Επεκτείνεται ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα
Η παρουσίαση της επέκτασης έγινε σήμερα το πρωί στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές, διαθέτοντας κατάλληλο εξοπλισμό για την παροχή επιτόπιων υπηρεσιών στους πολίτες
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων
Ο επιτυχημένος θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (Κ.Α.Μ.) επεκτείνεται σε Καστοριά, Κοζάνη και Φλώρινα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων.
Σήμερα (01-06-2016) το πρωί στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την παρουσίαση της επέκτασης του θεσμού των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Ντζιοβάρα και τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών, Ταξίαρχο Κωνσταντίνο Νταλέτσο, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, Αστυνομικό Διευθυντή Ευθύμιο Αμαραντίδη, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, Αστυνομικό Διευθυντή, Χαράλαμπο Θεοχάρη και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, Αστυνομικό Διευθυντή Δημήτριο Χήρα.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης στο χαιρετισμό του ανέφερε:
«Θέλω να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ για να λειτουργήσετε πολλαπλασιαστικά και ως κανάλι μετάδοσης μιας προσπάθειας που καταβάλλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία. Μια προσπάθεια εξωστρέφειας, μια προσπάθεια ανάδειξης του κοινωνικού χαρακτήρα, του κοινωνικού ρόλου που έχει σήμερα ο Έλληνας και η Ελληνίδα αστυνομικός.
Είναι σύμπτωση ευτυχής που τώρα που παρουσιάζουμε τις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες έχουμε την επίσκεψη ενός δημοτικού σχολείου, κάτι που επιβεβαιώνει και επαληθεύει τα όσα προηγούμενα πολύ περιληπτικά και σύντομα σας ανέλυσα. Δηλαδή μία ολοκληρωμένη, σχεδιασμένη από τη Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας προσπάθεια να έρθουμε δίπλα στον πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία, προβάλλοντας και προτάσσοντας την πρόληψη και την αποτροπή της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας να είναι το σύμβολο της ασφάλειας και της ευταξίας σε όλες τις περιοχές, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τους πιο απομακρυσμένους οικισμούς.
Ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, έχοντας την ευθύνη για όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και ο Γενικός της Δυτικής Μακεδονίας σε απόλυτη συνεργασία με τους Αστυνομικούς Διευθυντές και των τεσσάρων νομών που συγκροτούν τη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, νομίζω ότι είναι στην κατεύθυνση αυτό το όραμα, αυτό το σχέδιο να έχει άμεσα αποτελέσματα προς όφελος των κατοίκων της περιφέρειας. Επαναλαμβάνω όμως δεν έχουμε διαχωρισμούς, δεν έχουμε κατηγοριοποίηση, αλλά όλοι αντιμετωπίζονται στο ενιαίο δόγμα, στην ενιαία αντίληψη και λογική ότι η Αστυνομία είναι παντού, καλύπτοντας αδυναμίες προηγούμενων χρόνων.
Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι μία συμπληρωματική μορφή εμφανούς αστυνόμευσης, αλλά το κυρίαρχο είναι αυτό που ειπώθηκε από τους συνεργάτες μου, τους Διευθυντές, τον Ταξίαρχο και τον Αντιστράτηγο. Είναι το εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά, να συμφιλιωθούμε με την κάθε τοπική κοινωνία και να παίξουμε και το ρόλο του κοινωνικού διαμεσολαβητή. Πέραν όλων των αρμοδιοτήτων και του καθηκοντολογίου που αναπτύχθηκε από τη πλευρά των κυρίων Διευθυντών θέλω να προσθέσω ακόμα ότι ο Έλληνας αστυνομικός, το πλήρωμα δηλαδή της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας είναι εκεί για να βοηθήσει κάνοντας το διαμεσολαβητή ακόμα και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και άλλους δημόσιους οργανισμούς. Άρα λοιπόν ο στόχος της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας είναι να αποκαταστήσουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνεχούς επαφής με όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της κάθε περιφέρειας.
Είμαι ευτυχής, γιατί μου έκανε την τιμή να με προσκαλέσει ο κ. Γενικός και να παρευρεθώ σ΄αυτήν την παρουσίαση, αλλά είμαι ευτυχής, γιατί το στελεχιακό δυναμικό της Αστυνομίας στη συγκεκριμένη περιφέρεια, την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Νομίζω ότι η δράση τους, έστω και αυτούς τους λίγους μήνες, οι καινούργιοι αλλά και οι παλιότεροι στη διαδρομή τους μέχρι τώρα, έχουν αποδείξει ότι είναι άξιοι της εμπιστοσύνης των τοπικών κοινωνιών και είμαι σίγουρος ότι αυτή η εμπιστοσύνη στο πέρασμα του χρόνου όχι απλά θα εδραιωθεί, όχι απλά θα αναπτυχθεί αλλά θα γίνει ακόμη ένα σκαλί για την μεγαλύτερη εμβάθυνση στη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και την τοπική κοινωνία.
Τέλος, επειδή ειπώθηκε ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου που ακούει στο όνομα «Α.Ε.ΤΟ.Σ.» Αστυνόμευση Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων, να σας πω ότι υπάρχουν και διασυνοριακοί νομοί και Αστυνομικές Διευθύνσεις που ελέγχουν τα σύνορα ότι δεν θα εξαντλήσουμε την παρουσία μας μόνο μέσω των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Ήδη χθες στον Διευθυντή της Καστοριάς δεσμεύτηκα ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει εφοδιασμός με σύγχρονες θερμικές κάμερες, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη εποπτεία και έλεγχο και βεβαίως σε όλους εκείνους τους τομείς που θα απαιτηθεί να κάνουμε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης, έτσι ώστε η περιφέρειά σας, οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να είναι ακόμα πιο σίγουροι, ακόμα πιο ασφαλείς.
Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά και βεβαίως να σας πω ότι δεν κλείνουμε σήμερα την παρουσίαση των καινοτόμων δράσεων, πολύ σύντομα θα είμαστε εδώ για να θεμελιώσουμε το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς, αλλά να εγκαινιάσουμε και το κτίριο των Γρεβενών και να σας παρουσιάσουμε και άλλες δράσεις. Άρα ο Επιθεωρητής και ο Γενικός έχουν πολύ δουλειά από δω και πέρα και νομίζω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να τα ξαναπούμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Παναγιώτης Ντζιοβάρας, κατά την ομιλία του ανέφερε:
«Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου μας.
Συγκεκριμένα, οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες διαθέτοντας κατάλληλο εξοπλισμό μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο, σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές, για την παροχή επιτόπιων υπηρεσιών στους πολίτες.
Ως προς την αποστολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, αυτή συνίσταται στη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, ιδίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες.
Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες έχουν ως απώτερο σκοπό την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής τους, μέσω της ενίσχυσης της αστυνομικής παρουσίας σε απομακρυσμένες περιοχές και της άμεσης ανταπόκρισης σε ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και συμπληρώνοντας το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων με την εμφανή τους παρουσία.
Ξεκινώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή να σας αναφέρουμε ότι ο θεσμός των «Κινητών Αστυνομικών Μονάδων» τέθηκε σε εφαρμογή από πέρυσι τον Απρίλιο σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις Αστυνομίας και τον Ιούλιο του ίδιου έτους επεκτάθηκε η εφαρμογή του και σε άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας. Συνολικά διατέθηκαν δέκα (10) Κ.Α.Μ., μεταξύ των οποίων μία και στα Γρεβενά.
Ειδικότερα, στα Γρεβενά η λειτουργία της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας ξεκίνησε από πέρυσι στις 23 του Οκτώβρη, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και αποκομίζοντας μόνο θετικά σχόλια από τους πολίτες των Γρεβενών.
Από φέτος το Μάιο και συγκεκριμένα από τις 23 του μηνός, ο θεσμός επεκτάθηκε και σε άλλες είκοσι δυο (22) περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Καστοριά, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα.
Κάθε Κινητή Αστυνομική Μονάδα αποτελείται από ένα ειδικά διαμορφωμένο όχημα τύπουvan, το οποίο διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό και στελεχώνεται από τρεις αστυνομικούς (τάξης, ασφάλειας και τροχαίας), ώστε να μπορούν να επιλαμβάνονται στο σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων. Τουλάχιστον ένας από τους αστυνομικούς είναι ανακριτικός υπάλληλος. Ακολουθούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολίας, σε πρωινή ή απογευματινή βάρδια.
Το προαναφερθέν εβδομαδιαίο πρόγραμμα, εκπονείται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας, ανάλογα με τις αναφυόμενες ανάγκες της κάθε περιοχής και σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη αλλαγής του προγράμματος, αυτή θα ανακοινώνεται έγκαιρα.
Επιπλέον, κάθε Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι εφοδιασμένη με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό για την πρώτη ανταπόκριση σε διάφορα θέματα ή αιτήματα των πολιτών, χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση τους στις έδρες των Αστυνομικών Υπηρεσιών, αποτελώντας στην ουσία ένα μικρό κινητό Αστυνομικό Τμήμα. Αναλυτικότερα, διαθέτει φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop), εκτυπωτή, έντυπα και φυλλάδια, υπηρεσιακά έντυπα καθημερινότητας, στρόγγυλη σφραγίδα της Υπηρεσίας, σφραγίδες θεώρησης γνησίου υπογραφής και επικύρωσης φωτοαντιγράφων, καθώς και διάφορα άλλα δημόσια είδη και εξοπλισμό, όπως κώνοι, ταινίες αποκλεισμού χώρων κλπ.
Ειδικότερα, τα έντυπα και τα ενημερωτικά φυλλάδια θα αναφέρονται:
- στα απαιτούμενα δικαιολογητικά έκδοσης διαβατηρίων
- έκδοσης δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
- σε οδηγίες για την αποφυγή κλοπών – διαρρήξεων κ.λ.π. εγκλημάτων (με στοιχεία που αναφέρονται στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας)
- σε οδηγίες που αναφέρονται στην προστασία των νέων από τα ναρκωτικά και στις συνέπειές τους
- σε οδηγίες που αναφέρονται στην αποτροπή της μικροεγκληματικότητας όπως για παράδειγμα η αρπαγή τσαντών και
- σε θέματα προστασίας από τροχαία ατυχήματα.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί των Κ.Α.Μ.:
1. Διενεργούν περιπολίες, αναπτύσσοντας σχέσεις επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες, συνεργαζόμενοι αρμονικά με τους τοπικούς φορείς των περιοχών.
2. Καταγράφουν και διεκπεραιώνουν προβλήματα που εντοπίζουν στην περιοχή δραστηριοποίησής τους και χρήζουν αστυνομικής παρέμβασης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες.
3. Συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με κάθε ζήτημα που αφορά παράνομες δραστηριότητες ή αποτελεί αντικείμενο αστυνομικής διερεύνησης.
4. Υποδέχονται τους πολίτες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του οχήματος, παρέχοντας τους πληροφορίες και διεκπεραιώνοντας, καθημερινού χαρακτήρα υποθέσεις τους.
5. Ενημερώνονται για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των περιοχών στις οποίες πρόκειται να δραστηριοποιηθούν.
Καλώ τους πολίτες των περιοχών που δραστηριοποιούνται οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες να στηρίξουν αυτό το νέο μοντέλο σύγχρονης αστυνόμευσης που τίθεται στην υπηρεσία τους.
Εμείς από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πετύχει αυτός ο θεσμός, γιατί συμβάλλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη μιας φιλικής και ανθρώπινης προσέγγισης των πολιτών, υλοποιώντας μάλιστα μέρος του κεντρικού στρατηγικού στόχου της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι η «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη».
Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Γρεβενών, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Νταλέτσος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η επιτυχία της λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στα Γρεβενά αποτυπώνεται στα ποσοτικά αποτελέσματα που προέκυψαν από πέρυσι τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 178 δρομολόγια, όπου οι αστυνομικοί της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας ήρθαν σε επαφή με πάνω από 2.050 άτομα και 83 εκπρόσωπους διαφόρων φορέων. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας χορηγήθηκαν στους πολίτες 815 ενημερωτικά φυλλάδια, θεωρήθηκαν 33 γνήσια υπογραφής και επικύρωσης φωτοαντιγράφων, ενώ οι αστυνομικοί επιλήφθηκαν σε 107 περιπτώσεις, παρέχοντας στους πολίτες πληροφορίες σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.
Τα ακολουθητέα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο νομό Γρεβενών είναι:
1Ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Γρεβενών): Έλατος – Καληράχη – Μέγαρο – Κυπαρίσσι – Καλλόνη – Τρίκορφο – Άγιος Κοσμάς – Λειψί – Εκκλησιές – Ροδιά– Σύδενδρο – Οροπέδιο
2ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Γρεβενών): Πόρος – Κνίδη – Έξαρχος – Ποντινή – Παλαιοχώρι – Σαρακήνα – Δίπορο – Ιτέα
3ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Γρεβενών): Μεγ. Σειρήνι – Αμυγδαλιές – Ελεύθερο – Άγιος Γεώργιος – Κιβωτός – Μηλιά – Βατόλακκος – Ταξιάρχης – Κοκκινιά
4ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Πολυνερίου): Μαυραναίοι – Ανάβρυτα – Πολυνέρι – Αλατόπετρα – Πρόσβορο – Αετιά – Φιλιππαίοι – Μεσολούρι – Δότσικο – Σαμαρίνα – Σμίξη – Πανόραμα – Λάβδα
5ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Πολυνερίου): Μαυραναίοι – Ζιάκας– Αβδέλλα – Περιβόλι– Σπήλαιο – Τρίκωμο – Κοσμάτι – Μοναχίτι – Μικρολίβαδο
6ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Κηπουρείου): Άγιοι Θεόδωροι – Ανθρακιά – Κηπουρειό– Κρανιά – Πριόνια – Καλλιθέα».
Κατόπιν, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, Αστυνομικός Διευθυντής Ευθύμιος Αμαραντίδης, αναφέρθηκε στα δρομολόγια που ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο νομό Καστοριάς:
«1Ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Καστοριάς): Καστοριά – Κορομηλιά – Ν. Οικισμός Κορεστείων – Κρανιώνας – Μαυρόκαμπος- Χαλάρα – Άγιο Αντώνιο- Μακροχώρι – Μελάς – Ανω Μελάς- Βυσσινιά – Οξυά – Πολυκέρασος – Τοιχιό – Σιδιροχώρι -Κεφαλάρι – Απόσκεπος -Καστοριά.
2ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Καστοριάς, Α.Τ. Αργους Ορεστικού): Καστοριά –Δισπηλιό -Μαυροχώρι- Πολυκάρπη – Τοιχιό – Μεταμόρφωση- Φωτεινή – Μελισσότοπο – Σταυροπόταμο – Βασιλειάδα -Βέργα – Κλεισούρα – Λιθιά –Κορησός – Αμπελόκηποι- Μηλίτσα- Κωσταράζι – Βογατσικό- Γέρμας – Δισπηλιό-Καστοριά
3ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Αργους Ορεστικού, Α.Τ. Νεστορίου): Καστοριά – Μανιάκοι – Ποριά- Χιλιόδεντρο -Τσάκωνη -Πεντάβρυσσος Ομορφοκλησσιά – Υψηλό – Αυγή – Λαχανόκηποι – Λακώμματα – Κρύα Νερά – Σπήλαια – Ζευγοστάσιο – Κάτω και Ανω Περιβόλι Καστανόφυτο- Βράχο- Λάγγα – Πετροπουλάκι – Νίκη – Μελάνθιο – Κρεμαστή – Αργος Ορεστικό – Καστοριά
4ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Αργους Ορεστικού): Καστοριά – Άργος Ορεστικό – Ασπρονέρι –Αμπελοχώρι- Αμμουδάρα – Ασπροκλησσιά – Νόστιμο –- Ανθηρό – Σπήλιος- Κερασώνα – Αγιος Ηλίας – Σκαλοχώρι- Βέλος – Διαλεκτό – Βοτάνι- Λάγουρα Αργος Ορεστικό – Καστοριά.
5ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Καστοριάς, Α.Τ. Νεστορίου ): Καστοριά – Μανιάκοι – Κορομηλιά –Δενδροχώρι – Ιεροπηγή– Αγία Κυριακή – Οινόη- Ανω Πτεριά – Κάτω Πτερά – Πολυάνεμος – Κομνηνάδες – Χιονάτο – Διποταμία – Νεστόριο- Αγία Αννα – Κρανοχώρι – Πτελέα –Καλοχώρι – Μεσοποταμία – Κολοκυνθού – Μανιάκοι – Καστοριά.
6ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Καστοριάς, Α.Τ. Νεστορίου): Καστοριά – Ν. Κοτύλη – Επταχώρι – Χρυσή – Πευκόφυτο – Πεύκος – Χιονάτο – Διποταμία – Κομνηνάδες – Κ. Πτεριά – Πολυάνεμο –Οινόη – Μεσσοποταμία – Κολοκυνθού – Μανιάκοι – Καστοριά».
Συνεχίζοντας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, Αστυνομικός Διευθυντής Χαράλαμπος Θεοχάρης, αναφέρθηκε στα δρομολόγια που ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο νομό Κοζάνης:
«1ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Νεάπολης): Ομαλή – Αγίασμα – Διχείμαρο – Πλακίδα – Δαμασκηνιά – Κλεισώρια – Δραγασιά – Ζώνη – Λυκνάδες – Λεύκη – Πολυκάστανο- Δάφνη – Αυγερινός – Ανθούσα – Τριάδα.
2ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Πτολεμαΐδας, Α.Τ. Σιάτιστας): Σισάνι – Βλάστη – Νάματα – Αναράχη – Μηλοχώρι – Φούφας – Δροσερό – Γαλατεία – Ολυμπιάδα – Πύργος – Μεσόβουνο – Κομνηνά.
3ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Νεάπολης): Λούβρη – Κριμήνι – Ροδοχώρι – Βουχωρίνα – Κορυφή- Χρυσαυγή – Μορφή – Σωτήρα – Δίλοφος – Πεντάλοφος – Βυθός.
4ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Πτολεμαΐδας, Α.Τ. Κοζάνης): Σπηλιά – Ερμακιά – Πτελεώνα – Ακρινή – Αγ. Δημήτριος – Ρυάκιο – Τετράλοφος – Αγ. Χαράλαμπος – Βοσκοχώρι- Καπνοχώρι – Πολύμυλος – Ζωοδόχο Πηγή.
5ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Νεάπολης): Αλιάκμωνας – Χειμερινό – Μολόχα – Πλατανιά- Σήμαντρο Βελανιδιάς- Στέρνα- -Κρυονέρι- Ασπρουλά- Μεσόλογγου- Χορηγό- Λευκοθέα-Απιδέα
6ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Σερβίων): Ρύμνιο -Φρόυριο- Μικρόβαλτο- Τρανόβαλτο- Λαζαράδες- Ελάτη- Λιβαδερό- Μεταξάς- Τριγωνικό- Πολύραχο- Παλιογράτσανο- Καταφύγι- Λάβα- Καστανιά».
Τέλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φλώρινας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Χήρας αναφέρθηκε στα δρομολόγια που ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο νομό Φλώρινας:
«1ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Κάτω Κλεινών): Αγ. Παρασκευή – Εθνικό – Κρατερό – Παρόρι-Πολυπλάτανος – Μεσόκαμπος – Μεσοχώρι – Μαρίνα
2ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Βεύης, Α.Τ. Φλώρινας): Σκοπός- Αχλάδα-Μελίτη-Λόφοι-Κέλλη-Κλειδί-Αγ. Βαρθολομαίος
3ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Φλώρινας): Φλάμπουρο-Λεπτοκαρυά-Κολχική-Υδρούσσα- Άνω Υδρούσα-Δροσοπηγή-Τροπαιούχος-Ατραπός-Τριανταφυλλιά-Πολυπόταμος
4ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Αμυνταίου): Μανιάκι – Φαράγγι – Βεγόρα – Αγ. Παντελεήμονας –Πέτρες – Αντίγονο – Φιλώτας – Λεβαία
5ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Αμυνταίου): Βαρικό – Λέχοβο – Ασπρόγεια – Αγραπιδιές – Σκληθρο-Νυμφαίο – Αετός – Βαλτόνερα – Ανάργυροι
6ο Δρομολόγιο (Α.Τ. Αγίου Γερμανού, Α.Τ. Κρυσταλλοπηγής): Βροντερό-Πύλη-Ψαράδες-Πλατύ-Καλλιθέα-Λευκώνας-Μικρολίμνη-Πράσινο-Ανταρτικό-Πισοδέρι».
O Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης είπε τα ακόλουθα:
«Ο θεσμός των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων, ο οποίος λειτουργεί στο σύνολο σχεδόν των υφιστάμενων Διευθύνσεων Αστυνομίας αρμοδιότητας μας, αλλά και στης υπόλοιπης Ελλάδας, συνιστά συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης, κυρίως σε θέματα γενικής αστυνόμευσης μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών.
Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η διασφάλιση της άμεσης επιχειρησιακής ανταπόκρισης σε ζητήματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, υποβοηθώντας τη δράση των Αστυνομικών Τμημάτων.
Με τη λειτουργία των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων θα υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε ζητήματα αστυνομικής αρμοδιότητας (ειρηνική διευθέτηση προσωπικών διαφορών, βεβαίωση γνησίων υπογραφής, καταγραφή περιστατικών κ.λπ.) των κατοίκων αυτών των περιοχών, ιδίως σε περιπτώσεις όπου λόγω της μεγάλης απόστασης από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και αυτοί που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αδυνατούν να μεταβούν σε αυτές.
Επιπλέον, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και θα έχει τόσοι συμβουλευτικό χαρακτήρα, παρέχοντας οδηγίες, για τον τρόπο προφύλαξής τους από παράνομες πράξεις σε βάρος τους, δίνοντας τους την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με την Αστυνομία, όσο και προληπτικό χαρακτήρα, αποτρέποντας την τέλεση εγκληματικών πράξεων εκ μέρους των επίδοξων κακοποιών, που επιλέγουν για τη δράση τους απομακρυσμένες περιοχές. Γενικότερα επιδιώκεται η ενσωμάτωση στην τοπική κοινωνία, ώστε να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής ζωής των πολιτών και να γνωρίζουν οποιοδήποτε στοιχείο των σημείων που δραστηριοποιούνται.
Η μέχρι σήμερα υλοποίηση του θεσμού έχει τύχει πλήρους αποδοχής από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών στις οποίες εφαρμόζεται και παράλληλα έχει συγκεντρώσει ευμενή σχόλια, καθόσον δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να ευρίσκονται σε άμεση επαφή με την Αστυνομία, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία περαιτέρω σχέσεων εμπιστοσύνης, ως και αμφίδρομης συνεργασίας, εξασφαλίζοντας την ικανοποιητική επίλυση των προβλημάτων τους.»