“Το Ράιχσταγκ του Ερντογάν”! Ο Independent κατηγορεί τον Ερντογάν για “μαϊμού πραξικόπημα”!

Αρχική » Κόσμος » “Το Ράιχσταγκ του Ερντογάν”! Ο Independent κατηγορεί τον Ερντογάν για “μαϊμού πραξικόπημα”!

Η βρετανική Independent έχει αναρτήσει στον ιστότοπό της κείμενο όπου συγκεντρώνει απόστροφές από τη χτεσινή ομιλία του Ερντογάν και τις συνδέει με απόψεις που χαρακτηρίζουν το πραξικόπημα στην Τουρκία στημένο.

Απόψεις που διατυπώθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα ή από δημοσιογράφους. Μάλιστα κάποιοι χρήστες παραλληλίζουν το αποτυχημένο πραξικόπημα με με το κάψιμο του Ράιχσταγκ από τον Χίτλερ το 1933, “το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία από τον Χίτλερ για να αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες και να καταδικάσει τις μαζικές συλλήψεις των αντιπάλων του”.

Επίσης, ο ιστότοπος dailystromer.com διατυπώνει κάποια ερωτήματα που σχετίζονται με το πραξικόπημα και έμμεσα θέτει το ερώτημα αν το πραξικόπημα ήταν στημένο.

Τι λέει ο Independent

Θεωρίες συνωμοσίας υποστηρίζουν ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν στημένη από τον Ερντογάν

Χρήστες των social media υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν “χρησιμοποίησε” την απόπειρα πραξικοπήματος με τον ίδιο τρόπο που ο Χίτλερ “χρησιμοποίησε” τη φωτιά του Κοινοβουλίου της Γερμανίας το 1933 για να καταστείλει κάθε αντίσταση

Θεωρίες συνωμοσίας φέρουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία να είναι έργο του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά το συμβάν την χαρακτήρισε “δώρο του Αλλάχ”.

Χρήστες των social media συγκρίνουν το πραξικόπημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 300 άτομα με τη φωτιά του Κοινοβουλίου της Γερμανίας. Το 1933 εμπρηστική επίθεση στο κτίριο τουγερμανικού Κοινοβουλίου, χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία από τον Χίτλερ για να αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες και να προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις των αντιπάλων του.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στους υποστηρικτές του στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν έργο του κινήματος με επικεφαλής τον εξόριστο ιεροκήρυκα Fethullah Gulen.

Ο Ερντογάν που χαρακτήρισε το πραξικόπημα “δώρο του Αλλάχ”, δήλωσε ότι η απόπειρα αυτή θα βοηθήσει να “καθαρίσει” ο στρατός από μέλη συμμορίας που θα “πληρώσουν βαρύ τίμημα για την προδοσία τους”.

Αυτό οδήγησε αμέσως πολλούς να υποστηρίξουν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει ήδη κατηγορηθεί ότι διώκει επικριτές του, χρησιμοποιεί το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να ισοπεδώσει τους αντιπάλους του. Τέτοιοι φόβοι είναι πιθανό να ανατροφοδοτούνται από τουρκικές αναφορές στην τηλεόραση ότι 2.745 δικαστές έχουν καθαιρεθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ορισμένοι παρατηρητές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι το πραξικόπημα έδωσε στον Ερντογάν αυτό που ήθελε: μια ευκαιρία να εξοβελίσει τους αντιπάλους τους από το στράτευμα και να αυξήσει την ισχύ του στην Τουρκία.

Ο Ryan Health, ανταποκριτής της Politico στην ΕΕ, χρησιμοποίησε το Twitter για να μοιραστεί ένα σχόλιο από τουρκικές πηγές. Αποκάλεσε τα γεγονότα της Παρασκευής το βράδυ, ένα “ψεύτικο πραξικόπημα”,“φάρσα”, που θα βοηθήσει έναν “ψεύτικο πολεμιστή της δημοκρατίας” (εννοεί τονΕρντογάν).

Μάλλον θα δούμε πρόωρες εκλογές όπου θα συγκεντρώση απίστευτη πλειοψηφία ψήφων, δηλαδή άλλα 10 με 15 χρόνια αυταρχισμού και εκλεγμένης δικτατορίας“.

Και η πηγή συνεχίζει: “Eνδεχομένως θα δούμε και μια αλλαγή στο Σύνταγμα… προς το χειρότερο, όπου η “εκκοσμίκευση¨θα εξαφανιστεί και ισλαμικά μοτίβα θα ενταχθούν”.

Χρησιμοποιώντας το hashtag #TheatreNotCoup, ένας χρήστης στο Twitter έγραψε: “Δύο λέξεις: Φωτιά Ράιχσταγκ. Έτος 1993 και ξέρετε τι ακολούθησε…”

Ένας άλλος χρήστης του Twitter ανέφερε: “Πιθανότατα μια πραγματική προσπάθεια πραξικοπήματος, το οποίο γνώριζαν εκ των προτέρων, και το άφησαν να προχωρήσει γιατί ήταν ανοργάνωτοι και αδύναμοι. Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσει ένα πραξικόπημα από τον ίδιο τον Ερντογάν, και τα τελευταία απομεινάρια της δημοκρατίας θα χαθούν”.

Το κίνημα Gulen, επίσης γνωστό ως Hizmet και υπό την ηγεσία του μετριοπαθούς ισλαμικού κληρικούFethullah Gulen με έδρα τις ΗΠΑ, απέρριψε τις κατηγορίες του Ερντογάν και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο πραξικόπημα.

Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε επίσης εκτεταμένες διεθνείς επικρίσεις από τους οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα την πίεση που φαίνεται ότι ασκεί ο Ερντογάν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έχει αναφερθεί ότι απο το 2014, 1.845 δημοσιογράφοι, συγγραφείς και κριτικοί αντιμετώπισαν κατηγορίες για προσβολή του Προέδρου της Τουρκίας, αδίκημα το οποίο στην χώρα, φέρνει και πιθανή ποινή φυλάκισης.

Τι έχει πεί ο Ερντογάν για τον Χίτλερ

Στο παρελθόν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει τοποθετηθεί αμφιλεγόμενα για τον Αδόλφο Χίτλερ. Απαντώντας σε ερώτηση κατά την επιστροφή του από μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Ιανουάριο, αν ένα εκτελεστικό προεδρικό σύστημα είναι δυνατό παράλληλα με τη διατήρηση της ενιαίας δομής του κράτους δήλωσε: “Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες”, είπε στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ηχογράφηση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan και μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει τότε εντονες αντιδράσεις και η Τουρκική Προεδρία είχε προσπαθήσει να μεζέψει το θέμα, λέγοντας ο,τι “η “μεταφορά” του Ερντογάν για τη Γερμανίας του Χίτλερ διαστρεβλώθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης και χρησιμοποιήθηκε με την αντίθετη έννοια”. 

Τι λέει η στοσελίδα dailystromer.com

Τα ερωτήματα που θέτει το dailystromer.com είναι τα ακόλουθα:

“Aν όντως ο στρατός επιχειρούσε πραξικόπημα, δεν θα είχε αποτύχει.”

“Γιατί να θέλουν να επιχειρήσουν πραξικόπημα τη στιγμή που ο Ερντογάν δεν βρισκόταν στην Τουρκία”.

“Ο τουρκικός στρατός δήλωσε να παραμείνει ο λαός στα σπίτια του, ενώ ο Ερντογάν διέταξε στους υποστηρικτές του να βγουν στο δρόμο…Γιατί να συνεχίζουν οι πραξικοπηματίες να θέλουν τον κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του, τη στιγμή που ο Ερντογάν ξεσήκωνε τους οπαδούς του εναντίον τους”.

“Γιατί το πραξικόπημα δεν είχε κάποιον επικεφαλή”.

“Πώς γίνεται μια μερίδα του στρατού να είχε τον έλεγχο τόσων τάνκς και στρατιωτικού εξοπλισμού”.

“To πραξικόπημα κατάφερε να κάνει τον Ερντογάν ήρωα: κάτι που κανονικά δεν θα ήθελε και δεν θα παρέδιδε τα όπλα τόσο εύκολα”

 

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια