Ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία

ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

epa05271941 German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (L) and Chairman of Eurogroup Jeroen Dijsselbloem talk during a meeting of the Eurozone Finance Ministers at the Scheepvaartmuseum in Amsterdam, The Netherlands, 22 April 2016. Eurozone ministers met to discuss the Greek bailout and the Panama Papers fallout.  EPA/BART MAAT
Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Ξεκίνησε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, κίνησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας λόγω υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών διαπίστωσαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία “δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα” για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Παρόλα αυτά, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαρρέουν ότι οι κυρώσεις αυτές θα είναι συμβολικές και μηδενικές. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχουν καμία όρεξη να τιμωρήσουν τις δύο αυτές χώρες. Και αυτό γιατί πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν αντιπαραγωγική, ιδιαίτερα σε καιρούς οικονομικής αβεβαιότητας.

Από χτες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχθηκε κατά της επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ φέρεται να δήλωσε ότι δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή.

Η απόφαση του Ecofin επικυρώνει την αντίστοιχη απόφαση της Κομισιόν, που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, βάζει ένα τέλος στο ατελείωτο πήγαινε-έλα μεταξύ Βρυξελλών, Λισαβόνας και Μαδρίτης τους τελευταίους μήνες.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν τώρα 10 ημέρες να καταθέσουν αίτημα έφεσης για την απόφαση και η Κομισιόν έχει 20 ημέρες για να προτείνει κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο που φτάνει έως το 0,2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «αδικαιολόγητο και αντιπαραγωγικό να επιβληθεί η παραμικρή κύρωση στην Πορτογαλία».

Ισπανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πιστεύουν ότι η Κομισιόν θα επιβάλει πρόστιμο στη χώρα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει για να βγει η χώρα από την βαθιά ύφεση.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια