Περισσότερα από 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί, καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα από την τουρκική κυβέρνηση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Σε εξέλιξη είναι αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, με τη συμμετοχή και του προέδρου Ερντογάν, όπου θα τεθούν επι τάπητος όλα τα ζητήματα σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, τα κενά ενημέρωσης και τις ευθύνες.
Για σήμερα έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο με πηγες από την Αγκυρά να προδιαθέτουν για σημαντικές ανακοινώσεις. Δεν είναι γνωστό αν αυτό αφορά την πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής ή άλλα μέτρα.
Οι διώξεις
Στο στόχαστρο του Ερντογάν εκτός από στρατιωτικούς έχουν τεθεί εκπαιδευτικοί -στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες και να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δασκάλους και πανεπιστημιακούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα στους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «προσωρινό» μέτρο.
Συγκεκριμένα, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 15.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, ανακλήθηκαν οι άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα ανά τη χώρα, ενώ οδηγούνται σε παραίτηση 1.577 κοσμήτορες.
Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης απαγόρευσε σε όλους τους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε σε όλους τους πανεπιστημιακούς στα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Τουρκίας να αναλαμβάνουν υπηρεσία στο εξωτερικό, ενώ ζητείται και η άμεση επιστροφή όσων πανεπιστημιακών βρίσκονται στο εξωτερικό με βάση διεθνείς συμφωνίες.
Στην οδηγία εξαιρούνται οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τους τούρκους πανεπιστημιακούς που μετά από πρόταση του Συμβουλίου έχουν αναλάβει υπηρεσία σε πανεπιστήμια του Καζακστάν και στην Κιργιζία.
Κυβερνητικός αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το μέτρο είναι «προσωρινό» και είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ορισμένα άτομα στα πανεπιστήμια «βρίσκονται σε επαφή με πυρήνες στον στρατό».
Το TRT ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης έχει απομακρύνει από τις θέσεις τους 95 ακαδημαϊκούς.
Σε άλλη οδηγία, το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης ζητεί από όλες τις πρυτανικές Αρχές να πραγματοποιήσουν εξέταση για τυχόν αντιπρυτάνεις, διευθυντές ινστιτούτων ή ανώτερων σχολών, προέδρους τμημάτων, άλλους πανεπιστημιακούς που έχουν διοικητικές θέσεις και πανεπιστημιακούς, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, που έχουν σχέση με το τάγμα του Φετχουλάχ Γκιουλέν, να προβούν στη συνέχεια στις απαιτούμενες διαδικασίες εναντίον αυτών και να ενημερώσουν το Συμβούλιο μέχρι τις 5 Αυγούστου.