Τις προοπτικές ανάπτυξης της βιοενέργειας στην ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή των Περιφερειών της Δυτικής Μακεδονίας και της Κορυτσάς συζήτησαν ειδικοί του κλάδου, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Πρόοδοι στις τεχνολογίες Βιομάζας και Βιοενέργειας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καστοριά.
«Οι επενδύσεις βιομάζας και βιοενέργειας είναι οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις, διότι υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχει διαθέσιμη πρώτη ύλη, όπως είναι τα γεωργικά και δασικά υπολείμματα, ροκανίδια» ανέφερε ο δασολόγος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της ομάδας έργου του προγράμματος GABE Δημήτρης Τσιμπλίνας.Το πρόβλημα, πρόσθεσε, «είναι στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπου επειδή στην Ελλάδα υπάρχει κατατεμαχισμός της αγροτικής γης, υπάρχει πρόβλημα, σε αυτή την αλυσίδα, στο να έχουν συνεχώς πρώτη ύλη». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, προβλήματα αποτελούν επίσης και η χρηματοδότηση, η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, οι γραφειοκρατικές δυσκολίες αδειοδότησης και το φορολογικό σύστημα.
Το Συνέδριο διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διασυνοριακού Προγράμματος GABE (Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδας – Αλβανίας για την αξιοποίηση της βιομάζας). Πρόκειται για ένα διετές Πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της 2ης Πρόσκλησης του IPA Διασυνοριακού Προγράμματος Συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους.