Ο Γιούνκερ στην Αθήνα: «Θαυμάζω τους Έλληνες κάνουν τεράστια προσπάθεια»

Θεοδώρα Ηλιάδη

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ για σειρά επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Γιούνκερ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο euronews και τον Σταμάτη Γιαννίση.

Σταμάτης Γιαννίσης, euronews:
Κύριε Πρόεδρε καλωσήρθατε στην Ελλάδα και στο Euronews. Αυτές τις μέρες τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στη Βρετανία. Αν οι Βρετανοί τελικά αποφασίσουν να αποχωρήσουν από την ΕΕ πόσο επιζήμιο θα είναι αυτό τόσο για την ΕΕ όσο και στη Βρετανία;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
«Ελπίζω ότι οι Βρετανοί θα εκφραστούν μέσω της κοινής λογικής, γιατί η κοινή λογική είναι μια βρετανική αρετή.Ελπίζω, λοιπόν, ότι η έξοδος δεν θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν το Brexit είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτό θα βλάψει τόσο την ΕΕ όσο και την Βρετανία. Χωρίς την Βρετανία, η ΕΕ δεν θα είναι πλέον πλήρης, χωρίς το Βρετανικό πραγματισμό και το ρεαλισμό που τους διακατέχει. Η ΕΕ δεν θα αλλάξει τη φυσιολογία της, αλλά θα της λείπει κάτι».

«Κανείς δεν υποστήριζει σοβαρά το Grexit»

Σταμάτης Γιαννίσης, euronews:
Ας έρθουμε στα ελληνικά ζητήματα. Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν στο χείλος της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ. Στους μήνες που έχουν περάσει από τότε τι έχει αλλάξει και σε ποιό βαθμό η ΕΕ είναι ικανοποιημένη με το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που γίνονται στην ελληνική οικονομία;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
«Αγωνίστηκα σκληρά για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κατά την άποψη μου ούτε η ΕΕ ούτε η ζώνη του ευρώ θα είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα. Τι άλλαξε; Κάτι έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του 2015, κανείς δεν υποστηρίζει σοβαρά το Grexit. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήμασταν σε θέση τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι αρχές της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουμε, και κυρίως ότι αυτή η συμφωνία είναι σεβαστή και από τις δύο πλευρές».

Για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

Σταμάτης Γιαννίσης, euronews:
Είστε ικανοποιημένοι με το ρυθμό που γίνονται οι μεταρρυθμίσεις;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
«Ποτέ δεν είμαι ικανοποιημένος με το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε καμία από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ, αλλά η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια. Και ξέρω ότι αυτές οι προσπάθειες από πολλούς Έλληνες, ιδίως τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας, θεωρούνται άδικες. Και ξέρω ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη έχουν φορτώσει τεράστια ευθύνη στους ώμους του κάθε Έλληνα πολίτη. Καιθαυμάζω τους Έλληνες για τον τρόπο που ασχολούνται με αυτά τα προβλήματα. Έτσι, δεν είμαι ικανοποιημένος, αλλά είμαι περισσότερο ικανοποιημένος από ό, τι νόμιζα ότι θα μπορούσα να είμαι το καλοκαίρι του 2015».

Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού- προσφυγικού

Σταμάτης Γιαννίσης, euronews:
Εκτός από την λιτότητα η Ελλάδα υποφέρει από τη μαζική ροή μεταναστών και προσφύγων. Η συμφωνία της Τουρκίας στην ΕΕ φαίνεται να καταρρέει. Υπάρχει ένα Σχέδιο Β, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει την συμφωνία, όπως απειλεί η Άγκυρα;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
«Όταν έκανα την προεκλογική μου εκστρατεία για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές τον Μάρτιο, Απρίλιο και Ιούνιο του 2014 υποστήριζα για την Ελλάδα, την Ιταλία ή τη Μάλτα και άλλες χώρες ότι δεν μπορούμε να τις εγκαταλείψουμε μόνες τους με τις συνέπειες ενός παγκόσμιου προβλήματος. Διότι η μεταναστευτική κρίση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Πρέπει να υποστηρίξουμε χώρες όπως η Ελλάδα και προσπαθούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα όσο μπορούμε. Δαπανούμε πολλά χρήματα και υποστηρίζουμε τις ελληνικές αρχές. Πιστεύω ότι η συμφωνία μεταξύ των 28 κρατών-μελών και της Τουρκίας είναι μια συμφωνία που αποδεικνύεται ότι έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία έχει μειωθεί δραματικά. Γι’ αυτό η συμφωνία αυτή λειτουργεί και ελπίζω ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Έλληνες και η τουρκική πλευρά θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία».

Για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σταμάτης Γιαννίσης, euronews:
Ένα άλλο θέμα το οποίο επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες παραγωγούς είναι κυρίως το ρωσικό εμπάργκο στα προϊόντα της ΕΕ μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις Βρυξέλλες εξ αιτίας της ουκρανικής κρίσης. Βλέπετε κάποιες πιθανότητες βελτίωσης της κατάστασης αυτής, είτε την άρση του εμπάργκο από την πλευρά της Ρωσίας ή την άμβλυνση ή ακόμη και άρση των κυρώσεων προς της τη Μόσχα;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ:
«Ήμουν στην Αγία Πετρούπολη μόλις την περασμένη εβδομάδα, και είχα επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν και κατέστησα πολύ σαφές τόσο στην ομιλία μου όσο και στις συνομιλίες μου με τον Ρώσο πρόεδρο ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ. Για να το θέσουμε απλά, όσο περισσότερη υλοποίηση της συμφωνίας του Μινσκ τόσο λιγότερες κυρώσεις. Η συμφωνία του Μινσκ και η εφαρμογή της συνδέεται με την αντιμετώπιση των κυρώσεων. Προς το παρόν είναι αρκετά σαφές ότι τον Ιούνιο θα παραμείνουν οι κυρώσεις. Αλλά κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, θα πρέπει να ελέγξουμε εάν υπάρχει αρκετή πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για την άρση μέρος των κυρώσεων.»

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria