Τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν οι πολίτες, να συμμετάσχουν και να συμβουλέψουν με τις απόψεις τους για μείζονες αλλαγές θεσμικού και πολιτικού χαρακτήρα την κυβέρνηση πριν προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις, εν όψει και της αναθεώρησης του Συντάγματος και ενδεχομένως μέσω ενός δημοψηφίσματος, προαναγγέλλει και υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τον κ. Τσίπρα η απλή αναλογική ανοίγει νέους πολιτικούς δρόμους και ενισχύει τις δημοκρατικές λειτουργίες και τους ίδιους τους θεσμούς, αφού μια θετική επίσης απάντηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, όπως και η κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου εμπιστοσύνης, θα δώσει πολιτική «ψήφο» στην τυπική αναθεώρηση του Συντάγματος αργότερα.
«Τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. Η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς. Εχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης, με κόμματα του 40-45%. Απλή αναλογική χρειάζεται για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση. Δεν ήταν εύκολη απόφαση η απλή αναλογική. Η ενισχυμένη μάς ενισχύει, λόγω ”χαμένης” ψήφου. Εχει κόστος. Αλλά ο τόπος χρειάζεται αλλαγές», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και «υπενθύμισε» κάνοντας προσωπική αναφορά στην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι:
«Η Κεντροαριστερά έλεγε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ. Η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση. Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται πώς σκεφτόταν η Φώφη, αλλά τι έκανε. Η στάση τους είναι αδικαιολόγητη, η αναλογική τους βάζει στο πολιτικό σύστημα». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε το γεγονός να μη λάβει 200 ψήφους η κυβερνητική πρόταση – «Αν δεν ψηφιστεί, θα πάρουμε τις 50 έδρες. Δεν κάνουμε μικροϋπολογισμούς» προσέθεσε, μιλώντας για την αναζήτηση του κοινού παρονομαστή και τη βούληση να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος για όλα τα θέματα μέχρι την ψήφιση.
«Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση για το κατώφλι», είπε για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, συμπληρώνοντας παρακάτω όμως ότι δεν θεωρεί πιθανό να αλλάξει το 3%. «Δεν συνυπολογίζουμε τις ψήφους της ΧΑ. Θέλουμε να πείσουμε τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα. Το ίδιο λάθος έκανε η Αριστερά το 1989», διεμήνυσε ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος με τη συνέντευξή του αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ επεσήμανε ότι σήμερα αριστερός και προοδευτικός στόχος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και οι θέσεις εργασίας.
Η περιήγηση ξεκίνησε από την αρχή της διακυβέρνησης Τσίπρα, τη διαπραγμάτευση, τα capital controls, τον Γ. Βαρουφάκη, το plan B, «που είχαμε ζητήσει για το τι θα γινόταν σε περίπτωση Grexit και την αναγκαιότητα στην οποία αναφέρθηκε και ο Μεϊμαράκης», για τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, για την επαφή με τους Αμερικανούς και για την τιτάνια προσπάθεια τώρα για επενδυτική άνοδο. Ο πρωθυπουργός αποκωδικοποιεί τους στόχους και τις αποφάσεις του ταξιδιού στην Κίνα, για την Cosco και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στο Ελληνικό. Ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για τα εργασιακά και επαναλαμβάνει ότι λέει όχι σε επιπλέον περικοπές σε μισθούς και κύριες συντάξεις.
Η αντίδραση της ΝΔ
Η ΝΔ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, ανέφερε ότι «όχι μόνο δεν πείθει κανέναν, αλλά προκαλεί την ελληνική κοινωνία», καθώς «ο άνθρωπος που επέβαλε την υπερφορολόγηση, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, που ζημίωσε με την πολιτική του τον ελληνικό λαό και τη χώρα με 100 δισ. ευρώ, δεν ζήτησε ούτε μια συγνώμη», αλλά «μηχανεύεται μεθοδεύσεις» για να διασωθεί πολιτικά.
«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον πολύ καλά ότι δεν έχει να περιμένει τίποτε από αυτή την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα, καθώς πολύ σύντομα θα αποτελούν παρελθόν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ