ΣΕΒ - ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2017 - OlaDeka

ΣΕΒ – ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2017

Ο πρόεδρος κ. Θ.Φέσσας έδειξε το δρόμο για την ανάπτυξη – Παρών μόνο ο ΣΕΓ από τους συνδέσμους της γούνας

Το όραμα για την επόμενη ημέρα περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατά την χθεσινή απογευματινή συνέλευση. Ζητά ολοκληρωμένο σχέδιο για φοροδιαφυγή-εισφοροδιαφυγή-λαθρεμπόριο. Αίτημα για ένα «πακέτο Γιούνκερ» για την Ελλάδα. Δεν είναι λύση ομαδικές απολύσεις και lock out.

Να αναφερθεί ότι από τον κλάδο της γούνας παραβρέθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας δια του προέδρου της κ. Δημήτρη Κοσμίδη και από τους συνδέσμους μόνο ο ΣΕΓ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του κ. Ντίνο Σαλαγιάννη. Φαίνεται ότι οι άλλοι σύνδεσμοι ή δεν έχουν καταφέρει να γίνουν αποδεκτοί από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ή συνειδητά απέχουν από τις δράσεις του και δεν επιθυμούν να καταστούν μέλη του.

Παρόλα αυτά καλό είναι οι Γουνοποιοί και οι άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής μας να ενημερωθούν για τα όσα πολύ σημαντικά ειπώθηκαν στη χθεσινή συνέλευση του ΣΕΒ.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έγινε ειδική αναφορά στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στην αντιμετώπιση της φοροκλοπής, της αδήλωτης εργασίας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Την πεποίθηση ότι με τις κατάλληλες κινήσεις, το 2017 μπορεί η Ελλάδα να καταγράψει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέφρασε από το βήμα του απογευματινής συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας.

Απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και σε πλήθος επιχειρηματικών και πολιτικών στελεχών, ο κ. Φέσσας ευχήθηκε στην αντίστοιχη συνέλευση του Συνδέσμου το 2018, ο πρωθυπουργός της χώρας να ανακοινώσει τα εξής:

– Η ελληνική οικονομία έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 3,5%.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, της φοροκλοπής δηλαδή, απέδωσε 4 δις ευρώ επιπλέον έσοδα το 2017 και μας επιτρέπει αντίστοιχη μείωση φόρων και εισφορών.

– Οι συνολικές επενδύσεις ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ.

– Η Ελλάδα δανείζεται πλέον στις αγορές με επιτόκιο δεκαετούς κάτω του 3%.

– Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) έχουν μειωθεί κατά 30%.

– Η ανεργία έπεσε κάτω από το 20%.

– Ελλάδα και εταίροι συμφωνήσαμε στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

«Η εικόνα που σας περιέγραψα για την Ελλάδα του 2018 είναι επιτεύξιμη! Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλα όσα λέμε μπορούν να γίνουν. Περιμένουμε από όσους έχουν την ευθύνη και την νομιμοποίηση να τα κάνουν και να τα κάνουν άμεσα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φέσσας, ενώ ζήτησε και ένα «Πακέτο Γιουνκέρ» για την Ελλάδα.

«Έτσι, το τραυματικό 2015 της παρ’ ολίγον καταστροφής, σε δύο χρόνια από σήμερα, θα μοιάζει σαν ένας μακρινός εφιάλτης. Διεθνείς εταίροι μας, ελληνικό πολιτικό σύστημα, εργοδότες, εργαζόμενοι και κοινωνία θα έχουμε κτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η δουλειά της οριστικής εξόδου από την κρίση πρέπει να γίνει σωστά και συστηματικά. Με τους κατάλληλους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ιδιοκτησία και την ευθύνη της υλοποίησης. Και να γίνει άμεσα.

Οι διεθνείς προκλήσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Φέσσας, εδώ και μια δεκαετία περίπου, η αστάθεια είναι η νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Οι ανισότητες μεγαλώνουν, ακραίες φωνές αποκτούν πολιτική έκφραση και αναπτύσσεται μια νέα αντι-συστημική κουλτούρα, που εκφράζει τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης. Η μεταναστευτική κρίσητραυματίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων. Μεθαύριο στη Μεγάλη Βρετανία, η λαϊκή ψήφος μπορεί να προκαλέσει τεράστια αναταραχή και ριζικές αλλαγές στο μέλλον της Ευρώπης. Όλοι μας συγκλονιστήκαμε από την αποτρόπαια δολοφονία της Τζο Κοξ, που έγινε σε μία χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από έντονα πολιτικά πάθη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει αδύναμη και μπλοκαρισμένη από εθνικές ατζέντες. Δυσκολεύεται να λάβει γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα όμως, συνέχισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, ανοίγονται μπροστά μας λεωφόροι γεμάτες ευκαιρίες για ανάπτυξη και δουλειές. Η τεχνολογία μετασχηματίζει συνέχεια και με ταχύτατους ρυθμούς επιχειρήσεις, οικονομίες, ανθρώπινες συμπεριφορές και κοινωνίες. Η 4η βιομηχανική επανάσταση, η κυκλική οικονομία, η πραγματική ένωση της Ευρώπης, μπορούν να κινητοποιήσουν τις οικονομίες όλων των κρατών-μελών, όχι μόνο των ισχυροτέρων.

«Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, που αφορούν όλους μας, η μόνη βιώσιμη επιλογή είναι η συνεργασία» επεσήμανε ο κ. Φέσσας, τονίζοντας ότι «ο παραδοσιακός διαχωρισμός Αριστεράς-Δεξιάς είναι ξεπερασμένος» εξηγώντας ότι το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε την ανοιχτή κοινωνία του ανταγωνισμού, της συμμετοχής, των ευκαιριών, της κινητικότητας, ή θέλουμε τα κλειστά συστήματα των διακρίσεων, της αναξιοκρατίας, της στασιμότητας, της εσωστρέφειας; Η ιστορία, η γνώση, η τεχνολογία έχουν δώσει, ήδη, τις απαντήσεις. Το μέλλον ανήκει στις ανοιχτές κοινωνίες και στις ανοιχτές οικονομίες.

Σήμερα, ανέφερε ο κ. Φέσσας, η οικονομία μας ασθμαίνει και η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχωρεί. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της, δεν αρκεί. Με αυτό το μείγμα πολιτικής και μια ανόρεκτη εφαρμογή του προγράμματος, δεν θα γυρίσουμε σελίδα. Σίγουρα, πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα. Το Σύνταγμα, ο εκλογικός νόμος και τόσα άλλα. Αλλά η άμεση ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη τώρα, δεν μπορεί να τα περιμένει.

Γι΄αυτό, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, θα πρέπει να εστιάσουμε στα βασικά:

– Η κύρια αδυναμία της οικονομίας μας είναι το σχετικά μικρό μέγεθος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού τομέα της. Μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να στοχεύει στη μεγέθυνση και όχι στην περαιτέρω συρρίκνωσή του.

– Παραοικονομία, υφεσιακά μέτρα και χαμηλή παραγωγικότητα του δημοσίου, εμποδίζουν τον ιδιωτικό τομέα να μεγαλώσει.

– Η παραοικονομία εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 40 δις ευρώ και η φοροδιαφυγή προσεγγίζει τα 10 δις. ευρώ

– Φορολογία και εισφορές, επιβαρύνουν δυσανάλογα το κόστος των επιχειρήσεων και απομειώνουν το διαθέσιμό εισόδημα των εργαζομένων. Πολύς κόσμος δουλεύει σκληρά και στο τέλος δεν του μένει τίποτε.

– Η άνιση κατανομή των βαρών προκαλεί τους νομοταγείς. Το 3% των φορολογουμένων πληρώνουν πάνω από το 40% του φόρου εισοδήματος, ενώ το 55% δεν πληρώνουν καθόλου φόρο.

Αν αυτοί που πληρώνουν αποστασιοποιηθούν ή φύγουν από τη χώρα, ποιός θα συντηρεί τους περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 700.000 υπαλλήλους του δημοσίου, διερωτήθηκε ο κ. Φέσσας τονίζοντας ότι:

– Το κόστος δανεισμού είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το Τραπεζικό σύστημα λειτουργεί με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

– Η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα είναι ιδιαίτερα χαμηλή και η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες καταρρέει.

Τι πρέπει να γίνει

«Πολλά πρέπει να γίνουν» σημείωσε ο κ. Φέσσας, ωστόσο, επικεντρώθηκε σε τρεις εθνικούς στόχους, αυτούς που κατ΄εξοχήν θα ξεκλειδώσουν την οικονομία.

1. Υλοποίηση Ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Η φοροκλοπή αποτελεί εθνική ντροπή και μάστιγα για την οικονομία της χώρας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε μετάθεση της επίλυσης του προβλήματος στο μέλλον. Το σχέδιο μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες. Υπάρχει πλέον διαθέσιμη όλη η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η απαιτούμενη βοήθεια. Μετά από συζήτηση και συμφωνία με τους εταίρους μας, μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2017.

Επ΄αυτού, πρότεινε μία συγκεκριμένη πρόταση τόσο στους εταίρους μας όσο και στην ελληνική κυβέρνηση:

Το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της φοροκλοπής να μπει προαπαιτούμενο σε επόμενη αξιολόγηση, με μετρήσιμους στόχους εσόδων, σφικτό χρονοδιάγραμμα, ξεκάθαρες ευθύνες υλοποίησης και εκατέρωθεν δέσμευση για το αποτέλεσμα. «Εμείς θα το στηρίξουμε με προτάσεις, καλές πρακτικές και στελέχη» υπογράμμισε ο κ. Φέσσας.

Η μάχη κατά της φοροκλοπής είναι η μητέρα των μαχών. Όταν κερδηθεί, θα αλλάξει ριζικά η νοοτροπία στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης.

2. Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος

Το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται είναι λάθος, αιχμή του λάθους είναι η υπερφορολόγηση και πρέπει να αλλάξει άμεσα. Η αύξηση των φόρων προκαλεί ύφεση και τελικά δεν οδηγεί στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Είναι ενάντια στην οικονομική λογική, αλλά και σε κάθε λογική, να επιμένουμε σε μέτρα που δεν αποδίδουν. Το νέο κύμα φόρων είναι επικίνδυνο. Και για την αγορά, καθώς την απειλεί με νέα ύφεση και για την κοινωνία αλλά και για τα δημόσια έσοδα.

Γιατί στην Ελλάδα αυξάνουμε τους φόρους κάθε φορά που μας λείπουν έσοδα….. Στην ουσία όμως εξωθούμε όλο και περισσότερους στην παραοικονομία.

Είναι καιρός να σκεφτούμε αλλιώς. Όπως π.χ. έκανε η Ρουμανία το 2015. Μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9% και τα αντίστοιχα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 12%.

Η σωστή λύση για την Ελλάδα, κατά την άποψή μας, είναι η άμεση εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών με αυστηρότατη διαδικασία είσπραξης.

Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Προτείνουμε λοιπόν, την εισαγωγή ενός “κόφτη φορολογικών συντελεστών”. Με άμεση μείωση συντελεστών μόλις επιτυγχάνονται μετρήσιμοι στόχοι εσόδων από τη σύλληψη της φοροκλοπής. Είμαι βέβαιος πως οι εταίροι μας, με ενθουσιασμό θα συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο μέτρο.

3. Ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων

Οι ετήσιες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από 21% του ΑΕΠ, σε 11% τα τελευταία χρόνια. Ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας. Προτείνουμε και προσφερόμαστε να συμβάλουμε καθοριστικά στην άμεση κατάρτιση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων με τα εξής κεντρικά στοιχεία:

Ιδιωτικοποιήσεις

Οι πρόσφατες συμφωνίες σημαντικότατων ιδιωτικοποιήσεων είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική εξέλιξη. Πολλές ακόμη ιδιωτικοποιήσεις είναι ήδη προγραμματισμένες. Ας προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό, διασφαλίζοντας τις υψηλότερες δυνατές επενδύσεις. Πριν περάσουν 5 χρόνια, όπως συνέβη με το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, η δημοσιονομική κατάσταση επιβάλει την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε ένα μακρόπνοο πρόγραμμα συμπράξεων και παραχωρήσεων για σημαντικά έργα δημοσίου συμφέροντος. Μάλιστα, ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης συγκοινωνιακών υποδομών κ.ο.κ.

Μη εξυπηρετούμενα Δάνεια (NPL’s)

Τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, όσο δεν διευθετούνται, είναι βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Αποτελούν όμως και δυνητικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων. Η άμεση διαχείρισή τους, με όρους αγοράς και διαφάνειας, χωρίς νόθευση του ανταγωνισμού, είναι επιβεβλημένη.

Ενεργειακή Διασύνδεση

Η απομόνωση της χώρας μας από τις ενεργειακά εξελιγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη και την πλήρη επίτευξη των στόχων του Target Model.

Ψηφιακή Οικονομία

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, είναι 26η μεταξύ των 28 χωρών σε θέματα ψηφιακής οικονομίας. Η μετάβαση σε υψηλότερες θέσεις προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις, πρωτίστως σε υποδομές τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Τουρισμός

Στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Φέσσας, κάλεσε τους παραβρισκόμενους να φανταστούν μόνο τα κεφάλαια που μπορούν να επενδυθούν για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, για εξάστερα ξενοδοχεία, για γήπεδα golf και μαρίνες.

Παραγωγικοί τομείς με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης

Αναφορικά με τους παραγωγικούς τομείς, αυτοί, είναι πολλοί ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, όπως π.χ. logistics, αγρο-διατροφή, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, πληροφορική, φάρμακα, υγεία. Αλλά και άλλοι πιο καινοτόμοι, όπως, βιοτεχνολογία, καλλιτεχνικές παραγωγές, μόδα, κ.ά., όπου η Ελλάδα μπορεί να κτίσει “brand name” και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.

Απαραίτητα στοιχεία του προγράμματος, όπως ανέφερε, είναι επίσης:

Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Στη χώρα μας πρέπει να συμφιλιωθούμε με την έννοια και τη συμβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας. Όσοι επενδύουν, δίνουν δουλειές και δημιουργούν κέρδη πρέπει να ενθαρρύνονται.

Σύγχρονες Εργασιακές σχέσεις

Τα κεντρικά ζητήματα με τα οποία πρέπει επιτέλους να ασχοληθούμε, είναι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, η εκτεταμένη αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή. Oι ομαδικές απολύσεις και το lock out δεν είναι λύση και σίγουρα δεν είναι στην ατζέντα του ΣΕΒ.

Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του θεσμού της Διαιτησίας για να αποφύγουμε μισθολογικές υπερβολές και πισωγυρίσματα, σημείωσε ο κ. Φέσσας, τονίζοντας ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ξεπερασμένος. Χρειάζεται αναθεώρηση. Βλέπουμε τις παρενέργειές του σε κρίσιμες δραστηριότητες, όπως στα λιμάνια που παραλύουν το τελευταίο διάστημα και απειλούν την κρουαζιέρα.

«Θεωρούμε όμως ότι αν πετύχουμε άμεσα τους τρεις εθνικούς στόχους που προανέφερα, δηλαδή την καταπολέμηση της φοροκλοπής, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την επιθετική προσέλκυση επενδύσεων, η επιτυχία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Κοινή ιδιοκτησία των λύσεων και κοινή στρατηγική με τους εταίρους μας.

Αναδεικνύουμε συχνά τις ευθύνες των Ελληνικών κυβερνήσεων για την παρατεταμένη κρίση, σημείωσε ο κ. Φέσσας αναφέροντας τα εξής: «Αναρωτιέμαι όμως: Η αποτυχία της εφαρμογής των μνημονίων είναι υπόθεση μόνο της Ελλάδας; Πώς συμφώνησαν τόσοι Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε αδιέξοδες υφεσιακές πολιτικές; Αυτές εφαρμόζουν στις χώρες τους;»

Οι εμπειρίες των μνημονίων περιέχουν μαθήματα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Τα μνημόνια εντόπισαν το πρόβλημα της Ελλάδας, έθεσαν στόχους, αλλά δεν διασφάλισαν ούτε την ορθότητα, ούτε την προτεραιοποίηση των μέτρων. Η ιδιοκτησία στις λύσεις πρέπει να είναι κοινή, η δέσμευση στην ορθότητα και στα αποτελέσματα επίσης, τα οφέλη πρέπει να είναι εμφανή και για τις δύο πλευρές, εξήγησε ο κ. Φέσσας.

Απεθυνόμενος προσωπικά στον πρόεδρο της ΕΕ ο κ. Φέσσας ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Γιουνκέρ:

Είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα κάνετε για την Ελλάδα. Σας παρακαλούμε όμως να αναλάβετε ακόμη μία πρωτοβουλία. Ένα σχέδιο Γιουνκέρ για την Ελλάδα:

– Για την ταχύτερη δυνατή αναθεώρηση και εξορθολογισμό των υφεσιακών μέτρων.

– Για την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών.

– Για την αύξηση των επενδυτικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς χρηματοδότησης.

Έτσι, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, θα εισρεύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και θα καταστεί δυνατή η ουσιαστική διευθέτηση του χρέους.

Όταν καταφέρουμε, Ευρώπη και Ελλάδα, να αντικαταστήσουμε την αντιπαράθεση με αποτελεσματική συνεργασία, θα ενδυναμωθεί η Ευρώπη και θα απογειωθεί η Ελλάδα».

 

Δείτε όλη την ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα ΕΔΩ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria