«Ένας νομός βουτηγμένος στο αίμα από νεκρά σκυλιά. Φόλες συνεχίζουν να πέφτουν σε όλα τα σημεία του νομού Καστοριάς. Στους Μανιάκους, στο κέντρο της πόλης, έξω από το κυνοκομείο, σε σκυλιά τσομπάνη στην Λεύκη, στο Κωσταράζι, στο Μαυροχώρι, βρίσκουμε παντού νεκρά σκυλιά μέχρι και στον περιφερειακό δρόμο (!). Υπάρχουν κι άλλα τόσα αγνοούμενα… Μαζικές δολοφονίες σε τόσα πολλά μέρη και ένα στόμα δεν άνοιξε! Ένας άνθρωπος δεν είδε κάτι, ή δεν άκουσε κάτι; Δολοφόνοι ανάμεσα μας και κανένας δεν μιλάει. Δεν θα υπάρξει σκυλί όπως πάει… Να τα περισυλλέξετε πρώην Κτηνίατρε, νυν Δήμαρχε Καστοριάς κ. Αγγελή». Αυτά αναφέρουν σε αναρτήσεις τους, μέλη της Ομάδας Προστασίας Αδέσποτων Καστοριάς (ΟΠΑΚ) καταγγέλλοντας τους (αν)αρμόδιους…
Η Σουλτάνα Ζορμπίδου, γνωστή για τα φιλοζωικά αισθήματα της και ως ενεργή πολίτης αναφέρει σε δικά της σχόλια: “Η Δημοτική Αρχή Καστοριάς, θα μας απαντήσει γιατί συντηρεί μια οργανωμένη δράση μαζικής δηλητηρίασης αδέσποτων σκυλιών; Η ευγενής και εξέχουσα αυτή Δημοτική Αρχή, θα μας απαντήσει επιτέλους γιατί συντηρεί μια οργανωμένη δράση μαζικής δηλητηρίασης σε όλα τα μέρη του Δήμου Καστοριάς; Κύριε Αγγελή, σε σας προσωπικά απευθύνομαι…”
Και συνεχίζει: “Διαβάστε σας παρακαλώ το νόμο 4235/2014 και το άρθρο 9 του νόμου 4039/2012 όπως τροποποιείται ως ακολούθως:
Α. Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων. Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου».
Β. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 9 το έκτο εδάφιο αυτής, αντικαθίσταται ως εξής: «Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον έναν κτηνίατρο ανά 50 ζώα, την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 604/1977 και του Προεδρικού Διατάγματος 463/1978 όπως ισχύουν».
“Τα γνωρίζετε αυτά ως Kτηνίατρος; Ως δήμαρχος; Που είναι ο επαγγελματισμός σας, η αγάπη σας για τον τόπο, το ειδικό σας ενδιαφέρον, ο ζήλος σας να επιλύσετε προσωπικά ένα σημαντικό ζήτημα των δημοτών, της πόλης και του νόμου; Ζητάω μόνο το αυτονόητο και τίποτα παραπάνω σ’ αυτή την Καστοριά πια!” καταλήγει η αγανακτισμένη δημότης του Δήμου Καστοριάς, Σουλτάνα Ζορμπίδου.
Από την άλλη πλευρά, απαντά ο Δήμος Καστοριάς σε όσους ασκούν κριτική στον Δήμαρχο της πόλης, για τις φόλες στα αδέσποτα: “Με αφορμή ποικίλα σχόλια και την προσπάθεια ενοχοποίησης της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά, για το απαράδεκτο φαινόμενο θανάτωσης των αδέσποτων ζώων παραπέμπουμε:
- Στις μηνύσεις κατά αγνώστων που είχε καταθέσει η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος.
- Στις δράσεις, ενέργειες διαχείρισης του όλου θέματος (τροφή, στειρώσεις, εμβολιασμοί).
- Στην απόφαση για τη δημιουργία κοινού διαδημοτικού κυνοκομείου (Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Νεστόριο) για το οποίο ήδη έχει προσδιορισθεί χώρος, δεδομένου ότι το νυν δημοτικό κυνοκομείο δεν έχει άδεια λειτουργίας.
Τονίζουμε την υποχρέωση των πολιτών, όχι μόνο να καταγγέλλουν αφηρημένα, αλλά να βοηθούν την Δημοτική Αρχή στην αντιμετώπιση του όλου θέματος. Οι αναρτήσεις και οι ανευθυνότητες δεν είναι χαρακτηριστικό υπεύθυνων πολιτών, αλλά κακοπροαίρετων αντιλήψεων και προκαταλήψεων. Όποιος πραγματικά επιθυμεί να βοηθήσει στην προσπάθεια του Δήμου Καστοριάς, οφείλει να καταθέσει στις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία που διαθέτει και μετά να προβαίνει στις αόριστες καταγγελίες.”