Για έναν αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων, η Ευρώπη έχει γίνει συνώνυμο της αποτυχίας, είτε πρόκειται για την μεταναστευτική κρίση, είτε για την οικονομία είτε την ασφάλεια. Για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης μίλησε στο Global Conversation του euronews και την δημοσιογράφο Ιζαμπέλ Κουμάρ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Ο ίδιος υποστηρίζει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε τραγική κατάσταση. Οι δυνάμεις στα άκρα κερδίζουν εκλογές και δημοψηφίσματα. Αν τεθεί σε αμφισβήτηση η ουσία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, παίζουμε με την τύχη των επόμενων γενεών. (…) Όσοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να μειωθεί η Ευρώπη και να οδηγηθούμε στην επανεθνικοποίηση, παίζουν με την ασφάλεια και το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς».
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ο κ. Σουλτς έδωσε τρεις πολύ σύντομες απαντήσεις. «Καταρχήν, τη Δευτέρα νομίζω ότι βρήκαμε έναν καλό τρόπο για να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα. Δεύτερον, νομίζω ότι χρειαζόμαστε ελάφρυνση του χρέους και είναι η πρώτη φορά που το συζητήσαμε αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διστάζει να το συζητήσει αυτό, ακόμα και η Γερμανία είναι ανοικτή προς συζήτηση. Ανήκω σε ένα κόμμα που είναι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης. Στηρίζουμε απόλυτα μια τέτοια συζήτηση και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει αντιταχθεί σε αυτήν την θέση.
Τρίτον, πρέπει να σταματήσουμε να απαιτούμε συνέχεια περισσότερες θυσίες. Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα μέσα στο 2015 έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες που απαιτήσαμε από τους Έλληνες άρχισαν τώρα να αποδίδουν καρπούς».
Ερωτώμενος αν θεωρεί ότι τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Ξέρετε πολύ καλά ότι ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος αυτών των μέτρων λιτότητας. Η εξυγίανση του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά εάν δεν έχεις οικονομική ανάπτυξη ή απασχόληση που να αυξάνει το εθνικό εισόδημα, δεν πρόκειται να διορθώσεις την κατάσταση μακροπρόθεσμα».
Αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει: «Αυτό που έκανα τις προηγούμενες εβδομάδες είναι ότι σταμάτησα το σχέδιο για ταξίδια χωρίς βίζα, που υπέβαλε η Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, επειδή η Τουρκία δεν πληρούσε σε καμία περίπτωση τα 72 κριτήρια που απαιτούνταν σε αντάλλαγμα για κάτι τέτοιο. Μεταξύ αυτών, είναι η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλαγές στον τρόπο προστασίας δεδομένων και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτόν τον δρόμο υποστηρίζοντας ότι δεν θα αλλάξει το πλαίσιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τότε δεν θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την απελευθέρωση της βίζας».
Σε σχέση με την δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εμείς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο μας και εσείς τον δικό σας», απάντησε: «Είμαστε συνεργάτες που έχουν ανάγκη αμοιβαίας συνεργασίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο κ. Ερντογάν θέλει να εγκαταλείψει αυτή τη συνεργασία. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά η Τουρκία έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε από την δική μας πλευρά την συμφωνία.Παρά τις υποσχέσεις, η Τουρκία κάνει τώρα πίσω. Αυτή είναι μια νέα κατάσταση, επομένως θα πρέπει να την συζητήσουμε, αλλά αν η Τουρκία δεν προωθήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τότε εμείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορούμε να περάσουμε τη συμφωνία. Αν ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι η συμφωνία έχει ανασταλεί, αν και δε νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωσή μας, διότι αυτό θα ήταν κρίμα, θα βρούμε μια λύση στο πνεύμα του αμοιβαίου σεβασμού και της αμοιβαίας συνεργασίας. Αλλά αμοιβαίος σεβασμός, και θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό, σημαίνει ότι σεβόμαστε την Τουρκία, αλλά και ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους δικούς μας κανόνες».
Σε ερώτηση της Ιζαμπέλ Κουμάρ για τον τρόπο μεταχείρισης των προσφύγων από την Τουρκία, ο κ. Σουλτς είπε: «Ασκούμε κριτική στα σημεία που πιστεύουμε ότι η Τουρκία δεν σέβεται τους διεθνείς κανονισμούς αλλά υπάρχει επίσης ένα θέμα στο οποίο πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Βρισκόμουν στην Τουρκία, επισκέφθηκα πολλές φορές καταυλισμούς προσφύγων και ειλικρινά θα ήθελα κάποιες χώρες – μέλη της ΕΕ να συμπεριφέρονταν στους πρόσφυγες όπως η Τουρκία. Η κριτική που ασκείται στην Τουρκία δεν έχει βάση. Στα κέντρα προσφύγων στην Τουρκία, γίνεται το καλύτερο δυνατό για την υποδοχή των προσφύγων».
Αναφορικά με τα τείχη που υψώνονται σε πολλά σημεία της Ευρώπης για να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές προς την κεντρική Ευρώπη, απαντά: «Χρειαζόμαστε προστασία των εξωτερικών μας συνόρων μέσω κανόνων που πρέπει να εφαρμόζονται ανά περίπτωση και στη συνέχεια χρειαζόμαστε ένα σύστημα μετεγκατάστασης προς τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν λειτούργησε διότι η πλειοψηφία των χωρών μελών δεν συμμετέχει στην μετεγκατάσταση όπως άλλες χώρες, για παράδειγμα η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία. Αυτό δημιουργεί προβλήματα. Το ερώτημα δεν αφορά την Ευρώπη, το ερώτημα αφορά τον εθνικισμό ορισμένων κυβερνήσεων. Αυτό ακριβώς οδηγεί την Ευρώπη σε κρίση. Το ότι ορισμένες κυβερνήσεις που δεν συμμετέχουν στην μετεγκατάσταση, που δημιουργούν προβλήματα με τις ενέργειές τους και την άνοδο του εθνικισμού, στη συνέχεια υποστηρίζουν πως η Ευρώπη είναι ανίκανη να επιλύσει την μεταναστευτική κρίση, πρόκειται για κυνισμό άνευ προηγουμένου».
Ο Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε ότι δεν είναι μέρος της ευρωπαϊκής παράδοσης η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο αντιευρωπαϊσμός. «Η παρουσία τους είναι ηχηρή αλλά δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία. Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε 650 βουλευτές και επαναλαμβάνω τον αριθμό, 650, που είναι φιλοευρωπαϊστές, κάτι που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ της Ευρώπης. Αρνούμαι με όλες μου τις δυνάμεις ότι όσοι κάνουν τον περισσότερο θόρυβο μπορούν να θεωρούνται πλειοψηφία».
Για το ενδεχόμενο του Brexit ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε: «Είναι πράγματι κάτι πιθανό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι και τα δύο στρατόπεδα πάνε στήθος με στήθος. Ελπίζω να μην συμβεί, αλλά δεν είναι κάτι απίθανο. Ένα Brexit θα ήταν μια καταστροφή τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τη Βρετανία. Είναι μια από τις χώρες του G7. Ένα μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με δυνατότητα άσκησης βέτο. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Χρειαζόμαστε την Βρετανία. Αλλά και η Βρετανία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι μία χώρα των G7 επειδή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και είναι η δεύτερη οικονομία επειδή είναι πλήρες μέλος αυτής της ενιαίας αγοράς. Επομένως το να αποχωριστεί από αυτήν σημαίνει μείωση της σημασίας, της επιρροής και της οικονομικής ισχύος».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα νέας διαπραγμάτευσης, καθώς ο βρετανικός λαός καλείται να αποφασίσει πάνω στο πακέτο που έχει αποφασιστεί. Σε ερώτηση αν υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης της Ευρωζώνης σε περίπτωση Brexit, ο κ. Σουλτς απάντησε: «Δυστυχώς όχι. Νομίζω ότι ένα από τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι αυτή η μακροοικονομική ανισορροπία, στην ορολογία μας αυτό σημαίνει πολύ άνιση ανάπτυξη μέσα στην ζώνη του ευρώ. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό, είτε η Βρετανία παραμείνει είτε φύγει. Ωστόσο νομίζω ότι αν αποχωρήσει, αυτό θα ενίσχυε τα άλλα κράτη μέλη να συνειδητοποιήσουν ότι τώρα είναι η ώρα για δράση. Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 23 Ιουνίου θα χρειαστεί να συζητήσουμε την μελλοντική δομή της ΕΕ».
«Αυτό που εύχομαι είναι να μην αναλωνόμαστε σε συζητήσεις σε σχέση με αυτό, αλλά να καταφέρουμε να πείσουμε περισσότερους βρετανούς πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, επειδή έτσι θα είναι όλοι κερδισμένοι ενώ σε περίπτωση Brexit το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν όλοι», καταλήγει ο κ. Σουλτς.