Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit

Αρχική » Κόσμος » Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit

Επειτα από τρεις ημέρες πένθους, ξεκίνησε και πάλι η εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, όπου οι δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε μία στροφή υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ.

Στροφή υπέρ της παραμονής 

Αν και οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις της άγριας δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην ΕΕ, με το «in (την παραμονή στην ΕΕ) να προηγείται και πάλι έπειτα από την υποχώρηση των τελευταίων ημερών πριν από τη δολοφονία.

Σχετικά με τη δημοσκόπηση ComRes που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η Sunday Mirror διαπιστώνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις που δόθηκαν και πριν και σε αυτές που δόθηκαν μετά τη δολοφονία.Στην πρόταση «θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν ψηφίζαμε υπέρ του Brexit», το 45% είχε απαντήσει καταφατικά πριν από τις 14.00, ενώ μετά την τραγωδία το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 38%.

Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία, του Survation για τη Mail on Sunday, φέρνει στο 45% το «In» έναντι 42% του «Out».Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

Στη σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% – 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο, η εφημερίδα ερμηνεύει την ανοδική τάση του ποσοστού της παραμονής ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit και όχι σαν συνέπεια της δολοφονίας της Κοξ.

Μία ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».

Η δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.

 

Επανεκκίνησε η προεκλογική εκστρατεία

Από τον Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής του στρατοπέδου του Brexit, μέχρι τον Ντέιβιντ Κάμερον, επικεφαλής του στρατοπέδου του Bremain, οι πρωταγωνιστές κατέκλυσαν με συνεντεύξεις τα μέσα ενημέρωσης τέσσερις ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

«Οταν πέσεις από το αεροπλάνο, δεν υπάρχει πια τρόπος να ξανανέβεις. Εάν φύγουμε, θα είναι για πάντα, δεν υπάρχει δυνατή επιστροφή», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Times κάνοντας λόγο για «υπαρξιακή επιλογή».

Ο πρωθυπουργός παρέβαλε τους Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκρόουβ, τους επικεφαλής του «Out», με ανεύθυνους γονείς που επιβιβάζουν την οικογένειά τους σε ένα «αυτοκίνητο χωρίς φρένα και με τρύπιο ρεζερβουάρ».

Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε μέσω της εφημερίδας Sun ότι οι Βρετανοί «δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν» από ένα Brexit και ότι αντίθετα «έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο».

Στο πλατό του ITV, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ευχήθηκε να υπάρξει ένας πιο ήρεμος διάλογος μετά τον τραγικό θάνατο της Τζο Κοξ, υπενθυμίζοντας παράλληλα τους τεράστιους κινδύνους που σημαίνει ένα Brexit.

Ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε την αφίσα του Νάιτζελ Φάρατζ με φόντο ένα πλήθος μεταναστών και το σύνθημα «Breaking point». Η αφίσα θεωρήθηκε εμετική ακόμη και στους κόλπους του στρατοπέδου του Brexit. «Είναι μία αφίσα αποκρουστική και άθλια», είπε.

 

Οι επιπτώσεις της δολοφονίας της Τζο Κοξ στο αποτέλεσμα

Ο διευθυντής έρυνας του Ινστιτούτου YouGov, ο Αντονι Γουέλς, διαπιστώνει μία επιστροφή στο status quo, ενώ ο επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip, ο Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε στο πλατό του ITV ότι το στρατόπεδο του Brexit «είχε μία καλή δυναμική πριν από την τραγωδία αυτή», πράγμα που σημαίνει ότι δεν την έχει πλέον.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας δήλωσε στην Herald Scotland ότι η τραγωδία «είναι πιθανόν να έχει σημαντικές συνέπειες». Είναι πιθανόν να έχει και πιο μακροπρόθεσμ αποτέλεσμα σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της πολιτικής και για την έξοδο από το τούνελ.

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια