ΓΟΥΝΑ – ΕΤΣΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

Το προφίλ του υποκριτή: Stella McCartney

Σε όλο τον κόσμο συναντάμε περισσή υποκρισία όπως φαίνεται από αρκετά δημόσια πρόσωπα anti-fur, που έχουν επιλέξει να προβάλλουν μία δήθεν ευαίσθητη εικόνα ακτιβιστικού περιεχομένου αναφέρει το μπλογκ «η αλήθεια για τη γούνα». Είναι οι ίδιοι που νομίζουν ότι το μπέικον είναι φυτό, ή ότι το δέρμα που φορούν είναι κατασκευασμένο με μαγικά από τον Κόπερφιλντ. Ή μήπως πιστεύουν ότι τα συνθετικά δεν σκοτώνουν ζώα; (Σε αυτούς θυμίζουμε τις οικογένειες των πουλιών που έχασαν τη ζωή τους στην πετρελαιοκηλίδα του Deepwater Horizon).

Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε μία από τις μεγαλύτερες υποκρίτριες σχεδιάστριες μόδας: Stella McCartney.

Ο κατάλογος των υποκριτικών ενεργειών της Stella McCartney είναι μακρύς. Να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η εταιρεία της ανήκει από την ίδια εταιρεία στην οποία ανήκει η Gucci, γνωστή για τα δερμάτινα είδη της; Ή ότι έχει πολλά σπίτια και συχνά πετάει σε όλο τον κόσμο για επαγγελματικούς λόγους;  Αυτό δεν είναι και τόσο καλό για το περιβάλλον, έτσι δεν είναι;

Επίσης, να αναφερθούμε για το γεγονός ότι η Stella McCartney έχει αναγνωρίσει τη δημοτικότητα και την ομορφιά της γούνας, με τη δρομολόγηση της δικής της collection (synthetic, tacky) με fake κομμάτια γούνας. Χρησιμοποιεί συνήθως συνθετικά υλικά που μόνο οικολογικά δεν είναι και προέρχονται από υποπροϊόντα πετρελαίου, αλλά το κήρυγμα για τη φροντίδα του περιβάλλοντος καλά κρατεί…

Αλλά η υποκρισία δεν σταματάει εκεί. Συνεχίζεται και στο μετάξι.

ypokritria_StellaMcCartney2
Η Stella McCartney προτείνει μεταξωτά πουκάμισα, αλλά παραβλέπει ότι για να παραχθεί το μετάξι, χρειάζεται να βράσουν ζωντανούς τους μεταξοσκώληκες.

 

Ο υποκριτής: Stella McCartney, Βρετανίδα σχεδιάστρια μόδας, επί μακρόν χορτοφάγος, και περιστασιακά εκπρόσωπος της PETA.
Η υποκρισία: Η Stella McCartney αρνείται να χρησιμοποιήσει το δέρμα ή τη γούνα στις συλλογές της, και υποστηρίζει «Η απόφαση να μην χρησιμοποιώ δέρμα ή γούνα δεν έχει να κάνει μόνο και μόνο επειδή εγώ δεν τρώω κρέας,  ή επειδή πιστεύω ότι εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο, δεν θα πρέπει να θανατώνονται για χάρη της μόδας. Είναι επειδή πιστεύω επίσης στη σύνδεση μεταξύ γούνας και δέρματος με το περιβάλλον”.
Ωστόσο, η Stella McCartney χρησιμοποιεί πολύ μετάξι στις συλλογές της.
Ξέρετε πώς γίνεται η συγκομιδή του μεταξιού; Οι μεταξοσκώληκες βράζουν ζωντανοί στα κουκούλια τους, κάνοντας τις μακριές ίνες να εξαχθούν. Αυτό βέβαια τραβά λιγότερο την προσοχή των μέσων ενημέρωσης από τη γούνα, επειδή οι προνύμφες δεν είναι τόσο χαριτωμένες, όπως τα βιζόν και η αλεπού.

FurHypocrite_StellaMcCartney1
Η “γούνα χωρίς γούνα” της Stella McCartney. Γιατί δεν την αποκαλούν απλώς «άσχημα παλτό πετροχημικών” αντ ‘αυτού;

Τι λένε: Η PETA περιγράφει την Stella McCartney ως «εμπνευσμένο και φιλεύσπλαχνο πρωτοπόρο», του οποίου “οι βραβευμένες συλλογές δεν περιλαμβάνουν δέρμα και γούνα”.   Δεν αναφέρουν πουθενά όμως ότι τα ενδύματα που παρουσιάζει σε πολλές συλλογές της, προέρχονται από πλάσματα που βράζουν ζωντανά για να δώσουν την πρώτη ύλη.
Τι λέμε: Αν η Stella McCartney θέλει να κάνει συλλογές μόδας χωρίς δέρμα ή γούνα, τότε αυτό είναι μια χαρά. Αλλά μπορεί παρακαλούμε να μας απαλλάξει από το κήρυγμα για το ότι η βιομηχανία γούνας είναι σκληρή για τα ζώα και το περιβάλλον, όταν το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα είναι εφοδιασμένο με ενδύματα κατασκευασμένα από μη βιοδιασπώμενα αξεσουάρ και φορέματα των οποίων η διαδικασία παραγωγής υφασμάτων περιλαμβάνει υλικά από όντα ζώα που βράζονται ζωντανά για να κερδίζει η ίδια;
Και αν αυτή δεν συμφωνεί με τη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων “για χάρη της μόδας,  πώς η ίδια να εξηγεί την ύπαρξη όλων αυτών των προϊόντων από μετάξι στην ιστοσελίδα της; Είναι επειδή οι μεταξοσκώληκες δεν έχουν τόσο πολύτιμη ζωή όσο εκείνη των βιζόν;

Ή τελικά όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η Stella McCartney είναι μία υποκρίτρια; Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε την απάντηση σε αυτό.

StellaMeme

 

 

 

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria