Οι θεσμοί ενέκριναν το πακέτο ελάφρυνσης των capital controls

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έστειλε σήμερα στην EKT το τελικό σχετικό αίτημα

Αρχική » Ελλάδα » Οι θεσμοί ενέκριναν το πακέτο ελάφρυνσης των capital controls

Το «πράσινο φως» για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls έδωσαν οι θεσμοί στις εισηγήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα

Τα νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls που είχε εισηγηθεί η ΤτΕ στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ανέμεναν την έγκριση της ΕΚΤ (SSM) αποσκοπούν στο να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις από το “στρώμα”.

Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα μέτρα χαλάρωσης των capital controls περιλαμβάνουν την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά στο εσωτερικό.

Παράλληλα, τα νέα μέτρα προβλέπουν την πλήρη άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων, την αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό και την δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.

Οι εισηγήσεις της ΤτΕ προέβλεπαν επίσης:

– Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

– Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites.

– Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια