Αναβάθμιση του αεροδρομίου του Άργους Ορεστικού με 15 εκατομμύρια ευρώ !

Προτεραιότητα στην αναβάθμιση έξι μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν έχουν ενταχθεί στη σύμβαση με τη γερμανική Fraport, με έργα συνολικής δαπάνης 197 εκατ. ευρώ περίπου, δίνει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Πρόκειται για τα αεροδρόμια Καστοριάς, Μήλου, Σύρου, Νάξου, Πάρου και Χίου, με το πακέτο Γιούνκερ να επιδιώκεται να αποτελέσει τον αιμοδότη εκσυγχρονισμού τους.

 

Τα προτεινόμενα επενδυτικά σχέδια έχουν στόχο την προώθηση των υποδομών και την ανάπτυξη πολιτικής μέσω της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης, βελτιστοποιώντας τις εγκαταστάσεις προσβασιμότητας συνδέοντας τις υποδομές ΔΕΔ-Μ σε κόμβους (λιμάνια / αεροδρόμια), ενισχύοντας τη διασυνδεσιμότητα και την περιφερειακή ολοκλήρωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα projects επιμερίζονται σε τρία ουσιαστικά έργα, δηλαδή τα αεροδρόμια Καστοριάς και Χίου ως αυτοτελή έργα και οι υπόλοιποι αερολιμένες του Νοτίου Αιγαίου ενταγμένοι στα ίδιο επιχειρηματικό σχέδιο. Μάλιστα, σε αυτά ανοίγει ο δρόμος και για την εμπορική τους εκμετάλλευση, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη διενέργεια νέου διαγωνισμού από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Για όλα τα έργα έχει επιλεγεί η μορφή χρηματοδότησης PPP (Public Private Partnership), δηλαδή χρηματοδότηση που αφορά είτε την αυτοχρηματοδότηση είτε τη συγχρηματοδότηση του κόστους κατασκευής με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν εμπορικά τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίζει να επιβλέπει τη λειτουργία του αεροδρομίου.

 

Ειδικότερα το Brownfield (αξιοποίηση εγκαταλειμμένων βιομηχανικών εκτάσεων), έργο κόστους 15 εκατ. ευρώ, «Σχεδιασμός, κατασκευή (επέκταση και αναβάθμιση), χρηματοδότηση και εμπορική εκμετάλλευση του αεροδρομίου Καστοριάς Αριστοτέλης περιλαμβάνει:
1. Κατασκευή νέου τερματικού σταθμού με συνολική επιφάνεια κατασκευής 4.320 τ.μ., συμπεριλαμβανομένου νέου αεροδιαδρόμου, βοηθητικές εγκαταστάσεις και ανάπτυξη του περιβάλλοντος χώρου.

 

2. Κατασκευή νέου αεροδιαδρόμου στάθμευσης, με συνολική επιφάνεια 22.000 τ.μ., ο οποίος θα συνδέεται με τον υπάρχοντα χώρο στάθμευσης μέσω δρόμου για ταξί. Διαμόρφωση των καταστημάτων και του χώρου επίγειας μεταφοράς και του χώρου στάθμευσης και των χώρων καυσίμων. Κατασκευή νέας οδού για τη σύνδεση του αεροδρομίου.

 

3. Απαλλοτρίωση επιφάνειας συνολικής έκτασης 90.000 τ.μ. Ως καταληκτική ημερομηνία έναρξης θεωρείται η 15η Ιανουαρίου του 2019. Η διάρκεια του έργου αναμένεται να είναι 30 μήνες. Ο υποστηρικτής έχει εφαρμόσει ή έχει την πρόθεση να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ή την ΕΤΕ που σχετίζονται με αυτό το έργο.

 

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου προκύπτουν από:
α) την Εγκεκριμένη Μελέτη Ζήτησης για αερομεταφορά στη Διαχειριστική Περιοχή (Περιφέρεια) της Δυτικής Μακεδονίας,

 

β) τα Master Plans που αναπτύχθηκαν για τα αεροδρόμια της Κοζάνης και της Καστοριάς το 1999.

 

Τα ελληνικά αεροδρόμια αντιπροσωπεύουν τις κύριες πύλες εισόδου στη χώρα. Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση της υπάρχουσας λειτουργικής χωρητικότητας, στη βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων προσβασιμότητας του αεροδρομίου Καστοριάς και στην ενίσχυση της ικανότητας μεταφοράς εμπορευμάτων.
Δεν είναι τυχαία και η αναφορά του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα από τη Θεσσαλονίκη στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, για το οποίο είπε ότι «αν σχεδιαζόταν και αξιοποιείτο κατάλληλα, θα μπορούσε -λόγω της γειτνίασής του με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ- να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη, της περιοχής».

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria