Σόιμπλε: Μετά τις γερμανικές κάλπες η λύση για το χρέος - OlaDeka

Σόιμπλε: Μετά τις γερμανικές κάλπες η λύση για το χρέος

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πρόθυμος να αποδεχθεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία στο δεύτερο μισό του 2017.

Σε εμπιστευτική επιστολή προς την κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό που έχει δει η Handelsblatt, το υπουργείο Οικονομικών του κ. Σόιμπλε διαμηνύει την προθυμία του να προχωρήσει σε ελάφρυνση χρέους της Ελλάδα σε βιώσιμα επίπεδα, κάνοντας παραχωρήσεις στο ΔΝΤ.

«Τα μέτρα αυτά θα προϋποθέτουν την πλήρη εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος ως το 2018» σημειώνεται στην επιστολή.

Η αναμονή μέχρι να λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα της Ελλάδας το 2018 σημαίνει επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα πρέπει να λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο, αλλά μόνο το «πράσινο φως» από την επιτροπή για τον προϋπολογισμό.

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη» τονίζεται στην επιστολή του υπουργείου.

Διπλωμάτες της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες δήλωσαν την Τετάρτη πως είναι αισιόδοξοι ότι το Eurogroup θα βρει μια λύση με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος κατά την διάρκεια της επόμενης συνάντησης τον Μάιο του 2014.

 Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων ως το 2040 που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup» της 24ης Μαΐου.

Προσέθεσε δε ότι θα πρέπει «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα».

«Ισχύουν ακόμη αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup στις 9 Μαΐου. Ισχύει η Δήλωση του Eurogroup. Η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί πρότασης του ΔΝΤ και παρέπεμψε στις διευκρινίσεις που έδωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ. «Ο κ. Γιέγκερ εκφράστηκε λεπτομερώς εδώ μετά το τελευταίο Eurogroup, και υπό αυτή την έννοια τα δημοσιεύματα δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποδεσμευτεί η επόμενη δανειακή δόση για την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: «Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε και παρέπεμψε στην Δήλωση μετά το τελευταίο Eurogroup, και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. «Τώρα, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε και ζήτησε να περιμένουν όλοι το Eurogroup στις 24Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το εάν η διευθέτηση του θέματος του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού αναφερόταν μόνο σε «ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο κ. Βαϊσγκέρμπερ τόνισε: «Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η Δήλωση του Eurogroup. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι, βεβαίως, να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο -όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα».

MNI: Συνολική λύση για το ελληνικό χρέος επιδιώκει το ΔΝΤ

Όπως στο μεταξύ επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο MΝΙ, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει εδώ και τώρα συνολική λύση για το ελληνικό χρέος, καθώς κρίνει μη επαρκή τη λύση που προτείνει το Eurogroup.

Να υπάρξουν δηλαδή σε αυτή τη φάση κάποιες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος και οι μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις να εξεταστούν, «αν χρειάζονται», μετά τη λήξη του προγράμματος στα τέλη του 2018.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ερωτηθείς το στέλεχος του γερμανικού Κοινοβουλίου, Γ. Κουτσομύτης, αν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι «είναι μια ενδιαφέρουσα και δύσκολη ερώτηση, τα χρονικά περιθώρια μπορεί όντως να αποτελέσουν πρόβλημα.

»Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν μπορώ να προβλέψω τι θα αποφασίσει η Bundestag αν οδηγηθούν εκεί τα πράγματα, σε κάθε περίπτωση, όμως, θα είχαμε μεγάλες φασαρίες εδώ».

Εκτίμησε δε, ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη (…) «εν τέλει, προβλέπω να υπάρξει ένα σωστά συγχρονισμένο πακέτο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria