Στουρνάρας: Πολλαπλά τα οφέλη για τις τράπεζες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - OlaDeka

Στουρνάρας: Πολλαπλά τα οφέλη για τις τράπεζες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΤΟΥ ’29»

Πεπεισμένος ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στις ελληνικές τράπεζες εμφανίστηκε σήμερα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Σε ομιλία του υπό τον τίτλο: «The impact of the Greek sovereign crisis on the banking sector: challenges to financial stability and policy responses by the Bank of Greece» (Ο αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης στον τραπεζικό τομέα: οι προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η απαντήσεις  από την Τράπεζα της Ελλάδος) ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ επεσήμανε ότι «αργότερα μέσα στο έτος» τα ελληνικά ομόλογα θα καταστούν επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
«Το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να μειωθεί σημαντικά», τόνισε στην ομιλία του για να προσθέσει πως η υποχώρηση των spreads θα επηρεάσει θετικά το τραπεζικό σύστημα, καθώς λειτουργεί ως «πάτωμα» για τα επιτόκια με τα οποία οι τράπεζες μπορούν να λειτουργούν, αλλά και για τις αξιολογήσεις τους.
Ωστόσο, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, το σύστημα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και «δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό».
Για την ελληνική κρίση είπε πως οι ρίζες της δεν βρίσκονταν στον τραπεζικό κλάδο. Πρόσθεσε πως «κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ελληνική κρίση είναι σκληρότερη από τη μεγάλη Ύφεση του 1929».
Ο κ. Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στις απώλειες που δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχασαν «38 δισ. το 2011, δηλαδή το 170% των βασικών ιδίων κεφαλαίων τους εκείνη την εποχή» από το PSI.
Είπε ακόμη πως από το Σεπτέμβριο του 2009 ως το Δεκέμβριο του 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 117 δισ. ή 44%, αντανακλώντας την ανησυχία των καταθετών για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη. Επιπλέον, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 54 δισ από το τέλος του 2010 ως το τέλος του 2015.
Κατά τον ίδιο «ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) έχει εστιάσει στο επιχειρηματικό μοντέλο και την κερδοφορία των τραπεζών ως κορυφαίες προτεραιότητες για την εποπτική δράση του το 2016».
Ο διοικητής της ΤτΕ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και τη διαχείρισή τους. Όπως ανέφερε, τα ανοίγματα αυτά λειτουργούν ως ένα σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλουν οι τράπεζες για επαναπροσανατολισμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου, καθώς και γενικότερα, στην ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδίως στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος, καθώς υπογράμμισε ότι «είμαστε σε καλή θέση για να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις», ενώ προσέθεσε πως «χάρη στη δουλειά που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε πολύ καλά τα ποσοτικά δεδομένα των προβλημάτων, ενώ έχουμε συλλέξει σημαντική γνώση για το έλεγχο και τη διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού».

Επιπλέον, όπως σημείωσε, πρόσφατη έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι κυρίως αποτέλεσμα της ύφεσης.

Η πρόκληση για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι η συνεισφορά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων. Ωστόσο, όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, «έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο σε σχέση με αυτό το ζήτημα».
Όρισε δε ως βασικό στόχο της Τράπεζας τη συνεισφορά της σε μία βιώσιμη λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria