“Συγγνώμη” γραπτώς ζήτησε ο Ρ.Τ.Ερντογάν από τον Β.Πούτιν – Θα δικάσει και τον δολοφόνο του Ρώσου πιλότου

ΙΚΕΤΕΥΕΙ ΤΟΝ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΛΕΒΙΑΘΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

«Στο γράμμα ο Πρόεδρος Ερντογάν έγραψε ότι «θέλουμε να πληροφορήσουμε την οικογένεια του νεκρού Ρώσου πιλότου ότι μοιράζομαστε τον πόνο και προσφέρουμε τα συλλυπητήρια μας. Μπορούν να μας συγχωρήσουν». Έτσι ξεκινάει το γράμμα προς τον Πρόεδρο Β.Πούτιν ανέφερε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın.
O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν.Πεσκόφ, ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν, ζήτησε συγγνώμη προσωπικά από τον Β.Πούτιν για την κατάρριψη του Su-24 ενώ θα δικάσει και τον δολοφόνο του Ρώσου πιλότου. Επιπλέον πρόσφερε τη “βαθιά συμπάθεια” και τα “συλλυπητήριᔨτου στους συγγενείς του Ρώσου πιλότου.
Η διάλυση της τουρκικής οικονομίας αλλά και η συμφωνία με το Ισραήλ που ανακοινώθηκε σήμερα ανάγκασαν τον Ρ.Τ.Ερντογάν να “γονατίσει” στον Β.Πούτιν ώστε να περάσει ο αγωγός από το κοίτασμα “Λεβιάθαν” μέσω Τουρκίας.
Πιο αναλυτικά, ο Ρ.Τ.Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του Su-24 ενώ τονίζει πως νοιώθει βαθύτατη λύπη.
“Δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση ούτε το κάναμε επίτηδες να καταρρίψουμε δηλαδή αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία”.
“Πήραμε πολλά ρίσκα και κάναμε πολλές προσπάθειες για να πάρουμε το πτώμα του Ρώσου πιλότου από τους ισλαμιστές της συριακής αντιπολίτευσης”.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν στο γράμμα αναφέρει πως θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο «Σουλτάνος» είπε ότι μοιράζεται τον πόνο της κατάρριψης του Su-24 και του θανάτου του πιλότου με την οικογένεια του και το βλέπει «ως πόνο της Τουρκίας».
Επιπλέον αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει και αποζημίωση στους συγγενείς του Ρώσου πιλότου ώστε να “ανακουφιστεί ο πόνος και η ζημιά που έχει γίνει” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Στο γράμμα που έστειλε είπε ότι πάντα βλέπει τη Ρωσία ως στρατηγικό συνεργάτη και ως φίλο» είπε ο Ν.Πεσκόφ.
Πολύ άσχημη χρονική στιγμή για την Ελλάδα καθώς δεν είναι τυχαίο πως σήμερα ανακοινώθηκε η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ -Τουρκίας.
Tην ίδια χρονική στιγμή, σήμερα δηλαδή, Ισραήλ και Τουρκία έφτασαν σε συμφωνία επαναπροσέγγισης-ομαλοποίησης των σχέσεών τους μετά από έξι χρόνια. 
Οι διαπραγματευτές Ισραήλ και Τουρκίας συναντήθηκαν στη Ρώμη χτες στις 26 Ιουνίου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ με τον ειδικό διαμεσολαβητή του Μ.Νετανιάχου,  τον Joseph Ciechanover, και η τουρκική με τον Feridun Sinirlioğlu συναντήθηκαν στη Ρώμη.
Η Τουρκία είχε θέσει όρο για την ομαλοποίηση τρεις όρους, την απολογία για το Μαβί Μαρμαρά, αποζημίωση για τις οικογένειες και λήξη του εμπάργκο στη Γάζα.
Στις 26 Ιουνίου πραγματοποίησε μυστική επίσκεψη στην Τουρκία ο διοικητής της Μοσάντ, Yossi Cohen, και συναντήθηκε με τον διοικητή της ΜΙΤ,  Hakan Fidan. Oι δυο τους συμφώνησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία δεν θα ενθαρρύνει την Χαμάς να διεξάγει, σχεδιάζει ή να κατευθύνει στρατιωτική δράση εναντίον του Ισραήλ.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν με τη σειρά του ανακοίνωσε στον ηγέτη της Χαμάς ότι  «έκανε ότι ήταν δυνατόν για να λήξει το εμπάργκο και η πολιορκία ή να την χαλαρώσει αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε τις προσπάθειες του» ενώ του τόνισε ότι «έγινε πρόοδος στην συμφωνία ομαλοποίησης με το Ισραήλ ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Τουρκίας».
O ίδιος ο Μ.Νετανιάχου πήγε στη Ρώμη για συνομιλίες με τον Τ.Κέρι.
Οι ίδιες ανέφεραν πως το Ισραήλ θα δώσει και την αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων περίπου 20 εκατ δολ. σε ανθρωπιστικό ίδρυμα.
Τέλος σε συμβιβασμό έφτασαν Τουρκία και Ισραήλ για τον τρίτο όρο.
«Ως μέρος της συμφωνίας το Ισραήλ θα επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει εγκαταστάσεις στην Γάζα όπως νοσοκομείο, σταθμός ηλεκτρικού ρεύματος, και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης. Όλα τα υλικά γι αυτά τα έργα θα μεταφερθούν μέσω του ισραηλινού λιμανιού Ashdod».
«Ο Μ.Νετανιάχου ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τ.Μπάιντεν για την «ενθάρρυνση» στις συνομιλίες αποκατάστασης των σχέσεων με την Τουρκία» ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ο Τ.Μπάιντεν συνεχάρη τον Ισραηλινό ηγέτη για την πρόοδο προς την ομαλοποίηση των σχέσεων και τόνισε πως «υπάρχουν σημαντικά θετικά ζητήματα ασφαλείας και οικονομίας και για τις δύο χώρες και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο».
Σε αυτό συμφώνησε και ο Μ.Νετανιάχου ο οποίος τόνισε πως η συμφωνία θα έχει σημαντική θετική επίδραση στην οικονομία του Ισραήλ και τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί «σημαντικό βήμα».
Με τη σειρά του και ο Τ.Κέρι καλωσόρισε τη συμφωνία «Είμαστε ευχαριστημένοι στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ένα βήμα που θέλαμε να το δούμε να συμβαίνει».
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria