Τρεις νέοι μεταπτυχιακοί φοιτητές Αρχιτεκτονικής αποφάσισαν να κάνουν την μεταπτυχιακή τους μελέτη που αφορά την αποτύπωση του μοναδικού τζαμιού της Καστοριάς, του δημοφιλέστερου και μοναδικά ολόκληρου σωζόμενου καθεδρικού μουσουλμανικού τέμενους της πόλης που διακρίνονταν πάντα από μακριά χάρη στον υπέροχο μολύβδινο θόλο του. Οι φοιτητές αυτοί επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην Καστοριά για να ολοκληρώσουν την εργασία τους. Που βέβαια διασώζει την ιστορική μνήμη της πόλης.
Είχε προηγηθεί επίσκεψη στις 21 Δεκεμβρίου του αρχιτέκτονα και καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας αρχιτεκτονικής και αποκατάστασης μνημείων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιου Τάντση με ομάδα φοιτητών, με στόχο να εκπονήσουν μια μελέτη αποκατάστασης του Κουρσούμ τζαμί.
Οι τρεις φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ που συμμετέχουν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού πρόκειται να φιλοξενηθούν από το Δήμο Καστοριάς για τρεις μέρες για να μελετήσουν τα μνημεία Κουρσούμ Τζαμί και Τερζάκια Λουτρά ώστε να προβούν σε μετρήσεις που θα βοηθήσουν στην μελέτη αποκατάστασης των μνημείων. Όπως έχει συμβεί σε όλη την χώρα σε ανάλογα μνημεία.
Δυο μνημεία που είχαν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, εγκαταλελειμμένα στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, με τα οποία είχαν πολλές φορές ασχοληθεί οι Ενεργοί Πολίτες Ν. Καστοριάς που ζητούσαν να γίνουν παρεμβάσεις σωτηρίας.
Το θέμα έφτασε στο Δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση του αντιδημάρχου πολιτισμο Λεωνίδα Παπαδημητρίου ώστε να καλυφθεί η διαμονή των φοιτητών, δαπάνη 400 ευρώ από ένα πρόγραμμα του Δήμου, αποκατάστασης και ανάδειξης της παλιάς πόλης.
Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν από μέρες. Στη συνεδρίαση όμως του δημοτικού συμβουλίου ένας νέος δημοτικός σύμβουλος έβγαλε έναν απίστευτο λόγο. Ενδεικτικός του πως σκέπτεται πια μεγάλο μέρος των πολιτών αυτής της χώρας. Εμπλέκοντας παγκόσμιους κινδύνους, εμπάργκο Ρώσων και ότι άλλο φοβιστικό μπορούσε να σκαρφιστεί. Κάλεσε τον δήμαρχο να αποσύρει το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο. Μίλησε με τα παρακάτω λόγια: ”Καλώ τον εν ΧΡΙΣΤΩ αδελφό ΑΝΕΣΤΗ ΑΓΓΕΛΗ να μπει στην αίθουσα και να αποσύρει το θέμα και να μην έρθει ποτέ ξανά στο δημοτικό συμβούλιο”.
Ευτυχώς ο δήμαρχος δεν άκουσε τις φωνές του μίσους. Μέρος των δημοτικών συμβούλων είπε: «Δεν συντρέχει κανένας λόγος αναστήλωσης ή συντήρησης του τζαμιού, αφού στην πόλη δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι» ενώ ακούστηκαν απειλές μέχρι και για παραιτήσεις συμβούλων από το δημοτικό συμβούλιο.
Τελικά, ύστερα από πολύωρη διαδικασία και εντάσεις, η πρόταση πέρασε με οριακή πλειοψηφία 13-12.
Η πόλη όμως παραμένει λαβωμένη και καχύποπτη. Απέναντι στην Ιστορία και την Αρχιτεκτονική της κληρονομιά.