Ο Καστοριανός αστροφυσικός Δρ Κοσμάς Γαζέας δηλώνει: «Οι μαύρες τρύπες υπάρχουν και τις μελετάμε»

Σκιάθος: «Εξερευνώντας τον κόσμο με ένα τηλεσκόπιο»

Ο δρ Κοσμάς Γαζέας στο μικρό του βασίλειο μαζί με μαθητές του Λυκείου.
Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Ο Καστοριανός αστροφυσικός Δρ Κοσμάς Γαζέας δηλώνει: «Οι μαύρες τρύπες υπάρχουν και τις μελετάμε»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, διοργανώνει το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, Μπούρτζι, του Δήμου Σκιάθου, στην ομιλία του Κοσμά Γαζέα – Λέκτορα Αστροφυσικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Εξερευνώντας τον κόσμο με ένα τηλεσκόπιο”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι μελανές οπές ήταν τελείως θεωρητικά σώματα. Μέρα με τη μέρα όμως οι γνώσεις μας γι’ αυτές αυξάνονται και μας βοηθούν να τις απομυθοποιήσουμε. Η μελανή οπή παύει να είναι ένα θεωρητικό αστροφυσικό αντικείμενο. Είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχει, τη βλέπουμε, τη μελετάμε και ξέρουμε πλέον τις ιδιότητές της» Δρ Κοσμάς Γαζέας. Από το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Κ. Γαζέας, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεισέφερε με χιλιάδες παρατηρήσεις στην έρευνα. Η ερευνητική ομάδα που αποτελείται από θεωρητικούς και παρατηρησιακούς αστροφυσικούς, με επικεφαλής τον δρα Μάουρι Βαλτόνεν από το πανεπιστήμιο της πόλης Τούρκου στη Φινλανδία, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στις 10 Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό «The Astrophysical Journal Letters».
Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας κατάγεται από την Καστοριά. Σπούδασε φυσική στο ΑΠΘ και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική του ΕΚΠΑ.

Η μετα-διδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency – ESA) στην Ολλανδία, με κατεύθυνση τη διαστημική οπτική και τεχνολογία.

38-1--2-thumb-large

Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, quasar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική τεχνολογία, την εφαρμοσμένη οπτική και την αστρονομική οργανολογία.

Δρ Κοσμάς Γαζέας
Δρ Κοσμάς Γαζέας

Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό φαίνεται μέσα από ένα πλήθος των ομιλιών που έχει δώσει σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς.

ΠΟΛ.-ΣΥΛ.-Η-ΣΚΙΑΘΟΣ

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια