Από τις 08 έως 10 Απριλίου 2016 ομάδα Ελβετών παλαιοπεριβαλλοντολόγων από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Βέρνης, με επικεφαλή τον Καθηγητή Andre Lotter, πραγματοποίησε σειρά δειγματοληψιών από τον πυθμένα της Λίμνης Ορεστίδας…
…με την αξιοποίηση ειδικού εξοπλισμού, σε συνέχεια σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Καστοριάς, το οποίο ασκεί της αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης για την περιοχή προστασία της φύσης της λίμνης.
Η ερευνητική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, που αφορά τις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας και στοχεύει στη συλλογή στοιχείων προκειμένου να αξιοποιηθούν στην ανασύνθεση του περιβάλλοντος της περιοχής κατά την προϊστορική περίοδο.
Πιο συγκεκριμένα, η εργαστηριακή ανάλυση των ιζημάτων από τον πυθμένα της λίμνης αναμένεται να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την κλιματολογική εξέλιξη και την ανάπτυξη της βλάστησης της περιοχής – πιθανώς ακόμα και σε ετήσια βάση – για πολλές χιλιάδες χρόνια πριν τη σημερινή εποχή.
Τα αποτελέσματα των παραπάνω παλαιοπεριβαλλοντικών μελετών θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο υλοποίησης ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος, το οποίο σχεδιάζεται από τα Πανεπιστήμια της Βέρνης και της Ζυρίχης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας και αφορά στη μελέτη των λιμναίων προϊστορικών οικισμών της Νότιας Βαλκανικής.
Σημαντικό κομμάτι των δράσεων αφορά στην ανασύνθεση του παλαιοπεριβάλλοντος της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη Νεολιθική Εποχή (6.500 – 3.200 π.Χ.) και τη συσχέτιση των δεδομένων με τα στοιχεία από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στους λιμναίους οικισμούς του Δισπηλιού Καστοριάς αλλά και αυτών που έχουν εντοπιστεί από το σωστικό ανασκαφικό έργο της ΕΦΑ Φλώρινας στο Ορυχείο Πεδίου Αμυνταίου της ΔΕΗ.