Σταθάκης: Έρχεται συμφωνία-πλαίσιο για το χρέος

ισιόδοξος ότι θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Αρχική » Ελλάδα » Σταθάκης: Έρχεται συμφωνία-πλαίσιο για το χρέος

Αισιόδοξος ότι θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και θα υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης

«Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έχουμε σημαντική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας ασφαλές περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Το θετικό είναι πως θα συζητηθεί στο Eurogroup της Τρίτης. Δεν έχει νόημα να προκαταβάλουμε το αποτέλεσμα. Διαφαίνεται ότι θα υπάρξει συμφωνία πλαίσιο και στα τρία σημεία τα οποία έχουν τεθεί. Περιμένουμε μέχρι την Τρίτη για να δούμε ποια θα είναι η οριστική κατάληξη».

Αναφερόμενος στις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ο υπουργός είπε ότι «άμεσα θα εκταμιευθούν πόροι ύψους 2 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν προς τους ιδιώτες στους οποίους οφείλει το Δημόσιο, ενώ έως το τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 3 δισ. ευρώ».

Παρουσιάζοντας επίσης τους 4 άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη, σημείωσε πως η οικονομία άντεξε το 2015 παρά τις αντίθετες προβλέψεις και το 2016 προδιαγράφεται θετική πορεία για την οικονομία. Αναφερόμενος στον τουρισμό ο οποίος “έτρεξε” πέρυσι με 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε αύξηση 8,2% των αφίξεων όπως είπε.

Για την πορεία των εξαγωγών εκτίμησε πως θα υπάρξει σημαντική βελτίωση εντός του έτους ενώ αναφέρθηκε και στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2017, τον TAP ο οποίος ξεκινά άμεσα την δραστηριοποίηση του, το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης κ.α. τα όποια όπως σημείωσε είναι μια δυναμική που μπορεί δοθεί ώθηση στην οικονομία.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, υποστήριξε πως προφανώς είναι από εκείνα τα υποστηρικτικά εργαλεία για την ανάπτυξη, για τον Αναπτυξιακό νόμο ανέφερε πως θα κατατεθεί  στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο ενώ εκτός από τις 42 επενδυτικές προτάσεις, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που έχουν υποβληθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ, σημείωσε πως: “υπάρχουν και άλλες προτάσεις εν εξελίξει και εκτιμούμε πως η κινητοποίησή τους θα γίνει έως τα τέλη του 2017 που είναι η πρώτη χρονική περίοδος”.

Αναφορικά με το Αναπτυξιακό Συμβούλιο αναμένεται να ενταχθεί άμεσα σε σχέδιο νόμου ενώ για το αναπτυξιακό σχέδιο έχει κλείσει η πρώτη φάση επεξεργασίας από το ΚΕΠΕ και αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση είπε ο υπουργός. Σχετικά με το Κυβερνητικό σχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ, ο κ. Σταθάκης είπε πως “αποτελεί σημαντικό θέμα και έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς”.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια