Καστοριά – Πρόγραμμα GALET: Ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, αγορά συμβατικών ποδηλάτων και ένα ηλιακό σκάφος

2η συνάντηση των εταίρων του έργου GALET- Greece/Albania Energy Tourism

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Καστοριά – Πρόγραμμα GALET: Ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, αγορά συμβατικών ποδηλάτων και ένα ηλιακό σκάφος

Διοργάνωση της 2ης συνάντησης των εταίρων του έργου GALET- Greece/AlbaniaEnergyTourism

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή22.04.2016στην ΠΕ Καστοριάς, η 2η συνάντηση των εταίρων του έργου GALET- Greece/AlbaniaEnergyTourismστα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδας – Αλβανίας 2007-2013.Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους για τους Έλληνες εταίρους ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Αλβανούς εταίρους είναι 85% και 15% αντίστοιχα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκεη πρόοδος των δράσεων σε Ελλάδα και Αλβανία ενώ τέθηκε το χρονοδιάγραμμα για τα υπολειπόμενα παραδοτέα μέχρι το τέλος του έργου.

Τα επιδεικτικά έργα που θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, περιλαμβάνουν την εγκατάσταση σταθμού φόρτισης (12) δώδεκα ηλεκτρικών ποδηλάτων και αγορά δεκαπέντε (15) συμβατικών ποδηλάτων για τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο της πόλης, με στόχο  να παροτρύνουν τον τουρίστα-επισκέπτη να περιηγηθεί περιφερειακά της λίμνης με έναν οικολογικό τρόπο. Περιλαμβάνουν επίσης την προμήθεια  ηλιακού σκάφους που θα κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών στοιχείων. Το ηλιακό σκάφος θα μπορεί να εξυπηρετεί έως και 8 επιβάτες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε οικοπεριηγητικές διαδρομές στις παραλίμνιες περιοχές της Καστοριάς, εξερευνώντας το  φυσικό κάλος της περιοχής. Επιπλέον, στις επιδεικτικές δράσεις  περιλαμβάνεται και η μερική  ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης, με στόχο τον περιορισμό των απωλειών θερμότητας και την εξοικονόμηση   πετρελαίου θέρμανσης. Τέλος, ενημερωτική οθόνη που θα εγκατασταθεί στην είσοδο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, θα ενημερώνει τους τουρίστες για τις προαναφερόμενες πράσινες παρεμβάσεις στην περιοχή, οι οποίες μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα εξοικονομώντας ενέργεια. Παράλληλα,  ο επισκέπτης θα έχει επιπλέον πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρικών ποδηλάτων και του ηλιακού σκάφους.

Στόχοι του έργου GALET είναι:

– η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες,

– η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος,

– η ενίσχυση του ενεργειακού τουρισμού,

– η ευαισθητοποίηση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και τουριστών

Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4.102.901,27 € εκ των οποίων τα 2.660.000,00 € αντιστοιχούν στην Ελληνική πλευρά και τα 1.442.901,27 € στην Αλβανική. Πιο συγκεκριμένα, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται στις 268.205,88 € και περιλαμβάνει την εγκατάσταση Ηλιακού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων, την αγορά συμβατικών ποδηλάτων και ενός ηλιακού σκάφους και την Μερική ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου της ΠΕ Καστοριάς.

Το εταιρικό σχήμα του έργου απαρτίζεται από τους κάτωθι εταίρους:

  • Περιφέρεια Ηπείρου (συντονιστής εταίρος)
  • Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας Αλβανίας
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ)
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ).
Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια