«Στο Eurogroup της Τρίτης ευελπιστώ ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα», υπογράμμισε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δίνοντας μάλιστα τη διαβεβαίωση ότι η Αθήνα έκανε ένα «βήμα κλειδί» … προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος».
Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε επίσης ότι στην αυριανή συνάντηση “αναμένεται σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επαναφέρει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει αύριο στο Eurogroup, αναφέρει ότι το ελληνικό πρόγραμμα «είναι γενικά σε τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση για την Ελλάδα».
Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, σε έναν συνδυασμό μέτρων για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο. «Ένας κατάλληλος και σταδιακός συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (περιλαμβανομένου του κλειδώματος των σημερινών χαμηλών επιπέδων επιτοκίων), επέκτασης των περιόδων αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους», μαζί με άλλο μηχανισμό κερδών (σ.σ. τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ) θα επέτρεπε στην Ελλάδα να φέρει σε βιώσιμο επίπεδο το χρέος της, αναφέρει η έκθεση των στελεχών της Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Το Bloomberg σημειώνει ότι οι υποθέσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 21 Μαΐου, είναι πιο αισιόδοξες από την προηγούμενη πρότασή της, με ημερομηνία 9 Μαΐου. «Η Επιτροπή προβλέπει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα ελαφρά χαμηλότερο λόγο του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) τις επόμενες δεκαετίες». Το έγγραφο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει και θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2040.
Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα καταβάλει στην Ελλάδα το ποσό των 11 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το ποσό αυτό θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος Νοεμβρίου. Τα 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (του Δημοσίου προς ιδιώτες) και τα 7,2 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση χρέους. Οι τιμές των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση χθες από την ελληνική Βουλή, αναφέρει το Bloomberg.
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα – κλειδί
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έκανε ένα «βήμα κλειδί» … προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος», δίνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
«Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup» στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σχοινάς: Η Κομισιόν είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση ελάφρυνσης του χρέους
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη χθεσινοβραδινή ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι στελέχη της Επιτροπής θα μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσουν σχετική έκθεση αύριο στο Eurogroup.
Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε και σε σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι «η Ελλάδα έκανε ένα βήμα-κλειδί». Όπως ανέφερε ο Μ. Σχοινάς, «μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, το Eurogroup έχει δηλώσει έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εκταμίευση».
Εξάλλου, ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «έτοιμη» να συνδράμει στη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, την οποία και υποστηρίζει, όπως έχει δηλώσει άλλωστε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του το προηγούμενο Σάββατο. «Ωστόσο το χρέος είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη-μέλη», κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.