Αισιόδοξα μηνύματα για χρέος και διαπραγμάτευση

Τετ α τετ Λιού – Σόιμπλε και Σόιμπλε – Μέρκελ για την Ελλάδα. Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε από τον Γερμανό ομόλογό του ουσιαστική ελάφρυνση χρέους, ενώ η καγκελάριος έδωσε εντολή για εκταμίευση της δόσης

Αρχική » Ελλάδα » Αισιόδοξα μηνύματα για χρέος και διαπραγμάτευση

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις συνομιλίες που είχαν ο Τζακ Λιού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου  Οικονομικών των ΗΠΑ ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ζήτησε από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δράσει με ευελιξία και να εφαρμόσει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντησή τους στην Ιαπωνία -στο πλαίσιο της συνόδου των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών των G7-, ο κ. Λιού μίλησε στον κ. Σόιμπλε για «τη σημασία να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της για να θέσει το ελληνικό χρέος σε μία βιώσιμη πορεία, μέσω ουσιαστικής ελάφρυνσης». Μάλιστα ο κ. Λιού σημείωσε ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ευέλικτες, ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν τη σημασία της εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών Θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να “βρεθεί μία βιώσιμη πορεία προς τα εμπρός σε εύθετο χρόνο”.

Το ίδιο μήνυμα μετέφερε ο κ. Λιου στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, στον οποίο ανέφερε τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης για το “ελληνικό ζήτημα” το οποίο πολλοί παράγοντες της οικονομίας αντιμετωπίζουν ως σημαντική απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Εντολή Μέρκελ να κλείσει η διαπραγμάτευση

Την εντολή να κλείσει την διαμάχη με την Ελλάδα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια γρήγορα και αθόρυβα και μάλιστα με τους δικούς της όρους, έλαβε από την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο τιτλοφορείται «Η εντολή της Μέρκελ – η ελληνική υποχρέωση του Σόιμπλε», η κυρία Μέρκελ θέλει μέχρι τη συνάντηση της G7 στην Ιαπωνία την ερχόμενη εβδομάδα να έχει λυθεί η διαμάχη για την Ελλάδα.

«Δεν θέλει να ακούσει άλλες νουθεσίες από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δεν θέλει Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ, η οποία θα ήταν απαραίτητη αν δεν υπάρξει συμφωνία», επισημαίνει η εφημερίδα και τονίζει ότι, επιπλέον, η Καγκελάριος χρειάζεται μια συμφωνία ώστε να μην επιβαρύνει περαιτέρω με το θέμα «Ελλάδα» την ήδη αναστατωμένη (με τα θέματα της AfD, των προσφύγων και τελευταία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) Κοινοβουλευτική Ομάδα CDU/CSU.

«Για αυτό ο Σόιμπλε πρέπει την Τρίτη (στο Eurogroup) να φέρει αποτέλεσμα. Εργάζεται στην κατεύθυνση ώστε οι εταίροι να μπορούν τότε να πουν ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλους τους όρους που είναι απαραίτητοι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Οι χώρες του ευρώ θα μπορούσαν τότε να εκταμιεύσουν με βάση το πρόγραμμα βοήθεια δισεκατομμυρίων και η ελληνική κρίση θα εξαφανιζόταν από τα πρωτοσέλιδα», αναφέρει η συντάκτρια και μεταφέρει χαρακτηριστική δήλωση στελέχους της γερμανικής κυβέρνησης: «Όποιος έρθει τώρα και πει ότι το ΔΝΤ δεν τελικά θα συμμετάσχει ή ότι πρέπει να ελαφρύνουμε το χρέος της Αθήνας, θέτει την Κ.Ο. ενώπιον μιας κρίσης αντοχής». Η CDU/CSU και η Βουλή δεν πρέπει να χρειαστεί να ασχοληθούν με την Ελλάδα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρέπει να παραβιάσει ο Σόιμπλε, τονίζεται.

(πηγή: mignatiou.com/Suddeutsche Zeitung)

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια