Η Καστοριά στις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες των φιναλίστ για τα βραβεία Natura 2016

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Η Καστοριά στις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες των φιναλίστ για τα βραβεία Natura 2016

Τρεις ελληνικές υποψηφιότητες είναι ανάμεσα στους 24 φιναλίστ για τα βραβεία Natura 2000 για εξαιρετικές υπηρεσίες στη διαχείριση και τη διατήρηση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών της Ε.Ε.

Από τις 83 αιτήσεις έχουν επιλεγεί τώρα 24 τελικοί υποψήφιοι από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων κριτών. Περιλαμβάνουν έργα από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Κροατία, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τρεις ελλληνικές υποψηφιότητες που έχουν επιλεγεί είναι:

1) Οι δράσεις του Προγράμματος LIFE του Δήμου Σκύρου για το όρος Κοχυλάς

Η διατήρηση και η αποτελεσματική διαχείριση της πλούσιας βιοποικιλότητας της Σκύρου μέσω της εκπόνησης και υλοποίησης  σχεδίων δράσεων, εκπληρώνοντας έτσι την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας για τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος πλούσιου σε βιοποικιλότητα και για τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Για να υποστηρίξετε την υποψηφιότητά της Σκύρου μπορείτε να ψηφίζετε για το βραβείο κοινού εδώ: http://natura2000award-application.eu/finalist/2678

2) Η Καστοριά και το πρόγραμμα LIFE ARCTOS

Το έργο υλοποιήσε σειρά δράσεων και εφαρμόσε συγκεκριμένα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδεςστο οδικό δίκτυο του Ν. Καστοριάς και, φυσικά, αύξηση της οδικής ασφάλειας για τους οδηγούς. Στην αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.Στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών στην αγροτική οικονομία από αρκούδες και βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή στο Νομό Καστοριάς.

Για να στηρίξετε την υποψηφιότητα της Καστοριάς μπορείτε να ψηφίσετε: http://natura2000award-application.eu/finalist/2215

3. Προστασία νανόχηνας


Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να σταματήσει τη μείωση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας, επικεντρώνοντας τις δράσεις του στο στις περιοχές διαχείμασης του είδους, όσο και κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής του διαδρομής. Για το σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους οκτώ φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία που σε συνεργασία με φορείς από τη Νορβηγία θα παρακολουθούν τις Νανόχηνες και θα υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις για την προστασία τους.

Για τη στήριξη της υποψηφιότητας για το βραβείο κοινού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίζουν: http://natura2000award-application.eu/finalist/2236

Οι τελικοί υποψήφιοι των πέντε κατηγοριών –Διατήρηση, Κοινωνικοοικονομικά οφέλη, Επικοινωνία, Συμφιλίωση συμφερόντων/αντιλήψεων και Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση– θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή. Επίσης, οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν την προεπιλεγείσα πρωτοβουλία που προτιμούν για να κερδίσει το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία κλείνει στις 8 Μαΐου 2016.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια