE_OF_THE_EUROPEAN_UNION/
Η πρόταση αυτή θα αποτελεί επίσημη αναγνώριση από την πλευρά της σύγχρονης Ευρώπης προς τον Ελληνικό πολιτισμό που έδωσε τα φώτα, τις ιδέες, τη φιλοσοφία, την πνευματική διαφώτιση ώστε να σταθεί δυνατό και στέρεο στα πόδια του το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Στην εποχή της άκριτης και βίαιης παγκοσμιοποίησης, η απόφαση αυτή θα σημάνει την επιστροφή στις ρίζες. Αν δεν γίνει αυτό κατανοητό, η Ευρώπη θα χαθεί από το ορμητικό κύμα των μεταναστών που κατακλύζει βιαίως την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει και πρωταγωνιστήσει στην ελευθερία των ευρωπαϊκών λαών και τη διάσωση του ανθρωπιστικού πνεύματος της Δύσης.
Η απόφαση για οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα, ως επίσημη γλώσσα της Ε.Ε., θα προκαλέσει έντονες συγκρούσεις μεταξύ των χωρών. Αντιθέτως, η απόφαση για την ελληνική γλώσσα θα γίνει θετικά αποδεκτή από τους ευρωπαϊκούς λαούς γιατί θαυμάζουν το ελληνικό πνεύμα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Η ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη γλώσσα της Ευρώπης.
Με την ελληνική γλώσσα, οι αρχαίοι Έλληνες συνέλαβαν, βίωσαν και δίδαξαν τις σπουδαιότερες πνευματικές έννοιες -οι οποίες διατηρήθηκαν αναλλοίωτες ως τις μέρες μας- όπως: δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αγάπη, φιλία, ισονομία, ισότητα, αλληλεγγύη.
Η ελληνική γλώσσα είναι Δημιουργική γλώσσα. Είναι ειδική στο να δημιιουργεί νέες, σύνθετες λέξεις, πολλαπλασιάζοντας το λεξιλόγιο.
Αποτέλεσε πηγή για την δημιουργία επιστημονικών όρων, π.χ. στην Ιατρική, οι οποίοι καθιερώθηκαν διεθνώς.
Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχοδιανοητικής ανάπτυξης του ανθρώπου και κυρίως τις αντιληπτικές ικανότητες.
Η Ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο με 5 εκατ. λέξεις και 70 εκατ. λεξίτυπους, σύμφωνα με το Βραβείο ρεκόρ Guiness (1990).
Σε ένα βασικό αγγλικό λεξικό 80.000 λέξεων, περίπου το 5% των λέξεων είναι δάνεια από την ελληνική. Ένας Άγγλος με καλό μορφωτικό επίπεδο γνωρίζει να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις, π.χ. ‘phenomenon’ και στον πληθυντικό -ακολουθώντας τους κανόνες τις ελληνικής γραμματικής- ‘phenomena’.
Περισσότερες από 150.000 αγγλικές λέξεις προκύπτουν από ελληνικές λέξεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται τεχνικοί και επιστημονικοί όροι αλλά και πολλές ευρέως χρησιμοποιούμενες λέξεις.
Δείτε τι είπαν για την ελληνική γλώσσα, μεγάλοι διανοητές και επιστήμονες:
Βολταίρος: Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών
Γκαίτε: Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώµης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε άστρο λαµπερό µέσα στη νύχτα.
Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (Σύγχρονη Γαλλίδα Ακαδημαϊκός και συγγραφεύς)
«Η αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μια γλώσσα, για την οποία θα πω ότι είναι οικουμενική.»
«Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα.»
Martin Heidegger (Γερμανός φιλόσοφος, απο τους κυριότερους εκπροσώπους του υπαρξισμού του 20ου αιώνος)
«Η αρχαία Ελληνική γλώσσα ανήκει στα πρότυπα, μέσα από τα οποία προβάλλουν οι πνευματικές δυνάμεις της δημιουργικής μεγαλοφυΐας, διότι αναφορικά προς τις δυνατότητες που παρέχει στην σκέψη, είναι η πιό ισχυρή και συνάμα η πιό πνευματώδης από όλες τις γλώσσες του κόσμου.»
Gilbert Murray (Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης)
«Η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα. Συχνά διαπιστώνει κανείς ότι μιά σκέψη μπορεί να διατυπωθεί με άνεση και χάρη στην Ελληνική, ενώ γίνεται δύσκολη και βαρειά στην Λατινική, Αγγλική, Γαλλική ή Γερμανική. Είναι η τελειότερη γλώσσα, επειδή εκφράζει τις σκέψεις τελειοτέρων ανθρώπων.»