Στην πρώτη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov έδωσε ποσοστό 52% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 48% υπέρ της αποχώρησης.
Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως το ρεπορτάζ των ανταποκριτών του pronews.gr μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες για μία διαφορά 4-8 μονάδων που κατέγραφαν τα ανεπίσημα exit polls.
Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ παραδέχθηκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο πως «φαίνεται ότι η Παραμονή έχει το προβάδισμα».
Παράλληλα, μια νέα εκτίμηση της δημοσκοπικής εταιρείας Ipsos Mori δείχνει το Bremain να έχει προβάδισμα κατά 8 μονάδες με 54% έναντι του Brexit 46%.
Στα κέντρα που ψηφίζουν έγχρωμοι, αραβικής καταγωγής, μετανάστες από την Α.Ευρώπη, από τις χώρες της Κοινοπολιτείας κλπ., που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ψηφοφόρους, η διαφορά είναι 90-10 υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και αυτή η διαφορά έκρινε το αποτέλεσμα.
Στην Σκωτία, επίσης η διαφορά είναι 70-30 υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της νότια Αγγλίας οι γηγενείς Βρετανοί ψηφίζουν 55-45 υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά δεν αρκούν.
Κατά κάποιο τρόπο οι πρώην αποικίες παίρνουν την εκδικησή τους και χαράσσουν ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που θέλει η πλειοψηφία των γηγενών…
Χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό που κατέγραψε η παραμονή της χώρας στην ΕΕ, στην αποικία του Γιβραλτάρ: Σε σύνολο 20.172 ψήφων, υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ τάχθηκαν 19.322 ψηφοφόροι, ενώ υπέρ του Brexit, μόλις 823. Το ποσοστό 96% έναντι 4%!
Είναι η πρώτη φορά που oι Βρετανοί συμφωνούν για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αφού στο δημοψήφισμα του 1973 κρίθηκε απλώς η συμμετοχή στην τότε ΕΟΚ.
Το Βερολίνο είναι ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης στην Βρετανία. Οι Γερμανοί κάνουν κουμάντο στις Βρυξέλλες και πλέον οι Βρυξέλλες θα κάνουν κουμάντο στο Λονδίνο.
Σίγουρα πρόκειται για την μεγάλη εκδίκηση των αποικιών, οι μετανάστες των οποίων και πλέον Βρετανοί υπήκοοι σε ποσοστό 90% ψήφισαν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.
Ογδόντα τέσσερις Συντηρητικοί, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράφουν μια επιστολή με την οποία τονίζουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα πρέπει να παραμείνει πρωθυπουργός, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
“Εμείς, οι υποστηρικτές της αποχώρησης και μέλη του Συντηρητικού κόμματος, σας ευχαριστούμε που δώσατε στον βρετανικό λαό τη δυνατότητα να επιλέξει τη μοίρα του στις 23 Ιουνίου 2016. Εκτιμούμε ότι, όποια και αν είναι η επιλογή του βρετανικού λαού, έχετε τόσο την εντολή όσο και το καθήκον να συνεχίσετε να κυβερνάτε το έθνος”γράφουν οι βουλευτές.
Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στις 22.00 τοπική ώρα (00.00 ώρα Ελλάδας).
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Κάμερον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής, επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Όμως πολλά μέλη του κόμματός του θεωρούσαν ότι θα βρισκόταν σε πολύ αδύναμη θέση στην περίπτωση εξόδου.
Η καταμέτρηση ξεκίνησε αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, κάθε ένα από τα 382 τοπικά κέντρα καταμέτρησης των ψήφων θα ανακοινώνει τα αποτελέσματά του.
Το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται περί τις 02:00 (ώρα Ελλάδος) από το Γιβραλτάρ, στο οποίο η συμμετοχή ανήλθε στο 84%, σύμφωνα με το BBC.
Επί βρετανικού εδάφους, τα εκλογικά κέντρα του Σάντερλαντ, στη βορειοανατολική Αγγλία, όπως και εκείνο του Γουάντσγουορθ στο Λονδίνο, αναμένεται να δώσουν τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στις 00:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδος) την Παρασκευή.
Ένα μεγάλο κύμα αποτελεσμάτων αναμένεται γύρω στις 02:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, το οποίο θα ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, δύο ώρες αργότερα. Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave» (σ.σ. γνωστού και ως Brexit).
Το ποσοστό της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει ανακοινωθεί νωρίτερα, μπορεί να προσφέρει μια πολύτιμη ένδειξη για το αποτέλεσμά του. Αν είναι υψηλό, μπορεί να ευνοεί το στρατόπεδο του Remain.
Ήδη, πληροφορίες που μετέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι τον επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής της Σκωτίας, έκαναν λόγο για συμμετοχή των Σκωτσέζων στο δημοψήφισμα σε ποσοστό περί το 70%-80% ή και παραπάνω.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, μετανάστες και Σκωτσέζοι ψηφισαν υπέρ του Remain και έδωσαν τη νίκη στο στρατόπεδο των “ευρωπαϊστών”. Το Λονδίνο έπεσε. Κι έπεσε από μέσα…