Παλαιοπεριβαλλοντολόγοι από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βέρνης, ερευνούν το παρελθόν των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, με ειδικό εξοπλισμό, διενήργησαν σειρά δειγματοληψιών από τον πυθμένα της λίμνης της Καστοριάς.
Όπως εξηγεί η Περιβαλλοντολόγος και Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Τζένη Αμπαρτζάκη, η συγκεκριμένη ερευνητική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, που αφορά το σύνολο των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος είναι η συλλογή στοιχείων προκειμένου να αξιοποιηθούν στην ανασύνθεση του περιβάλλοντος της περιοχής κατά την προϊστορική περίοδο.
“Επειδή η περιοχή γενικά της Δυτικής Μακεδονίας εμφάνιζε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα τη νεολιθική εποχή, θέλουν να κάνουν μια συσχέτιση αυτής της δραστηριότητας με το περιβάλλον εκείνης της εποχής, δηλαδή να πάνε τον οικολογικό χρόνο πίσω” επισημαίνει.
Η εργαστηριακή ανάλυση των ιζημάτων από τον πυθμένα της λίμνης αναμένεται να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κλιματολογική εξέλιξη και την ανάπτυξη της βλάστησης της περιοχής – πιθανώς ακόμα και σε ετήσια βάση – για πολλές χιλιάδες χρόνια πριν τη σημερινή εποχή.
Τα αποτελέσματα των παλαιοπεριβαλλοντικών μελετών θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος, το οποίο σχεδιάζεται από τα Πανεπιστήμια της Βέρνης και της Ζυρίχης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και αφορά στη μελέτη των λιμναίων προϊστορικών οικισμών της Νότιας Βαλκανικής.
Σημαντικό κομμάτι των δράσεων αφορά στην ανασύνθεση του παλαιοπεριβάλλοντος της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη Νεολιθική Εποχή (6.500 – 3.200 π.Χ.) και τη συσχέτιση των δεδομένων με τα στοιχεία από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στους λιμναίους οικισμούς του Δισπηλιού Καστοριάς, αλλά και αυτών που έχουν εντοπιστεί από το σωστικό ανασκαφικό έργο της ΕΦΑ Φλώρινας στο Ορυχείο Πεδίου Αμυνταίου της ΔΕΗ.