Ολονύκτιο θρίλερ με τη διαπραγμάτευση

Παραλογισμοί από το ΔΝΤ 

Με τη διαπραγμάτευση να έχει παγώσει προσωρινά, με σκοπό οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου να ενημερώσουν τους επικεφαλής τους, πηγές του Μαξίμου έδωσαν την κυβερνητική οπτική για τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης ως προς τη διαπραγμάτευση.

 

Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως η συμφωνία για τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τον Ιούλιο έχει κλειδώσει, αφήνοντας αιχμές κατά του ΔΝΤ, το οποίο παραβλέπει τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και επιμένει στη θεσμοθέτηση προληπτικού πακέτου μέτρων, το οποίο σύμφωνα με το Μαξίμου αντιβαίνει τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με το διεθνές νομικό σύστημα. Η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει τη θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού διόρθωσης δημοσιονομικών μεγεθών, προσπαθώντας να λύσει το κουβάρι της νομικής μορφής που θα λάβει το προληπτικό αυτό πακέτο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο μηχανισμός αυτός καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις του Eurogroup.

 

«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018» λένε από το Μαξίμου, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δις.

 

«Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δις. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δις θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δις» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

 

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

«Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος» σημειώνουν από το Μαξίμου και συμπληρώνουν λέγοντας ότι «το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος».

 

Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα και αυτό γιατί οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.

 

Επιπλέον, από το Μαξίμου επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

 

«Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup» καταλήγουν από το Μαξίμου.

 

Ο Ντάισελμπλουμ αποφασίζει για το Eurogroup της Μ.Πέμπτης

 

Η απόφαση για το εάν θα συγκληθεί ή όχι έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα θα ληφθεί αύριο, Μ.Τετάρτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα, μεταδίδει το Reuters.

 

Χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βερολίνο δήλωσε «άγνοια» για τη διεξαγωγή του Eurogroup λέγοντας: «Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει συνάντηση την Πέμπτη». «Ακόμη εργαζόμαστε γι’ αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria