Θα υπάρχουν τέλη διέλευσης από τον διαδριατικό αγωγό; Ικανοποιημένοι οι δήμαρχοι Δ. Μακεδονίας;

Καμιά κουβέντα δε γίνεται για τα τέλη διέλευσης του διαδρατικού αγωγού, τα λεγόμενα trasmission fees και όλη η συζήτηση περιορίζεται στα ανταποδοτικά οφέλη.

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Θα υπάρχουν τέλη διέλευσης από τον διαδριατικό αγωγό; Ικανοποιημένοι οι δήμαρχοι Δ. Μακεδονίας;

Μείναμε στις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι οποίες κατά το μάλλον ήττον έχουν ολοκληρωθεί και στη Δυτική Μακεδονία χωρίς όμως να είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε να δίνουν νέα προοπτική στην περιοχή μας. Ασφαλτοστρώσεις, μελέτες , πνευματικά κέντρα, υποδομές πολιτισμού , αποκαταστάσεις αρχοντικών και δύο μεταπτυχιακά είναι τα οφέλη από τον αγωγό για τη Δυτική Μακεδονία με τα τέλη διέλευσης να μετατρέπονται σε αποζημιώσεις προς τους οικοπεδούχους.

Και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , άλλοτε φιλικά προσκείμενο στο ρώσικο φυσικό αέριο να εκφωνεί διθυράμβους για την επιτυχία του. Αλήθεια έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους κοινωνίες από τις απαιτήσεις του αγωγού; Ισχύει ότι σε περιοχές που ανήκουν στη ΔΕΗ θα παραχωρηθεί χωρίς τίμημα η γη; Τι συνέπειες θα έχει η διέλευση στο περιβάλλον; Όσο για τις θέσεις εργασίας και την ωφέλεια πολλών επαγγελματικών κλάδων που υπόσχεται η κυβέρνηση κρατάμε μικρό καλάθι, μιας και δεν υπάρχει καμιά δέσμευση να είναι οι εργάτες ‘έλληνες και ντόπιοι ούτε υποχρεούνται οι αζέροι να χρησιμοποιήσουν δικά μας υλικά.

Τρεις από τους δεκατρείς νομούς που διέρχεται ο αγωγός στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία. Πέντε δήμοι εμπλέκονται και αναμένουν τους κανόνες της εταιρίας στην οποία δεν υπάρχει καμιά ελληνική ανάμειξη και τις πολιτικές επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης. Αν εντέλει έχει ήδη οριστικοποιηθεί καμία χώρα της Ε.Ε. να μην επωφεληθεί με τα τέλη διέλευσης, τουλάχιστον ας καρπωθούν κάποια οφέλη οι δήμοι.
Ι.Π.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια