Συναντήσεις επί συναντήσεων θα έχει από αύριο Δευτέρα του Πάσχα ο πρωθυπουργός με στενούς του συνεργάτες προκειμένου να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται η ελληνική πλευρά για το κρίσιμο Eurogroup της 9 Μαΐου.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση καθώς όσο πλησιάζουμε προς τον Ιούνιο τόσο ενισχύεται ο κίνδυνος του «ατυτχήματος».
Άλλωστε, υψηλόβαθμα στελέχη που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση από πλευράς θεσμών έχουν ξεκαθαρίσει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι ο Ιούνιος είναι «νεκρός μήνας» για την Ελλάδα καθώς η ΕΕ θα στρέψει το ενδιαφέρον της αρχικά στο βρετανικό δημοψήφισμα και ακολούθως στις επαναληπτικές εκλογές της Ισπανίας.
Η ελληνική πρόταση
Αυτό που πρότεινε η Ελλάδα για τα προληπτικά μέτρα είναι τον Μάρτιο του 2017, του 2018 και του 2019 με την ανακοίνωση των στοιχείων από τη Eurostat να συνεδριάζουν οι θεσμοί και αν υπάρχουν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα να αποφασίζονται οι διορθωτικές κινήσεις και όλα τα αναγκαία μέτρα. Το ΔΝΤ δεν αποδέχθηκε να αναγνωρίζονται ως βάση συζητήσεων τα στοιχεία της Eurostat. Απαίτησε δε η συζήτηση να στηρίζεται στις δικές του εκτιμήσεις.
Πλέον η κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα: από το να υπάρξει συμφωνία που θα υποστηρίξουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ESM και να κλείσει η αξιολόγηση ως το να αποδεχθεί το Eurogroup την «υπερβολική», όπως τη χαρακτηρίζουν, απαίτηση του ΔΝΤ που θα παρατείνει το αδιέξοδο.
Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση και με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν ως τον Μάιο και το πολύ ως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κανείς δεν αποκλείει να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Που ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση
Η Αθήνα ποντάρει αρκετά στις εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017 που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη και, σύμφωνα με ελληνικές και ευρωπαϊκές πηγές, θα ενισχύσουν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η προπαρασκευαστική συνάντηση που θα έχει ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να ετοιμάσουν το Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Eurogroup θα έχει συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας παρουσία των επικεφαλής των τριών θεσμών, Μάριο Ντράγκι, Ζον-Κλοντ Γιούνκερ και Κριστίν Λανγκάρντ. Όπως σημειώνουν πρόσωπα με γνώση όσων συμβαίνουν στις διαπραγματεύσεις αυτές οι συναντήσεις είναι αρκετές φορές σημαντικότερες από τις ίδιες τις συνεδριάσεις του Eurogroup και για αυτό το λόγο ο έλληνας υπουργούς Οικονομικών και το επιτελείο του δίνει ιδιαίτερη έμφαση.
Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και διαμηνύει ότι από την πλευρά της έχει τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού και θα πρέπει και οι δανειστές να κάνουν το ίδιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, τη βεβαιότητα ότι τελικώς θα βρεθεί τρόπος να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Άλλωστε, αυτό αποτυπώθηκε και στο πασχαλινό του μήνυμα όπου σημείωσε:
Αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα και με αισιοδοξία αλλά και όραμα ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό. Πάντοτε υπερασπιζόμενοι αξίες, την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, την δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».
«Ο τόπος μας, ο ελληνικός λαός, τα προηγούμενα χρόνια πορεύθηκε σε θάλασσα φουρτουνιασμένη, με ακλόνητη όμως πυξίδα τις αξίες μας. Ο τόπος βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης οικονομικής αλλά και προσφυγικής, στην καρδιά των δύο σημαντικότερων κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, υπερασπιζόμενος όμως αξίες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφερόμενος ειδικότερα στην προσφυγική κρίση τόνισε πως «υπερασπιστήκαμε την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό σε μια εποχή που η Ευρώπη, μήτρα αυτών των ιδεών, δείχνει να τις ξεχνά. Στην οικονομική κρίση, με αξιοπρέπεια σταθήκαμε όρθιοι. Υπερασπιστήκαμε έως το τέλος την ευρωπαϊκή ενότητα, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη και την δημοκρατία».
Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις του Μαξίμου διαψευστούν τότε θα ξεκινήσει η μελέτη μιας σειράς σεναρίων που περιλαμβάνουν από παραίτηση της κυβέρνησης με «ηρωική έξοδο» και εκλογές σε αντιευρωπαϊκό κλίμα μέχρι διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με αλλαγή πρωθυπουργού.
Το σενάριο που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων που αφορούν από την εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις προθέσεις των δανειστών και δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί με ακρίβεια να προβλεφθεί.
Οι “53” και το ΔΝΤ
Στο Μαξίμου πάντως, ανησυχούν λιγότερο για τις εσωτερικές πιέσεις που μπορεί να δεχτεί η κυβέρνηση καθώς εκτιμούν ότι οι εσωκομματικές κριτικές και αντιρρήσεις δεν θα φτάσουν μέχρι το σημείο της καταψήφισης της κυβέρνησης. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι η τάση των «53» χαρακτηρίζεται από «κομματικό πατριωτισμό» και δεν θα έριχνε ποτέ την κυβέρνηση της Αριστεράς πόσω μάλλον τώρα που την ευθύνη της διαπραγμάτευσης έχει ένα «δικό τους παιδί», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ως εκ τούτου, περισσότερο στο Μαξίμου ανησυχούν για τις προθέσεις των δανειστών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς οι Ευρωπαίοι δείχνουν να βρίσκονται κοντά στις θέσεις της ελληνικής πλευράς
Στο παρασκήνιο, πάντως, εξετάζονται μια σειρά από λύσεις ενώ γίνονται και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις σε πρόσωπα και κομματικούς σχηματισμούς που εν δυνάμει θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο την επόμενη μέρα.
Ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο, πάντως, εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα χρειαστεί να εξεταστούν αυτές οι λύσεις και διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει «νέο καλοκαίρι του 2015».