Τα θέματα στα οποία μειοψήφισαν οι ΕΝ.ΔΗΜΟ.

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Τα θέματα στα οποία μειοψήφισαν οι ΕΝ.ΔΗΜΟ.

Στο 8ο Δημοτικό Συμβούλιο διαφωνήσαμε σε δύο θέματα και δηλώσαμε παρόν σε ένα ακόμα. Οι αιτιάσεις για αυτές τις διαφωνίες μας είναι οι εξής:

Θέμα 13: Έγκριση συμμετοχής του Δ.Καστοριάς στη 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας & έγριση δαπανών

Οι γουνοποιοί της Καστοριάς είναι κι αυτοί δημότες της Καστοριάς. Κύριος σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και σαφώς έμμεσα διαφημίζουν και την Καστοριά.
Σαν τοπικοί επιχειρηματίες όμως οφείλουν στα πλαίσια της εταιρικής τους ευθύνης να συνεισφέρουν στην τοπική κοινότητα, δηλαδή στον Δήμο. Όχι απαραίτητα χρηματικά ποσά, αλλά ακόμα και με υλική βοήθεια σε είδος (να προσφέρουν για παράδειγμα τρόφιμα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ή φάρμακα στο κοινωνικό ιατρείο ή ακόμα ηλεκτρονικό και αναλώσιμο εξοπλισμό). Αντί αυτού οι γουνοποιοί εκμεταλλεύονται τον υπόλοιπο δήμο για τους ιδιοτελείς σκοπούς τους και δεν αξιοποίησαν ποτέ ως τώρα υποδομές οι οποίες δημιουργήθηκαν για την ανάπτυξη του κλάδου τους (πχ. Το διεθνές αεροδρόμιο ή το τμήμα διεθνούς εμπορίου του ΤΕΙ Καστοριάς).
Παράλληλα οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις επιχειρήσεις τους ως επί των πλείστων παραμένουν άθλιες και επισφαλείς για τους εργαζομένους τους, με πρόφαση πολλές φορές την οικονομική κρίση και θυμίζουν τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούσαν στις πρώιμες βιομηχανίες της Αγγλίας του 18ου αιώνα κατά τις απαρχές της ανάπτυξης του καπιταλισμού. Από την άλλη ο κλάδος της γούνας παραμένει διχασμένος εξαιτίας της ιδιοτέλειας των συμφερόντων των γουνοποιών.

Οι υπόλοιποι δημότες καλούνται μέσα από την ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος να “βάλουν πλάτη” ενισχύοντας οικονομικά τούς γουνοποιούς με την ενοικίαση ενός τουριστικού περιπτέρου, που δεν έχει καμία σχέση με τα προϊόντα της έκθεσης και η αποτελεσματικότητα στην τουριστική προβολή είναι αμφίβολη. Πρόκειται για έκθεση γούνας και όχι για τουριστική έκθεση άλλωστε.
Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. θεωρούμε άσκοπη σπατάλη την έγκριση συνολικά 11.000 Ευρώ το οποίο χρεώνεται στους δημότες μας με βάση την γενικότερη συμπεριφορά κι από την πλευρά των γουνοποιών προς των δήμο, οπότε καταψηφίζουμε τις συγκεκριμένες δαπάνες.

Θέμα 18: Επιχορήγηση της Α.Μ.Κ.Ε “Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς -Θ.Μανδακάσης” για την συμμετοχή της στην 41η Έκθεση Γούνας, με την δημιουργία πολιτιστικού περιπτέρου.

Καταρχήν θεωρούμε ότι το περίπτερο θα μπορούσε να συγχωνευτεί με το περίπτερο που θα νοικιάσει ο Δήμος Καστοριάς και τέθηκε ως θέμα προς ψήφιση στο 8ο δημοτικό συμβούλιο με το οποίο επίσης διαφωνούμε.
Η ανεξάρτητη επιχορήγηση ενός συλλόγου δεν έχει κανένα νόημα και αυξάνει την συνολική δαπάνη άσκοπα. Επίσης αφήνει την εντύπωση ότι δίνεται για να εξυπηρετήσει χαριστικά τον συγκεκριμένο σύλλογο που δεν έχει άλλωστε καμία σχέση το πεδίο δράσης του με τα διαφημιζόμενα προϊόντα της έκθεσης γούνας. Στον δήμο δραστηριοποιούνται πολλοί σύλλογοι που τα ενδιαφέροντά τους άπτονται του πολιτισμού. Με την ίδια λογική θα έπρεπε ο δήμος να επιχορηγεί όλους αυτούς τους συλλόγους για την διαφήμιση του πολιτιστικού έργου τους. Κάτι που μας βρίσκει αντίθετους και καταψηφίζουμε την συγκεκριμένη δαπάνη.

Θέμα 26: Κοπή δέντρων στο βοηθητικό γήπεδο Καστοριάς
ΠΑΡΟΝ

Τα δέντρα για στα οποία αναφέρεται η εισήγηση είναι οι λεύκες στη μια πλευρά εντός του βοηθητικού γηπέδου της Καστοριάς. Ο μελετητής αποφάσισε ότι έπρεπε να ξεριζωθούν τα συγκεκριμένα δέντρα για να ανεγερθεί στη θέση τους ένα κτίριο που προορίζεται για αθλητικά αποδυτήρια. κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε όχι απλά να περισώζονται δέντρα που βρίσκονται εντός της πόλης, αλλά να να ενισχύονται με φυτεύσεις νέων δέντρων για την δημιουργία μικρών δασυλλίων.
Η Καστοριά έχει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα να βρίσκεται εντός ενός όμορφου φυσικού περιβάλλοντος. Η φύση περιέχει το πολεοδομικό συγκρότημα της Καστοριάς και όχι όπως συνήθως συμβαίνει με τις πόλεις το πολεοδομικό συγκρότημα να περιέχει “νησίδες φύσης” που ασφυκτιούν ανάμεσα σε γκρίζα κτίρια. Τέτοιες μελέτες που δεν λαμβάνουν την ομορφιά και ανάδειξη΄του υπάρχοντος φυσικού τοπίου και δεν το εντάσσουν στα έργα, μάλλον είναι σε λάθος κατεύθυνση. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι και να καταψηφίσουμε την διαδικασία υλοποίησης ενός ώριμου έργου. Οπότε δηλώνουμε παρόν στο συγκεκριμένο θέμα…

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια