Καταρρέει το ΕΣΥ, ελλείψεις σε προσωπικό και φαρμάκα - OlaDeka

Καταρρέει το ΕΣΥ, ελλείψεις σε προσωπικό και φαρμάκα

Σε οριακό σημείο έχει φθάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και απειλείται με κατάρρευση: είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελλείψεις αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζονται πλέον από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ίδια στιγμή, οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να υπερβαίνουν τις 25.000, εκ των οποίων 6.000 μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Κλίνες εντατικής θεραπείας με υποδομή, παραμένουν κλειστές, όταν καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται 40-45 ασθενείς. Αλλά και η πρωτοβάθμια περίθαλψη, παρά τις όποιες εξαγγελίες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση.

Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνοντας ότι «παρά τις διαπιστώσεις και τις συνεχείς παρεμβάσεις του ΠΙΣ, προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και της ασφαλούς περίθαλψης, οι «όποιες» ενέργειες δεν έχουν οδηγήσει σε αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον ιατρικό κόσμο, τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία είναι εντονότερα με την κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών και τις χιλιάδες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι ανάγκες δεν καλύπτονται από τους ανάλογους προϋπολογισμούς.

Ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να κάνει άμεσες ενέργειες για την αναστήλωση του ΕΣΥ και τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, δεδομένων των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α και άλλων λοιμωδών νοσημάτων που εμφανίστηκαν τον τελευταίο χρονικό διάστημα, σε χώρους όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο ΕΚΑΒ. Από τα 130 που διαθέτει του ΕΚΑΒ Αθηνών, σχεδόν το 50% των «μάχιμων» οχημάτων βρίσκεται ακινητοποιημένο λόγω σοβαρών βλαβών, ενώ και ασθενοφόρα με απλές βλάβες -λόγω έλλειψης ανταλλακτικών- δεν επισκευάζονται έγκαιρα. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας και της προσφυγικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα από τα 30 ασθενοφόρα που κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο Αττικής κατά τη νυχτερινή βάρδια, σχεδόν τα δέκα θα ασχοληθούν με τη διακομιδή προσφύγων. Παρόμοια κατάσταση και στην πρωινή βάρδια, όπου από τα 50-55 ασθενοφόρα που κινούνται για τα επείγοντα περιστατικά τα 10-15 μπορεί να χρειαστεί να διακομίσουν πρόσφυγες.

Χθες μάλιστα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ -στο πλαίσιο κινητοποίησης- συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την προμήθεια καινούριων ασθενοφόρων μέσω ΕΣΠΑ, ενώ δεσμεύτηκε να εξεταστεί τόσο από την ηγεσία του Υπουργείου όσο και από τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, το αίτημα των εργαζομένων να έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των κενών θέσεων ανά περιφέρεια οι αιτούντες μετάταξη ή απόσπαση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εργαζόμενοι έθεσαν στον κ. Πολάκη και το ζήτημα της ανανέωσης του στόλου των ασθενοφόρων, όπου σήμερα το κόστος συντήρησης και καύσιμων (τα περισσότερα είναι βενζινοκίνητα, ενώ τα καινούργια ασθενοφόρα κινούνται με πετρέλαιο) ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο κ. Πολάκης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είπε ότι η προκήρυξη για την ανανέωση του στόλου μέσω ΕΣΠΑ θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο, ενώ προχωρεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 100 διασωστών πανελλαδικά.

imerisia.gr

Πηγή 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria