Το oladeka για τις βίζες των Ρώσων στο Υπουργείο Εξωτερικών – Διαλύουμε την παραπληροφόρηση

ΝΙΚΟΣ ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Μετά τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ σχετικά με τις βίζες και το κατά πόσο υφίσταται καθυστέρηση έκδοσης αυτών, σε σημείο μάλιστα να ακυρώνονται ταξίδια Ρώσων προς την Ελλάδα, το oladeka.com επικοινώνησε με το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Ξυδάκη που είναι ο υπεύθυνος υπουργός για τα προξενεία και τα αντίστοιχα θέματα, έτσι ώστε να δωθούν εκείνα τα στοιχεία που θα ρίξουν άπλετο φως στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μιλήσαμε με τον κ. Νίκο Αλμπανόπουλο, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. υπουργού.

Ο κ. Αλμπανόπουλος μας έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα για το παρελθόν και το παρόν της διαδικασίας χορήγησης βίζας.

Για όσους δεν γνωρίζουν πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι πρότινος η προβλεπόμενη διαδικασία ήταν σχετικά απλή. Οι υποχρεώσεις όμως που ανέκυψαν από τη συμφωνία των χωρών της συνθήκης του Σένγκεν άλλαξαν το τοπίο.

Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμορφωθεί όπως και οι υπόλοιπες χώρες από 2013. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όμως, αντί να προετοιμάσουν τις πρεσβείες μας για τις νέες εξελίξεις, απλώς ζητούσαν συνεχείς παρατάσεις. Αυτό, όπως καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε, κάποτε θα είχε ημερομηνία λήξης. Η τελευταία παράταση έληξε τον Σεπτέμβριο του 2015. Αν δεν υπήρχε συμμόρφωση της χώρας μας στο νέο σύστημα, πολύ απλά όπως τονίζει ο κ. Αλμπανόπουλος στο oladeka.com θα «μας πετούσαν» έξω από την Σένγκεν.

Έτσι από το 2015 η χώρα μας αναγκάζεται να συμμορφωθεί με τους κανόνες του νέου συστήματος για την έκδοση βίζας.

Αναφέρει ο κ. Αλμπανόπουλος:

«Ο ΑΝ.ΥΠ.ΕΞ κ. Ξυδάκης ως αρμόδιος των διευθύνσεων που σχετίζονται με τα προξενεία άρα και τις βίζες, ανακοινώνει στις 15 Δεκεμβρίου 2015 την ίδρυση μιας TASK FORCE για να δει τι πρέπει να γίνει για το θέμα, κάτι που έπρεπε να γίνει  2 χρόνια νωρίτερα. Στις 4 Ιανουαρίου η TASK FORCE έδωσε ένα πολυσέλιδο πόρισμα στο οποίο αναφέρονταν οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν έτσι ώστε να ακολουθήσει και η Ελλάδα το νέο υποχρεωτικό σύστημα χωρίς επιπλοκές. Οι ενέργειες ήταν πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα, αλλά παρόλα αυτά μέσα σε 125 μέρες περίπου από τότε έως σήμερα στις 10 Μαΐου που μιλάμε, έχουνε γίνει πράγματα που δεν είχανε γίνει όλα τα προηγούμνενα χρόνια.Οι ενέργειες αυτές έγιναν για όλες τις χώρες, αλλά ειδικά για τη Ρωσία μετά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις (δραματική επιδείνωση σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας, Σαμποτάζ Ρωσικής πτήσης στην Αίγυπτο) ρίξαμε περισσότερο βάρος αφού όλα δέιχνουν ότι πρέπει να περιμένουμε αύξηση των τουριστών από τη συγκεκριμένη χώρα στην Ελλάδα. Βέβαια σήμερα που μιλάμε η αύξηση είναι ακόμη μικρή σε επίπεδα 4 με 5% σε σχέση με πέρσι αλλά εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλο αυτό με την ανάλογη υποδομή.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, οποιοδήποτε πρακτορείο συγκέντρωνε π.χ. 200 Ρώσους τουρίστες, έστελνε τα στοιχεία τα δικαιολογητικά και τα διαβατήρια αυτών στο προξενείο και απλά γίνονταν η θεώρηση» λέει ο κ. Αλμπανόπουλος.

Με το νέο σύστημα VIS, για την έκδοση θεώρησης εισόδου, σε οποιαδήποτε χώρα της ζώνης Σένγκεν, απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση του ενδιαφερόμενου σε κέντρο λήψης αιτήσεων (Visa Application Center, VAC) για την κατάθεση αίτησης, (μαζί με 8-9 έγγραφα) και παροχή των βιομετρικών του στοιχείων,(δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογράφιση επι τόπου) τα οποία ακολούθως διασταυρώνονται -για λόγους ασφαλείας- με τα τηρούμενα σε εθνικές και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων αφού σταλθούν προηγουμένως σε Στρασβούργο και Αθήνα. Λόγω των νέων διαδικασιών, το σύστημα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ασφαλές μεν, απαιτητικό ωστόσο, στη διαχείρισή του.

Ενώ η υποχρεωτική εφαρμογή του συστήματος ήταν γνωστή και δεδομένη τουλάχιστον από το 2013, η παρούσα κυβέρνηση, με το Υπουργείο Εξωτερικών, εκπόνησε σχέδιο ενίσχυσης των προξενικών αρχών σε όλες τις χώρες εφαρμογής, και πρωτίστως στη Ρωσία, από όπου αναμένεται σημαντικός αριθμός τουριστών. Το σχέδιο περιελάμβανε ενίσχυση των προξενικών αρχών σε εξοπλισμό και προσωπικό αλλά και επείγουσα βελτίωση του λογισμικού που χρησιμοποιείται και επιδρά καθοριστικά στην ταχεία διαχείριση των αιτήσεων. Οι προβλεπόμενες δράσεις υλοποιούνται χωρίς καθυστέρηση, βάσει χρονοδιαγράμματος, και ήδη σε 120 μέρες έχουν γίνει περισσότερα για την ενίσχυση των τμημάτων θεώρησης των προξενικών μας αρχών, από όσα είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Ιδιαίτερα στις τρεις προξενικές μας αρχές στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ), οι θεωρήσεις εκδίδονται ομαλά, χωρίς ως σήμερα να έχουν σημειωθεί περιστατικά απώλειας ταξιδιού λόγω μη έγκαιρης έκδοσης θεώρησης, οφειλόμενης τουλάχιστον σε υπαιτιότητα των προξενικών αρχών. Με τις σημερινές συνθήκες ζήτησης και στελέχωσης των προξενικών αρχών οι θεωρήσεις εκδίδονται εντός 24-48 ωρών σε Αγία Πετρούπολη και Νοβοροσίσκ, ενώ στη Μόσχα όπου η ζήτηση είναι υψηλότερη έχει δοθεί οδηγία να εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις των ταξιδιωτών των επόμενων 3-5 ημερών, ώστε να μην υπάρξει απώλεια ταξιδιού.

Αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Α) Ενισχύθηκε το προξενικό προσωπικό για το σκοπό της καλύτερης και γρηγορότερης εξυπηρέτησης των αιτούντων βίζα από 8 σε 35 άτομα. Ο κ. Αλμπανόπουλος ανέφερε ότι στα τέλη Μαΐου το προσωπικό θα φτάσει τα 90 με 105 στελέχη.

Β) Ενίσχυση των υποδομών.  Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Ξυδάκη αναφέρει: «Αυξήσαμε τους σταθμούς εργασιών από 32 σε 52 και πρόκειται να φτάσουν τους 75 την 1η Ιουνίου. Οι σταθμοί εργασιών του προξενείου υποδέχονται τα στοιχεία για την έκδοση της βίζας από τα κέντρα λήψης αυτών τα δεδομένων. Τα κέντρα λήψης (VAC) είναι ιδιωτικές συμβεβλημένες επιχειρήσεις στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι Ρώσοι καταθέτουν έγγραφα, αφήνουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίζονται επί τόπου. Όλα αυτά κρυπτογραφούνται σε ένα ασφαλές αρχείο που στέλνεται στο προξενείο όπου αποκρυπτογραφούνται και εξελίσεται η διαδικασία της έκδοσης βίζας με την εξέταση της αίτησης από τους σταθμούς εργασίας.Κάθε σταθμός εργασίας στην ουσία είναι ένας υπάλληλος.

Τα ιδιωτικά γραφεία (Visa Application Center, VAC – κέντρα λήψης δεδομένων) από 20 που ήταν τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν σε 28 και μέχρι τον Ιούλιο θα φτάσουν τα 32.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσε ούτε ένας ιδιώτης βιομήχανος να τα πράξει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα… Σε ένα από αυτά τα γραφεία οφείλεται και η πληθώρα κακοπροαίρετων δημοσιευμάτων που αναφέρονται σε ουρές Ρώσων που περίμεναν για έκδοση βίζας. Πρόκειται για μία ατυχή πρωτοβουλία αυτού του γραφείου που στο πλαίσιο της επίδειξης θέλησης και καλής διάθεσης για ταχύτερη εξυπηρέτη έχοντας όμως κάνει λάθος εκτιμήσεις για τον αριθμό των ενδιαφερομένων, κάλεσε τους Ρώσους να προσέλθουν για την κατάθεση του αιτήματος και των συνοδευτικών υποχρεωτικών βιομετρικών και υπολοίπων δεδομένων -προσέξτε- χωρίς ραντεβού! Αυτό οδήγησε όντως κατά τη συγκεκριμένη μόνη και μία ημέρα (μια Παρασκευή πριν το Πάσχα) στη δημιουργία αυτής της κατάστασης. Πριν και μετά από τη συγκεκριμένη Παρασκευή δεν υπήρξε ουδέποτε σοβαρό πρόβλημα. Κι όμως, το συγκεκριμένο ατυχές και μεμονομένο για μία και μοναδική ημέρα περιστατικό, παρουσιάζεται ακόμη και σήμερα σαν γενικότητα και αναπαράγεται με μανία!».

Γ) Βελτίωση λογισμικού. Αναφέρει σχετικά ο κ. Αλμπανόπουλος: «Το προηγούμενο έχριζε τεράστιας βελτίωσης για την αύξηση της ταχύτητας του. Αυτό έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι 100% και η διαδικασία βελτίωσης είναι σε εξέλιξη ώστε να αυξηθεί η ταχύτητα του. Πιέσαμε την ανάδοχο εταιρία να ρίξει το χρόνο των 6 με 7 λεπτών που απαιτούνταν ανά βίζα, σε λιγότερο από 1 λεπτό. Το προηγούμενο στάτους ήταν τραγικό.  Δεν μπορείς να βγάζεις μια βίζα σε 7 λεπτά!»

 

Ρωτήσαμε τον κ.Αλμπανόπουλο σχετικά με τις δυσκολίες που σύμφωνα με πληροφορίες είχε το προξενείο να βρει ενδιαφερόμενους για να προβεί στην αύξηση του προσωπικού:

-Πέτρος Σμιξιώτης: Έχουμε ακούσει ότι ο μισθός που δίδεται στους υπαλλήλους είναι περίπου στα 600 ευρώ μηνιαίως. Πολλοί λένε ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθούν Έλληνες να δουλέψουν σε αυτές τις θέσεις του προξενείου από τη στιγμή που σε Ρωσικές πόλεις ακόμη και με συγκατοίκηση το ενοίκιο ξεπερνά τα 500 ευρώ. Γιατί να πάει ένας Έλληνας να δουλέψει εκεί;

– Νίκος Αλμπανόπουλος: Κύριε Σμιξιώτη, σε αυτές τις θέσεις προσλαμβάνεται επιτόπιο προσωπικό …

-ΠΣ: Ρώσοι δηλαδή…

-ΝΑ: Ναι έτσι γίνεται παντού, σε όλες τις χώρες…Οι δε Έλληνες που προσλαμβάνονται είναι officer και έχουν παραπάνω δικαιώματα, στο σύστημα εννοώ, και τους εμπιστεύεσαι, για τις υπηρεσίες τους… Αυτοί όμως παίρνουν επίδομα αλλοδαπής, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα με αυτά τα ποσά.Αυτό που ακούσατε λοιπόν είναι αβάσιμο και δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Στο δια ταύτα λοιπόν…Στην Ρωσία έχουμε τρία προξενεία. Στην Αγία Πετρούπολη, στο Νοβοροσίσκ και στη Μόσχα. Στις δύο πρώτες πόλεις απ όπου προέρχεται το 20% περίπου των επισκεπτών, η βίζα βγαίνει άμεσα, σε 24-48 ώρες. Στη Μόσχα όπου οι αιτήσεις είναι περισσότερες, προχωρούμε έχοντας υπόψιν την ημερομηνία ταξιδίου του αιτούμενου για να εξυπηρετηθούν οι πάντες. Π.χ. σήμερα θα εκδοθούν οι βίζες αυτών που θα ταξιδέψουν σε 5 και 6 μέρες, αύριο για αυτούς που θα ταξιδέψουν σε 7 και 8 μέρες και κοκ.

Μιλάμε κάθε μέρα στο τηλέφωνο με τους προξένους μας, δεχόμαστε κάθε λίγο γραπτές αναφορές και δεν υπάρχει απολύτως καμία, μα απολύτως καμία περίπτωση ακύρωσης πτήσης ή ταξιδίου λόγω καθυστέρησης έκδοσης βίζας με υπαιτιότητα του προξενείου.

-ΠΣ: Που σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα μετά την έκθεση γούνας Καστοριάς επιβεβαιώνετε ότι δεν υπάρχει καμία ακύρωση επίσκεψης Ρώσου στην περιοχή μας λόγω καθυστέρησης έκδοσης βίζας;

-ΝΑ: Εγώ το επιβεβαιώνω και το δηλώνω, επωνύμως όπως το κάνει και ο αν. υπουργός ο κ. Ξυδάκης και όποιος έχει διαφορετική άποψη ας μας στείλει το όνομα να το δούμε.Να επικοινωνήσω και εγώ με το προξενείο και να πω ότι ο πολίτης τάδε, έκανε τότε το αίτημα του και δεν πήρε τη θεώρηση του. Επαναλαμβάνω με υπαιτιότητα του υπουργείου, γιατί αν ο συγκεκριμένος πολίτης περιλαμβάνονταν σε κάποια λίστα με διάφορα προβλήματα ή είχε έλλειμμα στα χαρτιά του, τότε μιλάμε για άλλο πράγμα. Σύμφωνοι;

Σας ξαναλέω λοιπόν ότι όπως μας έχουν βεβαιώσει αρμοδίως, επωνύμως και εγγράφως οι τρεις γενικοί μας πρόξενοι στη Ρωσία δεν υπάρχει απολύτως καμία μη πτήση ή ακύρωση ταξιδίου από Ρωσία για Ελλάδα έως και σήμερα με υπαιτιότητα του προξενείου.

Και τέλος να σας αναφέρω το εξής: Σύμφωνα με τα στατιστικά, ως χώρα που ανήκει στον κώδικα Σένγκεν, είμαστε πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο όσον αφορά στην ταχύτητα έκδοσης βίζας. Είμαστε πολύ πιο πάνω από πολλές άλλες χώρες που ανήκουν στη συνθήκη. Επίσης ποτέ δεν ξεπερνάμε το 10ήμερο ως χρόνο θεώρησης βίζας όπως μας υποχρεώνει και ο κώδικας Σένγκεν. Ο κώδικας Σένγκεν λέει ότι σε δέκα μέρες πρέπει να εκδόσεις τη βίζα. Δηλαδή αυτός που θα ταξιδέψει σε 10 μέρες από τώρα να είναι σίγουρος ότι σε αυτό το διάστημα, θα καταθέσει, θα θεωρηθεί και θα πετάξει. Το τηρούμε και αυτό, απαρέγκλιτα. Να γίνει κατανοητό αυτό και να σταματήσει η παραπληροφόρηση.  Η παραπληροφόρηση που δημιουργήθηκε από τη φωτογραφία μιας και μοναδικής μέρας της προαναφερθούσας ατυχής πρωτοβουλίας ενός από τα κέντρα λήψης δεδομένων και αναπαράγεται με μανία χωρίς να καταλαβαίνουν αυτοί που το κάνουν ότι έτσι δημιουργούν πραγματικό πρόβλημα στον τουρισμό και τους εμπορικούς επισκέπτες.

ΠΣ: Κύριε διευθυντά, σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria