Στην Αθήνα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά και χωρίς προσδοκίες για την υπογραφή μεγάλων συμφωνιών στην Αθήνα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Αρχική » Ελλάδα » Στην Αθήνα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά και χωρίς προσδοκίες για την υπογραφή μεγάλων συμφωνιών έφτασε στην Αθήνα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16.50 το απόγευμα.  

 

Στο αεροδρόμιο βρίσκονται αγήματα της αεροπορίας και του στρατού.

 

Δείτε την άφιξη του Ρώσου προέδρου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»:

Οι προετοιμασίες

Από τη στιγμή που εισήλθε το αεροπλάνο του Β. Πούτιν στο ελληνικό FIR, το συνοδεύουν τρία ελληνικά F-16, ενώ οι προετοιμάσιες για την άφιξη του ρώσου προέδρου στο αεροδρόμιο είχαν αρχίσει από νωρίς το μεσημέρι.

 

 

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο ρώσος ηγέτης θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περίπου στις 16:45. Από εκεί θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή που θα καταλήξει στο κέντρο της Αθήνας, στο Μέγαρο Μαξίμου και τοΠροεδρικό Μέγαρο, κλείνοντας σταδιακά την κυκλοφορία από τα σημεία κίνησής της. Το κέντρο θα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο, ενώ περίπου 1.500 Έλληνες αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Σημειώνεται ότι λόγω της καθυστέρησης στην άφιξη του ρώσου προέδρου -αρχικά αναμενόταν να φτάσει στην Αθήνα στις 15.30, θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον μια ώρα το πρόγραμμα και οι συναντήσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Ρώσος πρόεδρος μετά τις συναντήσεις του θα διανυχτερεύσει σε πολυτελές παραλιακό ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων, το οποίο έχει ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή από Ρώσους πράκτορες.

Ο σχεδιασμός των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας περιλαμβάνει τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία θα μεταφέρουν στη χώρα μας τρεις πανομοιότυπες θωρακισμένες λιμουζίνες, που κανείς δεν θα γνωρίζει σε ποια επιβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως επίσης βαρύ οπλισμό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Τι κάνει ο Πούτιν στην Ελλάδα

Στο πολιτικό επίπεδο πάντως  η επίσκεψη του ρώσου προέδρου δεν αναμένεται να οδηγήσει στην υπογραφή κάποιων πολύ σημαντικών συμφωνιών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιδιώξεις ή προσδοκίες και από τις δύο πλευρές.

Κατ’αρχάς, με την παρουσία του στο Άγιο Όρος ο κ. Πούτιν επιδιώκει να στείλει το μήνυμα στη χώρα του ότι τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος σηματοδοτούν την ηγετική θέση της Ρωσίας στους ορθόδοξους πληθυσμούς ανά την υφήλιο. Γι αυτό και τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύουν 50 μητροπολίτες και φυσικά ο Πατριάρχης Κύριλλος ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Άγιο Όρος.

Σε δεύτερο πλάνο, ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα με αιχμή την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΛΘ. Γι αυτό άλλωστε θα τον συνοδεύει πολυπληθής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και εννέα (9) υπουργοί.

Στόχος της επίσκεψης τόσο από πλευράς Αθήνας όσο και από πλευράς Μόσχας είναι η ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του  Αφιερωματικού Έτους 2016.

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια