Εντολή Πούτιν για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία

Αρχική » Κόσμος » Εντολή Πούτιν για απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία

Εντολή στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για την έναρξη της αποχώρησης του κύριου τμήματος των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέτυχε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους της.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κρεμλίνο με τους υπουργούς Αμυνας και Εσωτερικών της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων θα αρχίσει από αύριο προσθέτοντας ότι έδωσε επίσης εντολή για την ενίσχυση του ρόλου της Μόσχας στην ειρηνευτική διαδικασία για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφν δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ για να τον ενημερώσει για τη ρωσική απόφαση.

H Συρία βρίσκεται ενώπιον της στιγμής της αλήθειας, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τον πρώτο από τους τρεις γύρους των ειρηνευτικών συνομιλιών με στόχο την χάραξη ενός «σαφούς οδικού χάρτη» για το μέλλον της χώρας που σπαράσσεται από τον πόλεμο. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως “το μοναδικό σχέδιο Β που διαθέτουμε είναι η επιστροφή στον πόλεμο”.

«Βρισκόμαστε ενώπιον της στιγμής της αλήθειας» είπε ο αξιωματούχος των ΗΕ. «Ποιο είναι το βασικό ερώτημα; Η μητέρα όλων των ερωτημάτων είναι η πολιτική μετάβαση» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και της αντιπολίτευσης που αξιώνει την απόσυρση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να οριστεί ένα «όργανο μετάβασης».

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα επισήμανε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β», αλλά η επιστροφή στον πόλεμο και τόνισε ότι δεν θα διστάσει να επιστρατεύσει τις μεγάλες δυνάμεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, εάν οι συνομιλίες βαλτώσουν. «Εξ όσων εγώ γνωρίζω, το μοναδικό σχέδιο Β που διαθέτουμε είναι η επιστροφή στον πόλεμο και σε έναν ακόμα πιο σκληρό πόλεμο σε σύγκριση με σήμερα».

«Εάν κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών και των επόμενων γύρων δεν δούμε καμία ένδειξη βούλησης διαπραγμάτευσης… θα θέσουμε το θέμα εκ νέου σε εκείνους που έχουν επιρροή κι αυτοί είναι η Ρωσική Ομοσπονδία, οι ΗΠΑ… και το Σύμβούλιο Ασφαλείας» σημείωσε ο Μιστούρα σε μια συνέντευξη Τύπου.
Ο Μπασάρ αλ Τζααφάρι, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ και διαπραγματευτής της συριακής κυβέρνησης, επέμεινε χθες Κυριακή στο γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί.
Ενώπιον των δημοσιογράφων, ο ντε Μιστούρα απάντησε, ουσιαστικά διαψεύδοντάς τον, καθώς υποστήριξε ότι «η ημερήσια διάταξη έχει οριστεί» με πρωταρχικό στόχο την πολιτική μετάβαση που θα επιτρέψει να οργανωθούν κατόπιν εκλογές στη Συρία.

Η συριακή αντιπολίτευση, την οποία εκπροσωπεί η Ανώτατη Αρχή Διαπραγματεύσεων (HCN) ζητά την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία εντός των επόμενων 6 μηνών και τον ορισμό ενός «οργάνου μετάβασης». Έπειτα, στους επόμενους 12 μήνες να προγραμματιστεί η διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, αποκλείοντας ωστόσο από τη διαδικασία τους εκπροσώπους της νυν εξουσίας, σύμφωνα με το HCN.

Η Δαμασκός δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το μέλλον του προέδρου Άσαντ.
Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 24η Μαρτίου το αργότερο. Έπειτα από μία διακοπή μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, αναμένεται να ακολουθήσουν δύο επιπλέον γύροι συνομιλιών, σύμφωνα με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.
«Έως τότε, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε τουλάχιστον σε έναν σαφή οδικό χάρτη. Δεν μιλώ για συμφωνία, αλλά για έναν σαφή οδικό χάρτη, καθώς αυτό ακριβώς αναμένει (ο λαός) της Συρίας από εμάς» τόνισε ο Μιστούρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια