Ίσος αριθμός Χριστιανών και Μουσουλμάνων παγκοσμίως μέχρι το 2050

Αλλάζει το θρησκευτικό σκηνικό του πλανήτη

Αρχική » Κόσμος » Ίσος αριθμός Χριστιανών και Μουσουλμάνων παγκοσμίως μέχρι το 2050

Οι διαφορές στα ποσοστά γονιμότητας και στο μέγεθος των πληθυσμών ανάμεσα στους πιστούς των μεγάλων θρησκειών αλλάζουν το θρησκευτικό σκηνικό του πλανήτη με γοργούς ρυθμούς.

Κατά την διάρκεια των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών, ο Χριστιανισμός θα παραμείνει η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, αλλά το Ισλάμ θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research.

Αν συνεχιστούν οι σημερινές δημογραφικές τάσεις μέχρι το 2050, ο αριθμός των Μουσουλμάνων θα είναι σχεδόν ίσος με τον αριθμό των Χριστιανών, ενώ το ποσοστό των άθεων, αγνωστικιστών και των ανθρώπων που δεν ταυτίζονται με κάποια θρησκεία θα μειωθούν.

Η παγκόσμια βουδιστική κοινότητα θα παραμείνει περίπου ως έχει και σήμερα, ενώ οι Ινδουιστές και οι Εβραίοι θα μετρηθούν περισσότεροι. Στην Ευρώπη, οι Μουσουλμάνοι θα αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Η Ινδία θα διατηρήσει την πλειοψηφία του πληθυσμού της που ακολουθεί τον Ινδουισμό, αλλά επίσης θα έχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ινδονησία.

Στις ΗΠΑ, οι Χριστιανοί θα μειωθούν από 3/4 του πληθυσμού σήμερα σε 2/3 το 2050. Ο Ιουδαϊσμός δεν θα είναι πια η μεγαλύτερη μη χριστιανική θρησκεία. Οι Μουσουλμάνοι θα είναι περισσότεροι στις ΗΠΑ από αυτούς που ταυτίζονται θρησκευτικά ως εβραίοι.

Το 2010, ο Χριστιανισμός ήταν μακράν η μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο, με περίπου 2,2 δισεκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 31% του συνόλου του παγκόσμιου πληθυσμού. Το Ισλάμ ερχόταν δεύτερο με 1,6 δισεκατομμύρια πιστούς, αποτελώντας το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Αν συνεχιστούν οι σημερινές δημογραφικές τάσεις, το Ισλάμ θα καλύψει τη διαφορά στο δεύτερο μισό του αιώνα. Μεταξύ 2010 και 2050, ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί σε 9,3 δισεκατομμύρια, μία αύξηση της τάξης του 35%.

Κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου οι μουσουλμάνοι εκτιμώνται να αυξηθούν κατά 73%. Ο αριθμός των χριστιανών αναμένεται να αυξηθεί με υποδιπλάσιο ρυθμό, δηλαδή σε ποσοστό 35%.

Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Pew Research Center, μέχρι το 2050 θα έχει υπάρξει ισοτιμία μεταξύ των Χριστιανών (2,9 δισεκατομμύρια και ποσοστό 31%) και των Μουσουλμάνων (2,8 δισεκατομμύρια και 30% αντίστοιχα), κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια