Λίγες είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις μεταξύ των 11 δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας, που δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στο έγγραφο του περιφερειάρχη που ζητά να υποδειχθούν χώροι από τους δήμους της περιοχής.
Συγκεκριμένα, ο δήμος Κοζάνης πρότεινε ως χώρο φιλοξενίας το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης που χρησιμοποιείται και σήμερα, ο δήμος Δεσκάτης Γρεβενών πρότεινε το κτίριο του Γεωπάρκου και ο δήμος Γρεβενών μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής πρότειναν το κτίριο των σχολών της αστυνομίας ή το παλιό νοσοκομείο της πόλης.
Η αντιπεριφέρεια Καστοριάς πρότεινε το κτίριο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ΤΕΙ της περιοχής.
Οι δήμοι Φλώρινας, Καστοριάς, Βοΐου και Εορδαίας στην Κοζάνη δήλωσαν ότι θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες αλλά δεν διαθέτουν χώρους. Ενώ ο δήμος Σερβίων Βελεβντού στην Κοζάνη και Άργους Ορεστικού στην Καστοριά δεν απάντησαν καθόλου.
Ο περιφερειακός σύμβουλος που χειρίζεται τα θέματα φιλοξενίας προσφύγων Ηλίας Κατανας δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι «η περιφέρεια υπέβαλε το ολοκληρωμένο σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων που έχει καταρτίσει προς την γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από ό,τι φαίνεται θα ‘ναι το πρώτο σχέδιο που θα λάβει έγκριση εφαρμογής».
Στο σχέδιο προβλέπονται προδιαγραφές που θα ορίζουν τη φιλοξενία, την περίθαλψη, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τη διατροφή των προσφύγων, καθώς και τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου στην περιφέρεια, που θα ασκεί επιχειρησιακό έλεγχο στην εφαρμογή του.
Διαψεύδει ο Δήμος Αργους Ορεστικού
Ωστόσο, διαψεύδει τις πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμος Αργους Ορεστικού. Σε απάντησή του αναφέρεται ότι «από την πρώτη στιγμή οι τρεις δήμοι (Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου), μετά κι από αρκετές συσκέψεις είτε μόνο μεταξύ των Δημάρχων είτε μεταξύ των Δημάρχων, του Αντιπεριφερειάρχη και των λοιπών εμπλεκομένων φορέων, αποφάσισαν την απο κοινού αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, έχοντας μάλιστα τρία εναλλακτικά σενάρια για τη διαμονή των προσφύγων. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από το έγγραφο που σας επισυνάπτεται και είναι η κοινή απάντηση των τριών Δημάρχων προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς με ημερομηνία 07/03/2016 (ο οποίος προφανώς το μεταβίβασε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο πολιτικής προστασίας).
» Πώς λοιπόν ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει πως ο Δήμος Άργους Ορεστικού δεν απάντησε καθόλου στο έγγραφο του περιφερειάρχη, ενώ ο Δήμος Καστοριάς δήλωσε ότι θέλει να φιλοξενήσει πρόσφυγες αλλά δεν διαθέτει χώρους;».