Στο EuroWorking Group η «σκυτάλη» της αξιολόγησης

Την αποτίμηση του αποτελέσματος της χθεσινής ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή θα κάνει σήμερα το EuroWorking Group, το οποίο θα εξετάσει το κατά πόσο τα μέτρα που ψηφίσθηκαν εκπληρώνουν τα 18 προαπαιτούμενα που έπρεπε να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

Οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ και οι επικεφαλής των θεσμών θα εξετάσουν την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και θα καταρτίσουν έκθεση προόδου για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας την οποία θα παρουσιάσουν αύριο στο Eurogroup. Από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης τους θα κριθεί η εκταμίευση ολόκληρης ή τμηματικά της δόσης ύψους 10,7 δισ. ευρώ.

Η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή γέννησε δύο «γκρίζες ζώνες», καθώς η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε από δύο δεσμεύσεις της, κάτι που ενδεχομένως να θεωρηθεί ως πρόβλημα από τους δανειστές:

  • Η πρώτη «γκρίζα ζώνη» σχετίζεται με την επιστροφή του ΕΚΑΣ. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ από τους 100.000 δικαιούχους που το εισέπραξαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016, αυτό σημαίνει πως αυτομάτως γεννάται ένα δημοσιονομικό κενό της τάξης των168 εκατ. ευρώ. Η περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ήταν κάτι για το οποίο οι θεσμοί επέμεναν σφόδρα και για αυτό είχε νομοθετηθεί ήδη από το 2015. Η μη επιστροφή του δημιουργεί κενό στο πρόγραμμα που θα πρέπει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο.
  • Η δεύτερη γκρίζα ζώνη αφορά στο θέμα των ειδικών μισθολογίων όπου η κυβέρνηση υπαναχώρησε σε σχέση με όσα συμφώνησε με του δανειστές δεσμευόμενη χθες στη Βουλή πως θα καταθέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει πάγωμα των ειδικών μισθολογίων. Αν και η σχετική τροπολογία αναφέρει πως το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, δεν θα εφαρμοσθεί μόνον «στην περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση», ωστόσο σε κάθε περίπτωση αυτό είναι υπαναχώρηση από τις αρχικές δεσμεύσεις.Προβληματισμό προκαλεί και η αναφορά του υπουργού Εθνικούς Άμυνας Πάνου Καμμένου ότι τα ισοδύναμα μέτρα θα εξευρεθούν από κωδικούς των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πρέπει να σημειωθεί πως οι αμυντικές δαπάνες έπρεπε να μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ αθροιστικά τη διετία 2015-2016 κάτι που δεν κατέστη δυνατό, λόγω του ότι είναι ανελαστικές και συνδέονται με συμβόλαια με ισχυρές ρήτρες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria