Πρόταση για περαιτέρω χαλάρωση ετοιμάζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών
Η πρόταση που προβλέπει ελαφρύνσεις των περιορισμών τόσο για επιχειρήσεις, όσο και για ιδιώτες, πρόκειται να υποβληθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας ώστε κατόπιν να συζητηθεί σε επίπεδο SSM.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η πρόταση που καταρτίζουν οι τράπεζες περιλαμβάνει:
περαιτέρω αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών,
μεγαλύτερη απελευθέρωση στο όριο εμβασμάτων προς το εξωτερικό που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων από το εξωτερικό (ήδη έχει δοθεί δυνατότητα για τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό να εξάγονται στο σύνολό τους στο εξωτερικό, ενώ μπορεί και να αναληφθεί το 10% αυτών σε φυσική μορφή).
αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 – 550 ευρώ ή εναλλακτικά να υπάρχει δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του μηνιαίου ορίου των 1.680 ευρώ (420 ευρώ Χ 4 εβδομάδες), και
άρση των περιορισμών για το “νέο χρήμα”, δηλαδή δυνατότητα πλήρους ανάληψης των μετρητών που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα (π.χ. να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό).
Οι προτάσεις των ελληνικών τραπεζών δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθούν στο σύνολό τους από τον SSM, καθώς κρίσιμο τεστ για την ομαλή πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που αποτελεί προϋπόθεση για την εμπέδωση εμπιστοσύνης, θεωρείται ο Οκτώβριος και τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν (βαρύ “πακέτο” εργασιακών μεταρρυθμίσεων) για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.
Ωστόσο, βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω ελάφρυνση των ορίων συναλλαγών προκειμένου να διευκολυνθούν οι εισαγωγές.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2016, η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών εξέτασε 21.211 αιτήματα εκ των οποίων ενέκρινε ποσοστό 65% που αντιστοιχούσε σε ποσό 7,185 δις. ευρώ. Αναλυτικά, σε σχέση με τους επιμέρους τομείς οικονομικής δραστηριότητας:
Στον τομέα των τροφίμων εγκρίθηκαν αιτήματα 367 εκ. ευρώ (5% επί του συνόλου)
στον τομέα των φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων 686 εκ. ευρώ (9% επί του συνόλου)
στον τομέα της ενέργειας 1,346 δισ. ευρώ (19% επί του συνόλου),
στον τομέα εισαγωγής πρώτων υλών για την εγχώρια παραγωγή 505 εκατ. ευρώ (8% επί του συνόλου),
στον τομέα των υπηρεσιών 78 εκατ. ευρώ (1% επί του συνόλου),
σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες 472 εκατ. ευρώ (7% επί του συνόλου),
στους λοιπούς τομείς 3,723 δισ. ευρώ (50% επί του συνόλου).
Σε αιτήματα που αφορούσαν σε φυσικά πρόσωπα εγκρίθηκαν 8 εκατ. ευρώ (1% επί του συνόλου).
Επιπλέον ποσό 4,792 δις. ευρώ εγκρίθηκε από τις Ειδικές Υποεπιτροπές των τραπεζών. Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε για την οικονομική δραστηριότητα (χωρίς τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα φυσικά πρόσωπα) ανήλθε σε 11,486 δις. ευρώ (για εισαγωγές αγαθών).