Προσφυγικό: Ευρωπαϊκές αλληλοκατηγορίες και η Ελλάδα στη μέση

Χωρισμένη σε στρατόπεδα η Ευρώπη για το προσφυγικό

Ενώ ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται παρά την εκεχειρία, η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειο της με μερίδα χωρών της ανατολικής Ευρώπης να πιέζουν για το οριστικόκλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Την ίδια στιγμή, με αιτία το προσφυγικό η Ευρώπη φαίνεται να χωρίζεται σε διάφορα στρατόπεδα με την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής των προσφύγων να βρίσκεται «στριμωγμένη» στη μέση.

Όπως τονίζει στο CNN Greece o Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, δρ. Κωνσταντίνος Φίλης «η κοινή γνώμη διαφόρων κρατών είναι ιδιαιτέρως πιεστική στο ζήτημα του προσφυγικού και αυτό αναγκάζει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες να κατηγορούν η μία την άλλη προκειμένου να αποσιωπήσουν τις δικές τους ευθύνες». Χαρακτηριστική είναι δημοσκόπηση που έγινε σήμερα στην Τσεχία σύμφωνα με την οποία 2 στους 3 Τσέχους είναι αντίθετοι στην υποδοχή προσφύγων στη χώρα τους. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη «το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας είναι ακόμα μειοψηφική άποψη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αν χώρα μας δεν τηρήσει τα όσα έχει δεσμευθεί όσον αφορά την δημιουργία hotspots κλπ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Οι συνέπειες από αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν οδυνηρές καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εγκλωβίζονταν στην Ελλάδα με όλα τα αποτελέσματα που αυτό θα είχε δεδομένης και της οικονομικής κρίσης».

2Πηγή: Reuters

Όλα αυτά λίγες μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες στην οποία το προσφυγικό θα τεθεί επί τάπητος.

Σε σημερινή συνάντηση στην Πράγα οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ(Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) θα ανακοινώσουν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ πως προσφέρουν έμψυχο δυναμικό και οποιαδήποτε άλλη στήριξη στην ΠΓΔΜ προκειμένου να σφραγίσει τα σύνορα της με την Ελλάδα. Yπενθυμίζεται πως το Μαξίμου πριν περίπου δέκα μέρες έβαλε κατά των συγκεκριμένων χωρών με non paper, παραδεχόμενο όμως ουσιαστικά ότι υπάρχουν χώρες που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Μάλιστα σήμερα, μιλώντας σε ουγγρική εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης κατηγόρησε την Ουγγαρία πως δεν «έχει στείλει ούτε μια πετσέτα ή σκηνή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας».

Και ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας πιέζει για το κλείσιμο των συνόρων

Το κλίμα για την ελληνική πλευρά είναι άσχημο και αυτό φαίνεται από τις ευθείες απειλές που συνεχίζουν να διατυπώνουν και πολιτικοί από χώρες που δεν ανήκουν στην ομάδα χωρών της Ανατολική Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα» του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ο οποίος λίγες μέρες μετά τη σύσταση στην ΠΓΔΜ να προετοιμαστεί για σφράγισμα των συνόρων σήμερα τονίζει πως «εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια».

Επιπλέον, ο Αυστριακός πολιτικός  τόνισε  ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια θα αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από το να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη: «Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι θα φτάσουν γρήγορα στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν το δρόμο».

Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα. Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, τότε θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας», τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας για να εκφράσει και την πεποίθησή του ότι, παρά την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, δεν θα ελεγχθούν αποτελεσματικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αντιδράσεις κατά του σχεδίου Μέρκελ

Την ίδια στιγμή, η ‘Ανγκελα Μέρκελ η οποία αντιμετωπίζει την πιο σκληρή δοκιμασία της δεκαετούς παρουσίας της στην Καγκελαρία, επιδιώκει με κάθε τρόπο να εμπλέξει στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών την Τουρκία,η οποία έχει ρόλο κλειδί στη διαχείριση του ζητήματος.

3

Ισχυρές αντιστάσεις συναντά το σχέδιο Μέρκελ για ποσοστώσεις προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες 

Το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κ .Μερκελ προβλέπει και την συγκρότηση μιας ομάδας «προθύμων» στην Ε.Ε. που θα προσφερθούν να υποδεθούν έναν αριθμό 200-300 χιλιάδων προσφύγων ανά έτος ώστε να μην φορτωθεί η Τουρκία όλο το βάρος του προσφυγικού. Στο συγκεκριμένο σχέδιο αντιδρούν όμως καταφανώς οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αλλά και χώρες όπως η Γαλλία έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βάλς συγκεκριμένα δήλωσε πως η χώρα του δεν θα προσθέσει στους ήδη 80.000 πρόσφυγες που φιλοξενεί περισσότερους από 30.000. Παρότι επαίνεσε τη Μέρκελ για την ετοιμότητά της να δεχτεί κι άλλους μετανάστες, ήταν κατηγορηματικός για το προτίθεται να κάνει, εφεξής, η Γαλλία , η οποία, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη με την [ισλαμική] ριζοσπαστικοποίηση των νέων και την υψηλή ανεργία.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria