Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στην Καστοριά - OlaDeka

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στην Καστοριά

Ομιλία και παρουσίαση του βιβλίου του ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ

Ο Δήμος μας θα φιλοξενήσει στην Καστοριά τον κ. Μιχάλη Χαραλαμπίδη, έναν διακεκριμένο Κοινωνιολόγο και Συγγραφέα πολλών βιβλίων για κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και πολιτισμικά ζητήματα.

Στην εκδήλωση θα είναι ομιλητής με θέμα:

«ΠΩΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ».

Η προβληματική αυτή και οι προτάσεις αναφέρονται στο βιβλίο του με θέμα¨ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ «Ο Τουρισμός ως Πολιτιστική Οικονομία».

Το βιβλίο αναφέρεται ανάμεσα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στην Καστοριά.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς την Τετάρτη 15/6/2016 και ώρα 20.00 μ.μ. και προσκαλούνται να συμμετάσχουν οι φορείς της πόλης μας και όλοι οι συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Μετά την ομιλία του κ. Χαραλαμπίδη θα ακολουθήσει διάλογος με τους παρισταμένους.

82BF47B18FE08D007184C3FACC06DB78ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατηρεί κανείς συνήθως μια διχοτομία ανάμεσα στον υπαρκτό κόσμο, στην πραγματική οικονομία και τη σκέψη, την πολιτική σκέψη ακόμη και την επιστημονική. Η συμπεριφορά αυτή έχει πολλές ονομασίες. «Ομιλούν περί ανέμων και υδάτων» είναι μία από αυτές. Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ ορατή στην περίπτωση της βιομηχανίας της φιλοξενείας, του τουρισμού.
Ένα μεγάλο μέρος των περιοχών της χώρας ζει με τον και από τον τουρισμό.
Η δυναμική του τουριστικού τομέα είναι τεράστια. Η χώρα δέχεται πολύ λιγότερους αλλά και χαμηλότερους εισοδηματικά επισκέπτες από όσους μπορεί. Δηλαδή μπορεί να δεχθεί περισσότερους και υψηλότερων εισοδημάτων.
Οι μεγάλοι μετασχηματισμοί των τελευταίων δεκαετιών σε παγκόσμιο επίπεδο επιτρέπουν την περιηγητική, την φιλόξενη Ελλάδα να πρωταγωνιστεί παγκοσμίως, όπως πρωταγωνιστεί η ωκεανική, η πλανητική Ελλάδα της Ναυτιλίας.
Και οι δυο τομείς μπορούν να διαμορφώσουν έναν τύπο σχέσεων του εθνικού με το παγκόσμιο όπου η ενδογενής εσωτερική συσσώρευση θα κυριαρχεί επί της εξωγενούς. Όταν στο οικονομικό επίπεδο μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό στο πολιτιστικό πεδίο η Ελλάδα μπορεί να παγκοσμιοποιεί αντί να παγκοσμιοποιείται.
Ενώ ο εθνικός και ο παγκόσμιος υλικός κόσμος κινείται και σε αυτά τα πεδία, η σκέψη, η παιδεία, η πολιτική ακόμα και η επιστήμη είναι χωριστά από αυτή ή πολύ αδύνατη. Οι Έλληνες ζουν από τον τουρισμό αλλά δεν μιλούν γι αυτόν. Δεν τον αναλύουν συστηματικά και περισσότερο δεν τον διαχειρίζονται. Δεν διαθέτουν μια ολοκληρωμένη, έξυπνη διήγησή του που θα απευθύνεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μια κατηγορία ακατέργαστων, στάσιμων, τεμπέλικων μυαλών τον απορρίπτει εκ των προτέρων και τον δαιμονοποιεί.
Σε αυτές τις συνθήκες είναι επόμενο να αναλάβουν την διαχείρισή του άλλοι.
Το βιβλίο είναι μια απάντηση σε αυτήν την αγλωσσία και κακοφωνία για την μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι η αγλωσσία χαρακτηρίζει και τους άλλους τομείς, τον βιομηχανικό, τον γεωργικό. Αυτή ήταν η διαπίστωση από την ενασχόλησή μου μαζί τους (Αγροφιλία – Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη – Ελληνική Πολιτική Παιδεία). […]
(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥΣ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΩΝ – ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πηγή

Κοινοποίηση
loading...
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria