Κέρδισε την προστασία από τους πιστωτές της η Μαρινόπουλος μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου

ΔΕΚΤΗ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αρχική » Ελλάδα » Κέρδισε την προστασία από τους πιστωτές της η Μαρινόπουλος μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου

Δεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αίτηση της Μαρινόπουλος για προσωρινή προστασία από τους πιστωτές έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε κι έχει οριστεί να εκδικαστεί η αίτηση υπαγωγής της αλυσίδας στο άρθρο 99.

Από την απόφαση αυτή του δικαστηρίου εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και οι μισθώσεις, ώστε οι άνθρωποι που νοικιάζουν χώρους στον όμιλο να λαμβάνουν κανονικά τα μισθώματα.

Παράλληλα, το δικαστήριο «πάγωσε» και τη μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας την πώληση ακινήτων ή εξοπλισμού.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τόσο από δικηγόρους των εμπλεκόμενων πλευρών όσο και από δεκάδες εργαζόμενους του Ομίλου που συγκεντρώθηκαν από νωρίς, ανησυχώντας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων τους.

Υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις, σωματεία εργαζομένων, η Παγκρήτια Τράπεζα κ.α. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του 45% των πιστωτών της, ποσοστό το οποίο εάν συμφωνηθούν οι εγγραφές των ορκωτών λογιστών μεταβάλλεται σε ποσοστό πάνω από 50%.

 
Κέρδισε την προστασία από τους πιστωτές της η Μαρινόπουλος μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου

Κατά των αιτήσεων του Ομίλου τάχθηκε το Δημόσιο με παρέμβαση που άσκησε. Κατά τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής (προς το Δημόσιο) που επικαλείται η «Μαρινόπουλος», δεν είναι ακριβές. Οι νομικοί του Δημοσίου είπαν στο Δικαστήριο ότι το ποσό που οφείλει στο κράτος η «Μαρινόπουλος» ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι η πλευρά του Δημοσίου ζήτησε να μην κάνει δεκτές τις αιτήσεις το δικαστήριο ή άλλως να οριστεί στον όμιλο να καταβάλει ισόποση εγγυοδοσία για τις οφειλές του.

Η παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων από τους εργαζόμενους ασκήθηκε, με την προϋπόθεση ,όπως τονίστηκε στο δικαστήριο, να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Όπως ανέφερε η πλευρά των εργαζομένων, έχουν συμφωνήσει με την εργοδοσία τους να εξαιρεθούν από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

 
Κέρδισε την προστασία από τους πιστωτές της η Μαρινόπουλος μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου

Οι εκπρόσωποι του Ομίλου δεσμεύθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι η εταιρεία θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους. Συνολικά, όπως επισημάνθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ανέφεραν πως χθες το βράδυ εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για την «είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις».

Στο δικαστήριο ωστόσο, παραστάτες άλλων εμπλεκόμενων πλευρών διατύπωσαν την άποψη πως η όλη νομική κίνηση της «Μαρινόπουλος» «είναι η προστασία του ιδιοκτήτη της και της περιουσίας του, που περιλαμβάνει πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης» και ότι επί της ουσίας δεν προκύπτει να υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο εξυγίανσης.

ΕΘΝΟΣ

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια