Εισήγηση του μέλους της “Ακαδημίας ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ” Θεόφιλου Λ. Πουλιόπουλου στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του I.CO.D.ECON. με θέμα: Η κριτική διαχείριση του ποδοσφαίρου ως παράδειγμα για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Θεσσαλονίκη, Capsis Hotel 11/06/2016
Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2016, ο ευγενής συμπολίτης μας και μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» κ. Θεόφιλος Λ. Πουλιόπουλος συμμετείχε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του I.CO.D.ECON. (International Conference of Development and Econemy), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10-12 Ιουνίου στον χώρο του Capsis Hotel με τη συμμετοχή πολλών και διακεκριμένων εισηγητών. Το θέμα το οποίο παρουσιάστηκε στη διάρκεια της 12ης συνεδρίας στην αίθουσα Σιθονία Ι, είχε τίτλο «Η κριτική διαχείριση του ποδοσφαίρου ως παράδειγμα για την ανθρώπινη ανάπτυξη», το οποίο συνεγράφη από κοινού με τον Δρ. Λεωνίδα Πουλιόπουλο και παρουσιάστηκε στην αγγλική γλώσσα από τον κ. Θεόφιλο Πουλιόπουλο αποκομίζοντας τα ευμενή σχόλια της επιστημονικής επιτροπής, ιδιαίτερα δε του κ. Mishev Plamen, διευθυντή του UNWE (University of National and World Economy), ο οποίος και τον συνεχάρη για την άψογη και συνεπή παρουσίαση της εισήγησής του.
«Η κριτική διαχείριση του ποδοσφαίρου ως παράδειγμα για την ανθρώπινη ανάπτυξη»
Δρ. Πουλιόπουλου Λεωνίδα, ΜΔΕ Πουλιόπουλου Θεόφιλου
Περίληψη
Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα πολιτισμικά και κοινωνικά φαινόμενα της εποχής μας. Σε λίγες δεκαετίες το ποδόσφαιρο έγινε ο βασιλιάς των σπορ σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο παρά την μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας, της οικονομίας και της επιστήμης αντιμετωπίζει μεγάλες ανισότητες και άλλα σοβαρά προβλήματα που απειλούν την ανθρωπότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ορισμός της ανάπτυξης με καθαρά οικονομικούς και τεχνοκρατικούς όρους αντιμετωπίζεται πλέον κριτικά. Η δύναμη του ποδοσφαίρου και οι αξίες που ενυπάρχουν σε αυτό μας κάνουν να σκεφτούμε ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά σε μια διαδικασία παγκόσμιας αλλαγής προς το καλύτερο. Το κίνημα «αθλητισμός για την ανάπτυξη κ την ειρήνη», καθώς και η εταιρική κοινωνική ευθύνη της παγκόσμιας κ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είναι πολύ θετικές ενέργειες, όμως ανεπαρκείς ώστε να οδηγήσουν σε μια πραγματική αλλαγή. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να επισημανθεί η δύναμη του ποδοσφαίρου μέσα από το πρίσμα της κριτικής θεωρίας και της κριτικής έρευνας του μάνατζμεντ. Μια εναλλακτική προσέγγιση στην διοίκηση του ποδοσφαίρου μπορεί να αλλάξει τον αντίκτυπο του αθλήματος στην παγκόσμια κοινωνία. Η κριτική θεωρία μας δίνει το λογικό έναυσμα να αναζητήσουμε μια ισότιμη παγκόσμια κοινωνία, βασισμένη σε αξίες. Το ποδόσφαιρο, σαν μια από τις λίγες «οικουμενικότητες» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παράδειγμα αλληλεγγύης και ίσων ευκαιριών. Οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες μπορούν να λειτουργήσουν σαν εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για τις αξίες της κριτικής παιδαγωγικής. Επιπρόσθετα, οι αρχές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου μπορούν να ακολουθήσουν μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση, παρά να είναι κυρίως οργανισμοί με βάση οικονομικά ή πολιτικά κριτήρια. Για τον λόγο αυτό το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει ένα παράδειγμα «ανθρωπιστικής ανάπτυξης», μιας ανάπτυξης που δεν περιορίζεται σε οικονομικά κριτήρια αλλά έχει μια πιο ολιστική προσέγγιση η οποία λαμβάνει υπόψη την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την ελευθερία και την χειραφέτηση σαν δείκτες ανάπτυξης.
http://www.icodecon.com
Η Ακαδημία μας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά της στους δυο εξαιρετικούς εισηγητές Δρ. Λεωνίδα Πουλιόπουλο και Θεόφιλο Πουλιόπουλο, οι οποίοι αποτελούν συνεργάτες και μέλη της, καθώς με το παραγόμενο επιστημονικό τους έργου δεν χαράσσουν απλά μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία αλλά πολύ περισσότερο αναδεικνύουν το αξιόλογο επιστημονικό απόθεμα της Καστοριάς, δίνοντας υπεραξία και προβολή στην γενέτειρά τους με τις αξιόλογες εργασίες που κατά καιρούς παρουσιάζουν σε συνέδρια, ημερίδες και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις κύρους.
Το ΔΣ
Η Σύγκλητος Επιστημόνων